Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 862 people
86447 users - nu online: 862 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 13 min. Printervriendelijke Pagina  
23e Roze Filmdagen: van 12- 22 maart 2020


door Werner Borkes in Films & boeken , 09 maart 2020

This article is also available in English
lengte: 13 minuten


UPDATE: Afgelast ivm Corona maatregelen

Bioscoop Het Ketelhuis op het Westergasterrein is dit voorjaar weer elf dagen lang, namelijk van 12 tot en met 22 maart, dé HLBTQ-hotspot van het land. De drieëntwintigste editie bevat weer een imposant aantal prachtige, interessante en soms simpelweg lekkere films. Om in de stemming te komen, loodsen we je langs het ene na het andere hoogtepunt.


Benjamin
Tussen de excellente openings- en slotfilm zitten maar liefst honderdvijftig voorstellingen waarin de seksuele diversiteit wordt gevierd met honderdveertig lange én korte films uit ruim veertig landen.

Onze jaarlijkse cinematografische reis begint in Bolivia en eindigt in Vietnam. In de tussenliggende festivaldagen worden alle continenten vanuit een roze blik aangedaan.

Tu me manques, de openingsfilm, is een beeldschone en indrukwekkende film die meer dan terecht de Boliviaanse Oscar-inzending is.
Tu me manques
De rouwende vader Jorge kijkt in Bolivia door het online-profiel van zijn zoon Gabriel en ontdekt zo de relatie die deze had met Sebastian in New York. Na eerst Sebastian te hebben verweten dat hij zijn zoon homo heeft gemaakt, reist Jorge uiteindelijk af naar New York om te ontdekken wie Gabriel eigenlijk was.

De film, gebaseerd op de theater-hit van dezelfde maker, speelt met alle conventies om het verhaal meer kracht bij te zetten. Flashbacks en theater spelen een rol, maar ook wordt Gabriel door meerdere acteurs gespeeld, iets wat wonderwel werkt.

Monsoon In de slotfilm Monsoon laat hunky rising star Henry Golding (Crazy Rich Asians, Last Christmas) zich van een geheel andere kant zien in dit poëtische verhaal van regisseur Hong Khaou (Lilting – openingsfilm Roze Filmdagen 2015 met Ben Wishaw).

Golding speelt Kit, een homoseksuele man wiens familie Vietnam verliet toen hij een kind was, en die vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkeert naar Saigon om de as van zijn ouders te verspreiden. Eenzaam in Vietnam maakt hij al snel contact met Lewis via een gay dating app. Deze Afro-Amerikaanse expat heeft zijn eigen persoonlijke band met Vietnam.
 

Crossing Borders

Grenzen verlopen niet alleen tussen landen. Door migratie, segregatie, klassenverschillen en andere mechanismen is er een brede waaier aan breuklijnen die dwars door steden, buurten en gemeenschappen gaat. Waar deze grenzen overschreden worden, ontstaan conflicten. En filmmakers gebruiken deze spanningen om scherpe, relevante, soms schurende maar daardoor des te krachtiger verhalen te vertellen.

 El Cazador
Festival-favoriet Marco Berger (van Roze Filmdagen-vertoningen als Ausente, Plan B, Sexual Tension: Volatile, Mariposa en één van de hits van afgelopen jaar The Blond One) brengt met El Cazador opnieuw een prachtige studie over het seksuele ontwaken, dat gepaard gaat met onzekerheid en lust, al heeft het ditmaal wel een donker randje. De vijftien-jarige Ezéquiel heeft een date met de stoere Mono.

Deze date brengt veel meer met zich mee dan de connectie, intimiteit en seks waar Ezéquiel naar op zoek is; hij belandt door chantage in een ijzingwekkende situatie die hem misschien nog wel eenzamer maakt dan dat hij was. Regisseur Berger zal aanwezig zijn op het festival en een Masterclass verzorgen aan de hand van zijn rijke oeuvre dat doorspekt is met een eigen en spannende signatuur.


Moffie
Moffie is een homohatend, Afrikaans scheldwoord dat door sommige mannen maar al te graag in de mond wordt genomen. Dat leert Nicholas in Moffie, wanneer hij in 1981 als dienstplichtige wordt opgeroepen door het Zuid-Afrikaanse leger. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Tijdens het vervullen van de dienstplicht krijgt hij een innige band met een medesoldaat en verkent hij zijn seksualiteit.


Niet zoenen. Geen passieve penetratie. Voor Waseem zijn de regels heel duidelijk: wanneer Lars hem betaalt voor seks, dan alleen op een manier die strookt met zijn heteroseksualiteit. Aan de ene kant een vluchteling uit Syrië in een asielzoekerscentrum, aan de andere kant de rijke Duitser met een loft-appartement; de verschillen kunnen niet groter zijn en toch raken beiden verbonden door een oprechte interesse in elkaar. Hun dates zijn een constante afwisseling tussen dominantie en het verlangen naar intimiteit, maar Waseem’s dubbelleven in Label Me wordt een bedreiging voor zijn verblijf in het asielzoekerscentrum.

