Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 838 people
86447 users - nu online: 838 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Ach ja, stropdassen worden niet meer afgeknipt, maar het grote slagersmes dat tante Bet van Beeren daarvoor gebruikte is nog steeds te bewonderen. Ik zit in ’t Mandje, de oudste homokroeg in Nederland en ondertussen ook een museum, want het woongedeelte van Bet is nog altijd te bewonderen en in dezelfde staat.

door Wil Groot - 03 maart 2020

Printervriendelijke Pagina  
't Mandje, het oudste gay café van Nederland


This article is also available in EnglishWanneer ik het café binnenkom om vier uur hoor ik Elvis zingen. Diana laat mij weten even stil te zijn en van de muziek te genieten. Twee tellen later schuifelen we. Dan blijkt Céline Dion te volgen en wordt de dans abrupt onderbroken. “Effe een bakkie, Wil?” Even later zit ik aan de bar met Diana.

uw auteur (links) met DianaSinds 2009 kennen we elkaar. Verkleed als non wandelde ik toen met een collectebus ’t Mandje binnen. Na mijn verhaal te hebben gedaan over kindertjes in Afrika, stelde zij voor een collectebus op te hangen zodat een ieder kon doneren.

En zo geschiedde. Deze hangt er nog steeds. Willen en Doen past wel bij Diana want bij haar geldt ook: “Als ik iets wil dan doe ik het.”

De Zeedijk is de lach en de traan. Aan de bar wordt van alles besproken. Ach ja, tenslotte zijn mensen achter de bar de sociale werkers in het veld. Toch, als het woord homo wordt gebruikt dan spitsen de oren. In ’t Mandje is iedereen welkom. De Ajacied, of andere voetbalfanaat, denkt vaak, na een paar biertjes, niet meer na over wat voor geluid hij produceert.

ZeedijkAls rasechte Amsterdamse snoert Diana of een andere barkeepster deze of gene dan acuut de mond en voedt ze op. “Over het algemeen is het barpraat en dat verschilt nogal eens.” “Dat is niet aan iedereen besteed,” voegt barkeepster Inssaf er aan toe.

“Soms praat men over soa’s en dan volgt het laatste nieuws over PrEP daar ook weer op.” Seks is natuurlijk een graag gezien onderwerp, waar de klandizie vrijer over wordt naarmate de uurtjes voorbij tikken en menig glas geledigd wordt. “Laatst heb ik nog twee dames uit elkaar moeten pellen, gewoon omdat ze te ver gaan. Vervolgens gingen ze bijna onder tafel met zijn tweeën, want die dachten samen even standje 69 te kunnen uitvoeren aldaar. Dat gaat mij dan even te ver en aanstoot geven doen wij niet. Overigens kunnen heterostellen ook wel eens te ver gaan, maar ach, wanneer drank in de man is, dan is wijsheid in de kan.”

Dat laatste is algemeen bekend en menigeen is vooral in zijn of haar jonge jaren wel eens wakker geworden op een plek die nogal onbekend was, in een vreemd bed. Kijkend naar de stropdassen valt mij op dat er twee niet zijn afgeknipt.
“Die zijn van Victor en Roel, die zijn hier getrouwd. Af en toe hebben we hier een trouwpartijtje. Zelfs burgemeester Van der Laan heeft hier wel eens stellen getrouwd en stond Peter Faber achter de bar.”

Barkeeper Orlando vertelt dat laatst een lesbisch stel hun tienjarige huwelijksgelofte kwam vieren, want tien jaar terug waren ze hier op huwelijksreis. Er zijn hier door de jaren heen heel wat stelletjes ontstaan. “Uit de kast komen is ook zo’n ding. Velen die daarmee worstelen komen naar ’t Mandje.

Dan dansen deze mannen met vrouwen en kijken ondertussen naar mannen, wat omgekeerd ook is gebeurd. Soms openen ze zich hier en wordt het duidelijk dat ze homoseksuele gevoelens hebben. Mannen die als heteroseksueel binnenkomen kunnen als homo de deur uitgaan, wat met vrouwen precies eender is.”

“Op de zondagmiddag zit de accordeonist er en dan is het meezingen. Ook is er een microfoon achter de bar en vaak wordt deze gebruikt. We draaien over het algemeen zestiger, zeventiger en tachtiger jaren discomuziek en natuurlijk ook Nederlandse meezingers. Woensdagavond is het ook zingen en dan wordt er stampot geserveerd, want een ondergrondje is wel handig.” “Ook vegan,” voegt Inssaf er aan toe.

Elvis zingt: “Wise man say, only fools rush in, but I can’t help falling in love with you.” Wij zingen het uit volle borst mee en achter ons horen we de gasten die ondertussen binnen zijn gekomen ook meeneuriën. Allen met een semi-grijns op hun gezicht. ’t Mandje - feesten en gezelligheid alom - met de Hartjesdagen en de Gay Pride - gaat met volle kracht 2020 in en wij varen mee.


  Café ’t Mandje, Zeedijk 63 Amsterdam, www.cafetmandje.amsterdam

Note: Het museum, de woning van Tante Bet, is voorlopig helaas niet te bekijken ivm een verbouwing.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

't Mandje, het oudste gay café van Nederland

Wil Groot, in Scene op 03 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media