Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 835 people
86442 users - nu online: 835 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Lieve Willem-Alexander, Van harte gefeliciteerd met je drieënvijftigste verjaardag. Ik tutoyeer je maar. Je bent tenslotte slechts maar een jaartje ouder dan ik.

door Rick van der Made - 27 april 2020

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Felicitaties voor onze jarige Koning

lengte: 4 minutenAls je, niet geheel denkbeeldig, op school een jaartje was blijven zitten, hadden we zomaar bij elkaar in de klas kunnen zitten.

Ik schrijf ook ‘lieve’.

Een koning die door alle ingezetenen van dit koninkrijkje zo benaderbaar is, en die zijn staatsieportretten door Erwin Olaf laat maken, heeft er vast geen moeite mee dat hij door een andere man op deze wijze aangesproken wordt. En ik kan me nog herinneren dat je in tweeduizend zestien het jubilerend COC met een bezoekje vereerd hebt, dus je draagt onze roze gemeenschap vast een warm hart toe.

Je had deze dag in het mooie Maastricht moeten vieren.

Helaas, het zijn barre tijden. Voor ons koninkrijk in het algemeen, en voor Maastricht in het bijzonder. Eerst ging het Eurovisie Songfestival al aan haar bourgondische neus voorbij, en nu moet de hoofdstad van Limburg het ook nog zonder bezoek van jou en je lieve familie stellen.

Ja. Het zijn barre tijden.

Het zal vast een klein, ingetogen feestje worden in Huis ten Bosch. Tenminste, als je niet drukdoende bent je drie dochters te bewegen tot het maken van hun online huiswerk. Want net als bij alle andere pubers, zullen hun koninklijke neuzen eerder aan mobieltjes dan aan schoolboeken geplakt zitten. Ik zie de meiden al collectief gapend met de ogen rollen als je ze weer eens vermanend toespreekt over het belang van het halen van diploma’s en over hun gemiste toekomstkansen als ze niet beter hun best doen.

foto (c) RVDMisschien zou ik wel naar Maastricht afgezakt zijn om met vlag en wimpel naar je te zwaaien. Immers, In tegenstelling tot je moeder - die ik drie maal heb mogen spreken - heb ik je nog nooit ontmoet.

Je moeder durfde ik niet te tutoyeren hoor.

Ik ben opgevoed met u zeggen tegen ouderen. En tegen koninginnen. De laatste keer dat ik je moeder sprak, was in tweeduizend dertien bij de uitreiking van de Zilveren Anjer aan onze lieve buurman Frans.

Het was in het Paleis op de Dam. Na afloop van de plechtigheden stond ik bij de laureaat en diens familie gezellig van de champagne te nippen toen je moeder hem nog even informeel kwam feliciteren. Ik kreeg ook een handje. ‘Bent u ook familie?’ vroeg ze. ‘Nee, helaas. majesteit,’ zei ik, ‘Ik ben slechts de buurman.’ ‘Ach, wel,’ antwoordde de prinses, ‘Dat voelt toch ook een beetje aan als familie. Van harte gefeliciteerd heur.’

Ik moest aan de woorden van je moeder denken toen je je volk onlangs op de televisie toesprak met de woorden dat we - in tegenstelling tot het coronavirus - het eenzaamheidsvirus wel kunnen stoppen.

En inderdaad.

Als in deze donkere tijden, geheel in overeenstemming met de gedachten van je lieve moeder, iedereen de buurman of buurvrouw een beetje als familie beschouwt, zullen wij Nederlanders onszelf zonder al te veel eenzaamheid, anti-depressiva en onverdroten alcoholisme best door deze crisis heenslaan.

Over onverdroten alcoholgebruik gesproken, ik zal ter ere van je verjaardag wel een glaasje van het een of ander op je gezondheid drinken. Niet in een café of op een terras, maar gewoon thuis. We vieren immers geen Koningsdag maar Woningsdag, nietwaar?

En, ach, met een glaasje oranjebitter en wat tompoezen, maak ik het thuis al snel gezellig hoor, dus mij zul je niet horen klagen.

Ik houd wel van een feestje.

Ook al vind ik het koningsschap bij tijd en wijlen een hopeloos verouderd instituut en eigenlijk geen echt feestje waard. En ook al benader ik - nuchtere Hollander - jouw koninklijke oranjefranje altijd met enige gepaste argwaan.

Als ik je intelligente en knappe vrouw Màxima in die prachtige smaragdgroene Jan Taminiau door Ierland zie schrijden, flitst het - heel Hollands - toch even door mijn hoofd: ‘Goh, waar doet ze het allemaal van?’

Vorig jaar op Koningsdag zag ze er ook al zo beeldig uit, met die oranje herfstbladeren op haar lichtbruinbeigegebrokenwitcamel jurkje. Ik heb even de beelden van de vorige Koningsdag terug bekeken. Ik zag, met een tikkeltje weemoed, hoe stralend jullie door Amersfoor liepen.

En ik moest toch even denken aan mensen als Trump, Poetin, Bolsonaro, Assad en Maduro.

Want als ik jullie tweetjes zo zie, dan weet ik niet of ik nou zo ontevreden moet zijn over ons koninkrijkje.

Of over jou.

Ach, zoals ik je reeds eerder al schreef: wij Nederlanders zullen altijd een beetje republikein in het hoofd en monarchist in het hart zijn. En daartussen zal jij, ons staatshoofd, altijd moeten laveren.

En dat laveren doe je eigenlijk best goed.

Lieve Willem-Alexander, ik wens je samen met de familie een fijne woningsdagverjaardag toe. Al wordt dat in jou geval een paleisjesdagverjaardag. Hopelijk ook met een glaasje oranjebitter en met een tompoes met een extra toefje slagroom erop.

Ik geef je welgemeend en - in deze online anderhalvemetermaatschappij uiteraard enkel virtueel - drie dikke zoenen op je wang.

Gewoon, omdat het kan.

Liefs,

Rick

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Felicitaties voor onze jarige Koning

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 27 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media