This Is Not Berlin
This Is Not Berlin speelt zich af in 1986 en de WK-koorts heeft Mexico getroffen. Carlos en Gera zijn twee beste vrienden die zich niet op hun plaats voelen in hun beschermde milieu. Maar het ingeslapen bestaan verandert als ze worden uitgenodigd in een mysterieuze nachtclub die tot dan toe verboden terrein was. Daar ontdekken ze het ondergrondse nachtleven van Mexico-Stad met punk, seksuele vrijheid en drugs. Ondergedompeld in een nieuwe wereld wordt de relatie tussen de vrienden op scherp gezet. Een opwindend coming-of-age-verhaal met een fantastische new wave soundtrack.


Op zijn vlucht uit Iran is de jonge Ramin uit Fireflies terechtgekomen in een havenstad in Mexico. Overdag werkt hij in de haven, en ’s avonds probeert hij chat-contact te houden met zijn vriendje dat is achtergebleven. Langzaam ontwikkelt zich een vriendschap met Leti, de jonge vrouw die het pension runt waar hij woont. En, ingewikkelder, met de aantrekkelijke Guillermo die ook in de haven werkt, maar eigenlijk weg wil naar Amerika.

Los FuertesLucas, een jonge architect, reist naar zijn zus in een afgelegen Zuid-Chileens stadje voordat hij in Canada gaat wonen. Tijdens het bezoek ontmoet hij Antonio, een aantrekkelijke, lokale visser en hun chemie is in Los Fuertes direct voelbaar. Wanneer ze zich overgeven aan de broeierige, seksuele spanningen en er een intense romantiek ontstaat, moeten de mannen onder ogen zien dat Lucas’ geplande verhuizing naar het buitenland steeds dichterbij komt.

Parvis, de zoon van verbannen Iraniërs, vult in No Hard Feelings zijn dagen met Grindr-dates en feestjes. Nadat hij is betrapt op winkeldiefstal, wordt hij veroordeeld tot een taakstraf als tolk in een asielzoekerscentrum. Daar ontmoet hij broer en zus Amon en Banafshe, die Iran zijn ontvlucht. Als de aantrekkingskracht tussen Parvis en Amon groeit, lopen de spanningen in het asielzoekerscentrum op en dreigt uitzetting.


Crisis, What Crisis?

Fin de siglo
Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht voor geestelijke gezondheid. De kracht van film is dat het dit thema op vele manieren kan laten zien, van ernstig tot luchtig. Een voorbeeld van een “luchtiger” versie is het zeer persoonlijke en verfrissende Cubby, waarin de onzekerheden en neuroses van een nieuwkomer in New York tot magisch-realistische animaties leiden en waan en werkelijkheid uiterst vermakelijk samenkomen. En in de absolute Argentijnse topper Fin de siglo zullen we nooit helemaal weten wat er nu werkelijkheid is, en wat fantasie. Maakt het uit? Een prachtige, gelaagde en erotische vertelling over verlangen, gemiste kansen en toevallige ontmoetingen, waarin flashback en de tegenwoordige tijd moeiteloos in elkaar overlopen.
 
Ook is er veel aandacht voor relatieconflicten, ze zijn er immers in vele, vaak herkenbare variaties en blijven een bron van inspiratie voor filmmakers.

Yoav lijkt in 15 Years alles voor elkaar te hebben. Hij is een succesvolle architect in Tel Aviv en heeft al, zoals de titel aangeeft, vijftien jaar een relatie met Dan, een knappe, jonge advocaat die hem verafgoodt. Wanneer Yoav’s beste vriendin Alma aankondigt dat ze zwanger is, wil ook Dan een kind. Maar Dan’s ouderlijke driften hebben het tegenovergestelde effect op Yoav; lang begraven demonen leiden tot zelfvernietigend gedrag dat zijn relatie met Dan dreigt te ruïneren en zijn lange vriendschap met Alma op het spel zet.

Present Still PerfectPresent Still Perfect is het langverwachte tweede deel van de liefdesgeschiedenis tussen Oat en Toey, die met het eerste deel (Present Perfect - Roze Filmdagen 2017) een ware cult-hit scoorde. Wereldwijd werd halsreikend uitgekeken naar deze sequel. De jongemannen leerden elkaar op reis in Japan kennen en werden verliefd, maar Toey’s hart werd gebroken toen hij doorkreeg dat Oat terug moest naar Thailand om daar met zijn verloofde te trouwen. Een paar jaar later kruisen de wegen van de jongemannen elkaar weer, maar valt een gebroken hart nog te lijmen?
 
