Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 862 people
86447 users - nu online: 862 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Ode aan Michou, de blauwe prins van Montmartre


door De Ket in In Memoriam , 22 maart 2020

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Michou is niet meer. Michou wie, hoor ik jullie zeggen? Michou van Cabaret Michou in de artistieke wijk Montmartre in Parijs. Zijn echte naam was Michel Georges Alfred Catty.


Op 26 januari laatstleden overleed hij in Parijs op achtentachtig-jarige leeftijd. Michou was een monument in het Parijse nachtleven.

In 1956 opende hij de deuren van zijn kleine bistro in Montmartre. Het is de uitvinder van het concept van cabaret-restaurant-spektakel. Na de maaltijd ’s avonds gaan de lichten uit en brengen travestieten elke avond een wervelend spektakel. Nu lijkt dit de normaalste zaak van de wereld te zijn, in de jaren vijftig van de vorige eeuw was dat niet het geval. Toen al kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksualiteit.

In de beginfase trad hij zelf nog op als travestiet. Legendarisch – naar het schijnt – waren zijn imitaties van de bekende Franse chansonnière France Gall, die twee jaar geleden overleed. Ook de Franse actrice Brigitte Bardot was een doelwit van Michou. Ooit zei hij aan een journalist dat zijn kont er beter uitzag dan die van Bardot. Maar al vlug werd Cabaret Michou een “instituut” van het Parijse nachtleven, net als de Folies Bergères. Maar Cabaret Michou is veel kleinschaliger en met plaats voor tachtig klanten een veel intiemer cabaret. Dat was ook het succes van zijn cabaret.

Ik ontdekte Cabaret Michou tijdens mijn studentenjaren aan de universiteit. Toen werkte ik de weekends in de horeca, om wat geld te sparen om te kunnen reizen. Of om soms eens een weekeinde erop uit te trekken. Parijs was daarbij een geliefkoosde en frequente bestemming, ook al omdat het gay leven eind jaren tachtig zoveel beter was in de lichtstad dan in Brussel. Van snelle Thalys-verbindingen was toen nog geen sprake, maar via Rijsel – niet ver van de Frans-Belgische grens waar ik toen woonde - konden we toch redelijk gemakkelijk op vrijdagavond naar Parijs sporen om er het weekeinde door te brengen.

Obligate stop was Club Banana Café, in de buurt van Les Halles, hartje Parijs. Tot op de dag van vandaag nog steeds een leuke gay bar en cabaret, al is het nu vooral een café waar een mixed publiek komt. Hoewel cabarets niet zozeer mijn ding waren (en nog steeds niet), konden Parijse vrienden me toch overtuigen om eens mee te gaan naar Cabaret Michou. Niet in het minst omdat ik tijdens mijn jeugd op de Franse televisie, tot groot ongenoegen van mijn vader, meerdere keren naar de film La Cage aux Folles had gekeken, een Franse komedie over een cabaret, geïnspireerd op dat van Michou. La Cage aux Folles dateert van 1978 en is toch wel één van de eerste Frans-Italiaanse films waarin het zo openlijk over homoseksualiteit en travestieten ging.

Michou (links) vierde op 18 juni 2019 zijn achtentachtigste verjaardag in het gezelschap van onder andere Pierre-Jean Chalençon en Jean-Paul Belmondo (86, rechts)Maar eind jaren tachtig op een zaterdagavond naar Cabaret Michou gaan was geen sinecure. Reserveren was nodig en het liefst enkele maanden op voorhand. En voor een avond Michou moest je toen al heel veel geld neertellen, goedkoop was het heus niet. Maar het lukte eens, tijdens een koude winternacht. Een heel leuke en gezellige avond. Michou trad toen al zelf niet meer op, maar kwam steevast tijdens de avond iedere bezoeker de hand geven of op de wang kussen. En toen verdween hij terug de nacht in, zoals steeds gekleed in een extravagant blauw kostuum, met bijhorende blauwe bril en een geperoxideerd en perfect gebrusht kapsel. Vandaar zijn bijnaam, de blauwe prins van Montmartre.

Sindsdien ben ik nog twee keer terug geweest naar Chez Michou. Een keer zag ik hem nog een twintigtal jaar geleden in het Banana Café, in het gezelschap van Orlando, de broer van de overleden Frans-Egyptische zangeres Dalida. Michou was synoniem van het Franse nachtleven. Elke Franse beroemdheid of bekende politicus is in zijn cabaret geweest en ze behoorden tot zijn vriendenkring. Hij had een rechtstreekse telefoonlijn met sommige Franse presidenten. Zo gaf de Franse president Chirac hem de allerhoogste burgerlijke onderscheiding in Frankrijk. Hij was een graag geziene gast op mondaine recepties in Parijs en Saint-Tropez, onafscheidelijk van zijn glaasje champagne. Noem hem gerust de allereerste nachtburgemeester van Parijs.

Toch is Michou zijn eenvoudige afkomst nooit vergeten. Hij deelde zijn rijkdom ook met anderen. Hij steunde financieel heel wat projecten voor eenzame ouderen in Parijs en maandelijks mochten de tientallen inwoners van een nabijgelegen rusthuis gratis komen ontbijten in zijn cabaret. Hij stond erop om daar ook telkens bij aanwezig te zijn.


Op 31 januari werd hij begraven. Volgens zijn laatste wens lag hij opgebaard in een felblauwe kist, in zijn cabaret. Dan ging het richting zijn lievelingskerk in Montmartre, in een felblauwe lijkwagen. Vijf jaar geleden zei hij reeds aan een journalist dat hij daar wilde begraven worden. En alle genodigden moesten na de kerkdienst een glas champagne op hem heffen. En zo gebeurde het ook.

Maar wie bij een volgend bezoek aan Parijs eens naar Cabaret Michou wil gaan, zal er wellicht aan zijn voor de moeite. Eén van zijn laatste wensen was dat het cabaret de deuren definitief zou sluiten na zijn overlijden. Nu is het gesloten. Maar misschien beslist zijn partner om het toch verder te zetten, ter nagedachtenis van Michou. Velen hopen dat het Institut Michou deel blijft uitmaken van het Parijse nachtleven. En dan wil ik nog eens teruggaan.

Je toegenegen,

De Ket

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Ode aan Michou, de blauwe prins van Montmartre

De Ket, in In Memoriam op 22 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media