Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 852 people
86447 users - nu online: 852 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Interview Pieter van Aken, Mr Bear The Netherlands 2019


door Norbert Splint in Scene , 08 maart 2020

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Pieter van Aken is ook bekend als Pieter Bear en is achtenveertig jaar. Hij is woonachtig en geboren in Den Haag en meesterschilder maar hij richt zichzelf tegenwoordig meer op restauratie van het schilderwerk van oude draaiorgels voor musea en verzamelaars.


Momenteel leidt hij een soort kunstenaarsbestaan. Ondanks de drukte die daarbij komt kijken vond hij tijd voor een kort vraaggesprek.

Hoe ben je bij de berenwereld betrokken geraakt en niet bijvoorbeeld in het leer-gebeuren of bij de BDSM-ers. Of wissel je de ene scene met de andere af?
Pieter: “Ik raakte in de berenwereld verzeild op een Pride of Koninginnedag aan de Amstel in Amsterdam zo rond 2005. Ik had toen een dun baardje en mijn shirt had ik half open. Ik stond een beetje te proberen op te vallen tussen de bierdrinkende massa. Ik voelde me wel opgelaten en blij met mijn colaatje, maar ik kreeg niet echt aansluiting. Kennissen van mij stonden een stukje verderop, maar ik vond hun opmerkingen zo oordelend en venijnig vals. Die humor is niet mijn humor, dacht ik.”

Pieter van Aken, foto Different by Suus“Plotseling zag ik Jan. Jan is een ex van mijn ex en is gezellig en knuffelbaar en heeft ervaring in het leven. Hij zei: ‘Je staat hier verkeerd gozer, je moet naar de brug.’ Ik vroeg hem wat hij bedoelde en hij antwoordde: ‘Je moet naar de berenbrug!’ En hij wees naar de brug zo’n zestig meter verderop. Daar stonden inderdaad mannen die mij wel aanstonden. Ik dacht meteen: wat een openbaring! Ze waren groot, behaard, aanspreekbaar, knuffelbaar en binnen een minuut had ik dan ook aanspraak met Henk die later Mister Bear Netherlands 2016 en Mister Bear Europe 2017 is geworden.”

“Het duurde vervolgens jaren voordat ik echt de beren-scene betrad. Ik was meer van de sauna en het uitgaan waar je rustig elkaar kunt verstaan. Van dansfeesten was geen sprake, ik riep altijd dat ik niet van die muziek hield en daarop dansen leek mij al helemaal geen goed plan. Dit bleek later gewoon onzekerheid. Ik was telkens bezig met slank worden, want ik vond strakke T-shirtjes zo mooi om te dragen. Aan sjans had ik nooit tekort, maar toch bleef die onzekerheid knagen. Tot ik in België door een vriend naar een klein dansfeest werd meegenomen. Daar was ook een darkroom en speelruimte bij... en toen was de beer letterlijk los!”

“Vanaf dat moment was ik minder onzeker over mijn lijf en ging ik ook naar Bear-Necessity en Furball. Gaandeweg ben ik daardoor meer leer gaan verzamelen en dragen. Toen ik via mijn goede vriend Simon werd gevraagd om aan een photoshoot voor beren mee te doen bij Suzanne van de Laar in Almere vielen na het zien van het resultaat alle puzzelstukjes op hun plaats. Vanaf dat moment duurde het nog een jaar voordat ik mij opgaf voor de verkiezing van Mister Bear.”


Hoe heb je die uitverkiezing vorig jaar ervaren? Het waren nogal diverse beren, begreep ik. Krabden jullie elkaar ook de ogen uit, zoals bij andere Mister- en Missverkiezingen nogal eens wil gebeuren?
“De verkiezing van vorig jaar heb ik heel ontspannen ervaren, ik was inmiddels zo zen met mezelf dat ik het meedoen alleen al geweldig vond. De twee andere kandidaten waren ook op hun gemak, wellicht is dat misschien eigen aan beren: het is niet zo dat wij elkaar de ogen uitkrabben. Het was een leuke ploeg: een prachtige Arabische beer, een schitterende muscle bear en ik een Hollandse, nuchtere, door de wol geverfde beer. De verkiezingsavond was trouwens heel spannend, we zijn heel close geëindigd, qua punten.”