Yo, AdolescenteDe coming-of-age-film Yo, Adolescente haalt op een energieke wijze het suïcide-thema (onder HLBT-jongeren) uit de taboesfeer en maakt het daarmee bespreekbaar. Na de zelfmoord van zijn beste vriend gaat het leven voor Zabo gewoon door. Middelbare-school-geneuzel, illegale feestjes en eerste seksuele ervaringen met jongens en meiden.
Een tiener als alle anderen, maar alles wat er onder de oppervlakte speelt, schrijft Zabo van zich af en deelt hij via een blog.

Kevin is in The Teacher een leraar maatschappijleer op een middelbare school in Taiwan. Als hij in de les openlijk zijn steun uitspreekt voor het openstellen van het huwelijk, valt dit niet bij iedereen in goede aarde. Dan ontmoet hij de wat oudere Gao, voor wie hij valt als een blok. Maar Gao vertelt pas later over twee zaken: dat hij formeel nog getrouwd is met een vrouw, en dat hij hiv-positief is. Dat zal hun relatie danig op de proef stellen, zeker als op school de roddels rondgaan.

Relish
Relish is een variant op de coming-of-age-klassieker The Breakfast Club en een inspirerende en authentieke road movie over vriendschap en de worstelingen en uitdagingen waarmee hedendaagse tieners worden geconfronteerd. Vijf tieners, onder leiding van de opstandige transman Kai, ontsnappen aan een psychiatrische privékliniek met als doel het beruchte Dreamland Music Festival te bezoeken. Samen met een social media influencer, een verslaafde sporter, een jongen met een bipolaire stoornis en een door buitenaardse wezens geobsedeerde nerd, begint Kai aan de reis van zijn leven.

Men of Hard SkinDe jonge Ariel woont op de boerderij van zijn homofobe vader, op het Argentijnse platteland. Terwijl hij het aanlegt met boerenknechten, speelt er ook een donkerdere relatie: die met de oudere priester Omar, die hem als teenager verleidde, en nog steeds manipuleert met zijn onervarenheid.

Ondanks dat controversiële begin, is de relatie wel met wederzijdse instemming, al wil Ariel er nu mee breken omdat er geen toekomst in zit. Zonder gemakkelijke antwoorden is Men of Hard Skin een boeiende, tot nadenken stemmende film.


Siberia and Him
Diep in Siberië hebben twee mannen een gecompliceerde relatie. Ze zijn zwagers, reisgenoten en, in het geheim, geliefden. Onderweg naar de oma van één van hen, brengen ze dagen door met wandelen en voedsel zoeken en de nachten in elkaars armen. De relatieve vrijheid van een reis door onbewoond gebied duurt in Siberia and Him echter niet eeuwig; ooit zullen ze terug moeten naar het dorp en de mensen.

GretaIn het ziekenhuis van de zeventig-jarige verpleger Pedro is geen bed meer te vinden voor zijn zieke vriendin Daniela. Hij neemt stiekem een gewonde jongeman, die onder verdenking staat van een moord, mee naar zijn huis en geeft in plaats daarvan zijn bed aan Daniela.

Ondanks het verleden van de jongeman ontwikkelt zich in Greta een tedere, fysieke relatie tussen de zorgzame Pedro, wiens passie voor de actrice Greta Garbo zelfs zijn seksleven beïnvloedt, en Jean, zijn herstellende huisgast.


El PríncipeDe jonge Jaime wordt in het Chileense El Príncipe veroordeeld tot een zware gevangenisstraf en komt onder bescherming van “the Stallion” - “de Hengst,” een oudere en gerespecteerde man die alle informele regels in de gevangenis bepaalt.

Ook leert Jaime alles over machtsstrijd, loyaliteit en de paradoxale acceptatie van homo-genegenheid. Een gedurfd en erotisch geladen script dat een onverwachte tederheid onthult.


Why So Serious?

Douze Points
Natuurlijk is er veel drama in de bovengenoemde films, het leven zou anders maar wat saai zijn, ook op het witte doek. Maar je kan ook met een luchtiger aanpak grootse problemen oplossen, bijvoorbeeld met de liefde predikende insteek van het Eurovisie Songfestival.

In Douze Points, een heerlijke muzikale en romantische komedie, is er, naast een kat-en-muisspel tussen extremisten en Mossad-agenten, vooral een vermakelijk verhaal over vriendschap en liefde tussen de twee moslimjongens TJ en Rasoul. Aan de vriendschap kwam na een coming out een einde. TJ is nu een “out & proud” zanger met een droom: Frankrijk vertegenwoordigen tijdens Europa’s grootste muziekwedstrijd in Tel Aviv 2019. Door een muzikale speling van het lot worden de vrienden van weleer weer samengebracht. Bloeit de liefde op Europe’s biggest stage weer op?
 
