Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 904 people
86447 users - nu online: 904 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Ik weet dat sommige mensen het ongepast of zelfs beledigend zullen vinden, maar ik zie rare overeenkomsten tussen deze twee pandemieën. Ik vraag me dan ook af wat we kunnen leren van 40 jaar strijd tegen hiv/aids. Er zijn griezelige parallellen met de beginjaren van hiv.

door Jennifer Hopelezz - 16 april 2020

Printervriendelijke Pagina  
Flashback - Van aids toen naar Corona nu


This article is also available in English


foto (c) Remon van den Kommer
Een van de meest voor de hand liggende is het met de vinger wijzen en stigmatiseren van mensen.

Destijds was het de ‘homopest’ veroorzaakt door ‘onverantwoordelijke promiscue homo's’ (zoals ik). Nu ligt de schuld voor het ‘Chinese virus’ bij de Chinese regering en Aziaten in het algemeen. Destijds konden mensen zichzelf (onterecht) voorhouden dat het alleen ‘wegwerpmensen’ betrof, zoals homo's, intraveneuze drugsgebruikers, sekswerkers en ‘mensen van kleur’.

Nu bestaan de 'wegwerpmensen' uit ouderen, mensen met obesitas en gehandicapten (en nog steeds ‘mensen van kleur’).

Ik herinner me de paniek van toen, die net als nu om ons heen sloeg op de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen, waar hele vleugels speciaal voor mensen met het virus werden ingericht. Ook werden net als nu homosauna's en sekslocaties in vele landen  opgedoekt. De badhuizen in New York en San Francisco, toen ‘ground-zero’ voor hiv, werden trouwens nooit meer heropend. Dezelfde angst voor overdracht is nu terug.

Ik herinner me een specifiek tragisch geval, namelijk het Oprah Winfrey-interview uit 1987 met Mike Sisco, een hiv-positieve man uit het kleine stadje Amerika. Hij zorgde voor opschudding nadat hij een duik had genomen in het plaatselijke zwembad. De paniek van toen lijkt nu misschien bizar, maar was in die tijd voelbaar. Het zwembad moest zijn deuren sluiten.

De tegenwoordige haast om onbewezen behandelingen, zoals het antimalariamiddel hydroxychloroquine, te introduceren, is vergelijkbaar met de drang om het allereerste anti-hiv medicijn AZT te introduceren. Hiervan werd later aangetoond dat het de levensduur met ongeveer een jaar verlengde, maar oorspronkelijk in zulke hoge doses werd gegeven dat de giftigheid van het middel veel langdurige schade veroorzaakte.

Sommige dingen zijn echter bijna grappig omgekeerd. Voorzorgsmaatregelen voor seks in corona-tijden omvatten handen wassen, niet kussen en voor en na de seks douchen. Het hebben van onbeschermde anale seks vormt geen risico op het krijgen van corona. Met andere woorden: douchen en desinfecterende middelen voor de handen, maar geen gebruik van condooms en PrEP.

Er kwam echter ook iets goeds voort uit dit verschrikkelijke verleden. In 1982 werden de eerste buddyprojecten gestart, vergelijkbaar met wat we nu zien in het opzetten van groepen om anderen te helpen met winkelen en boodschappen doen, of gewoon voor een luisterend oor.

Activistische groepen als ACT UP ontstonden en dwongen de regering om naar de gemeenschap te luisteren, beïnvloedden het beleid, en leidden uiteindelijk tot een sterkere LHBTQ-gemeenschap.

Voor het eerst verschenen jack-off- en safe sex-feesten, en locaties als Blow Buddies in San Francisco openden. Hier was alleen pijpen toegestaan, maar neuken ten strengste verboden.
Tegenwoordig worden mensen weer inventief met jack-off zoom-feesten, Instagram-stripshows en zelfgemaakte gloryholes.

Regeringen leerden samenwerken met de meest getroffen gemeenschappen en zorgden ervoor dat de meest kwetsbare mensen toegang kregen tot medische hulp. We leerden dat we net als het virus zelf ook vooroordelen, het stigma rondom en discriminatie moesten bestrijden.

We trokken nog een andere les. We zullen het doorstaan! Vrij naar Lady Bunny: "We hebben aids, de Mexicaanse griep, livestreams van dj’s en de vogelgriep doorstaan - we kunnen het aan, mensen."
Blijf veilig en zorg goed voor elkaar!

Jennifer
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN JENNIFER HOPELEZZMEEST GELEZEN VAN JENNIFER HOPELEZZ

Flashback - Van aids toen naar Corona nu

Jennifer Hopelezz, in Columns & Opinie op 16 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media