Hoe ging het daarna? Heb je ook een grand tour gemaakt? Of aan demonstraties en zo meegedaan? Vertel!
“De eerste weken na de overwinning waren nog rustig. Ik heb een interview voor RTL over berenfetisj gedaan en langzaam kwamen daarna de bijeenkomsten en feesten op gang. De dodenherdenking bij het Homomonument in Amsterdam was wel heel indrukwekkend en bijzonder. Ik heb de kranslegging van Axe (Mister Leather Netherlands 2019) en zijn partner Robin, die namens de fetish community een krans legden, bijgewoond.”

“Eén van mijn gestelde doelen was: zichtbaar zijn! Ik heb in het Pride-seizoen bijna alle grote Prides bijgewoond, behalve Leeuwarden, Alkmaar en Venlo. De Roze Woensdag tijdens de Vierdaagse van Nijmegen heb ik samen met Henk Heijenga bezocht, op mijn berenklompen en met roze baard en sash en ik heb met een roze dolfijnballon het laatste stuk wandelroute meegelopen. We waren die dag het meest opvallende gefotografeerde stel!”

“Ook heb ik Pride Walks gelopen. Dat was vaak emotioneel. Mooi om te zien hoe dat groeit in Nederland. Ik zou graag zien dat mijn opvolgers dit voortzetten. Niet alleen elke week feesten, maar je ook inzetten voor acceptatie, gelijkheid en diversiteit. De Amsterdam Pride heb ik mogen beleven op een schitterende boot van De Hollandse Uitvaart, samen met Mister Puppy Netherlands, Mister Rubber Netherlands en Mister Sportswear.

We stonden letterlijk in het middelpunt van de belangstelling, meer zichtbaarheid konden we ons niet wensen! Ook heb ik gejureerd bij de Belgische berenverkiezing en in Antwerpen bij de Misterr Boots fetish verkiezing. En ik was eregast in Parijs bij de verkiezing van Monsieur Ours. Wat wil je allemaal nog meer?”

Waaraan moet volgens jou de juiste Mister Bear voldoen? Zijn er do’s en dont’s?
“Mister Bear moet volgens mij tijdens het jaar dat hij het is niet of nauwelijks politiek gekleurd zijn. Voorzichtig zijn met je uiten op sociale media en open staan voor de andere gemeenschappen binnen de regenboogvlag en deze ook bezoeken als het kan. Niet oordelen en knuffelbaar blijven voor iedereen.”

“Eén van mijn doelstellingen was bijvoorbeeld bruggen bouwen. Zo hebben we nu dan ook een chatgroep genaamd RUSF, the Rainbow United Sash Family. Zo houden alle titelhouders van Nederland elkaar op de hoogte van evenementen en waar het belangrijk is om te verschijnen. Zo hebben we als titelhouders in december geld opgehaald voor de dakloze HLBTI-jongeren in de Westerkerk in Amsterdam. Je staat dan naast bijvoorbeeld Ms. Travestie en Mister en Ms. Leather en Mister Sportswear en Mister Bootblack International. Hoe mooi is dat!”


Is er iets wat je aan de beren-scene - of: aan het HLBT+-gebeuren - wilt veranderen? Of: wat moet juist zo blijven?
“Ik blijf na mijn stepdown actief meehelpen in de community. Ik zou graag zien dat we binnen Nederland, maar ook meer met onze Europese buren, gaan samenwerken: we zijn tenslotte één grote regenboogfamilie. Omdat ik mij vaak kleed in leer en mijzelf daarin lekker voel, kreeg ik een aantal keren de opmerking dat ik niet representatief was voor de beren-scene. Dit is natuurlijk onzin. Ik ben een leather bear en de volgende houdt er misschien niet van en heeft een andere stijl. Beren zijn heel divers, van alle kleuren en stijlen. De kleuren van de Berenvlag zijn trouwens de kleuren van het haar dat beren hebben. Wisten jullie dat?”


  De verkiezing van Mister Bear The Netherlands 2020 vindt plaats tijdens het Bearball in Club Panama, Oostelijke Handelskade 4, Amsterdam op zaterdag 21 maart 2020 vanaf 21.00 uur. Kaarten en info: www.amsterdambearweekend.nl.

 

UPDATE: Vanwege corona maatregelen is komende Amsterdam Bear Weekend uitgesteld tot een latere datum dit jaar.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINT

Interview Pieter van Aken, Mr Bear The Netherlands 2019

Norbert Splint, in Scene op 08 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media