Meer campy-ness vind je in Miss: de jonge Alex wil geen astronaut of agent worden, maar Miss France. Vijftien jaar later woont hij in een aftands pension, nadat zijn ouders zijn overleden. Pensionhoudster Yolande waakt als een kloek over haar bonte groep huurders: van travestiet Lola tot vluchtelingen, iedereen is welkom als de huur maar binnenkomt. Als Alex zijn jeugdvriend tegenkomt, die wel zijn droom heeft waargemaakt als bokser, besluit hij als Alexandra deel te gaan nemen aan de voorrondes.

The Shiny ShrimpsThe Shiny Shrimps is een echte, klassieke “feel-good movie,” die een ode aan is aan vrijheid en openheid. Matthias, een uitgebluste, Olympische zwemkampioen, doet een homofobe uitspraak op tv. Als straf moet hij coach worden van “Les Crevettes Pailletées,” een flamboyant amateur waterpolo-team.

Ze hebben maar één doel: kwalificatie voor de Gay Games in Kroatië. De weg daarnaartoe is lang omdat alle leden van deze olijke bende allemaal hun persoonlijke besognes hebben en feesten hoger op de agenda staat dan trainen.


Benjamin
En dan is er nog de bitterzoete, romantische komedie Benjamin. Een ietwat onhandige jonge filmmaker raakt in paniek over de première van zijn tweede speelfilm. Zijn gebrek aan vertrouwen in de film doet hem aan alles twijfelen, zo voedt het zijn zelfverklaarde onvermogen om lief te hebben. Wanneer de mooie, jonge, Franse muzikant Noah in zijn leven komt, begint hij zijn romantische trauma’s uit het verleden los te laten en het licht te zien. Eind goed, al goed?


Size Matters?

De korte filmprogramma’s worden met het jaar populairder en ook dit jaar zijn er thematische programma’s. Over de wilde jaren tussen jongen en man (Up Against It), over verschillende facetten van relaties (Between Two Islands), over geheimen en dubbellevens (To Face The Truth) en over al dan niet knellende familiebanden (Friendly Fire). Zo verhuist in dit laatstgenoemde programma Yariv zijn zoon naar een woning boven een homosauna in Moving Day; ziet de Braziliaanse Leo in After That Party zijn vader zoenen met een andere man en vermoedt een Finse moeder dat haar adoptiefzoon homo is, maar haar overbezorgdheid schiet droogkomisch uit de bocht in Are You Hungry?

A Beginners Guide to Hanky CodeAlles is mogelijk in The Weird and the Wonderful, de traditionele ode aan het onverwachte: de beste levenslessen komen soms uit onverwachte hoek in Sammy the Salmon en het is in Room 16 de vraag hoe ver je gaat om je jeugdige uiterlijk terug te krijgen. Een jonge, knappe wolf wordt tot prostitutie gedwongen in de animatie Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves, terwijl in Inferno een religieus schuldgevoel wordt omgevormd tot een uitbundige viering van homoseksualiteit en de professor in A Beginner’s Guide to Hanky Code legt het nog eens haarfijn en kleurrijk uit.

Het jaarlijkse programma over online dating, one night stands en cruising-variaties oftewel Adventures in Dating is weer terug met nieuwe date-avonturen: in Sweater brengt onverwachte vriendelijkheid een sexy dans in je naar boven, geeft Dix Pix een stiekem kijkje in de wereld van naaktfoto’s via dating-apps, terwijl in Stalls een man op missie is in de toiletten van de Opera.

Serodiscordantes
Een programma met zeker inhoud maar dan gecombineerd met expliciete verbeeldingen is Closer To Heaven; over de verlokkingen van aardse liefde. Te zien zijn onder andere Renovation, over seksuele ontmoetingen en pogingen om daardoor het zelfbeeld te verbeteren, of La Ráfaga, waarin een jonge atleet zich opdringt aan een eenzame, glurende man. En in Military Dog wil een jonge officier gedomineerd worden maar moet hij eerst zijn loyaliteit aan de meester tonen. Het letterlijke hoogtepunt beleef je in Serodiscordantes: een goed gesprek over de hiv-status wordt bezegeld met intense copulatie.


Er is natuurlijk nog veel meer te beleven op en naast het witte doek. Het volledige programma is te vinden op www.rozefilmdagen.nl.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WERNER BORKESMEEST GELEZEN VAN WERNER BORKES

23e Roze Filmdagen: van 12- 22 maart 2020

Werner Borkes, in Films & boeken op 09 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media