Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 844 people
86447 users - nu online: 844 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Logement, een poëtische uitwisseling tussen twee dichters


door Iris ten Horn in Films & boeken , 01 maart 2020

This article is also available in English


Twee vrienden. Twee generaties. Twee gay-columnisten. Twee dichters. Twee werelden. Eén bundel. Acteur en schrijver Jan-Simon Minkema en dichter Rick van der Made presenteerden afgelopen maand hun gezamenlijke dichtbundel Logement.

Rick (l) en Jan-Simon Minkema (r), foto (c) Martijn Gijsbertsen
Op de achterkant van het boek staat te lezen dat het een verhaal in gedichten is over vriendschap, liefde, verleden en verlangen. Achter de thematisch gekozen maar niet duidelijk benoemde onderwerpen (zoals “vader,” “moeder,” “dood” en “relatie”) zien we (flarden van) de werelden van de twee schrijvers, waarin de vier woorden steeds even om de hoek kijken.

Het is een interessante bundel geworden. De dichters hanteren beiden een eigen stijl waar nauwelijks van wordt afgeweken, wat een duidelijke herkenning aan het geheel geeft. Beiden houden van rijm, zowel binnen- als eindrijm, wat sommige gedichten in liederen laat overvloeien.

Minkema schrijft kortere gedichten, vaak met een prachtige “pointe” van taalspel en schrijft, zoals een goed acteur betaamt, beeldend en inlevend. Het zijn kleine, intieme “tableaux vivants” waarin desondanks veel gebeurt, zoals in het gedicht van de zoon die op de begrafenis van zijn vader een toespraak geeft waarbij de dichter zich realiseert dat hij geen kinderen heeft die ooit zo over hem zullen spreken.  

De zoon spreekt vol liefde
over zijn vader
Hij houdt zijn stem in bedwang
door niet naar de kist te kijken
zijn woorden slaan gaten in de bast
van mijn gepantserd lijf
boom zonder bladeren
geen tranen wegslikkende zoon
op mijn begrafenis, geen speech
van eigen vlees en bloed
de zoon vouwt het A-viertje op
en bergt zijn verdriet weg
in het borstzakje van zijn overhemd
dichtbij zijn hart


De gedichten van Van der Made zijn langer en vaker meer gelaagd. De verbondenheid die de lezer bij Minkema snel voelt, is bij Van der Made minder vanzelfsprekend. Dat komt door zijn absoluut mooie en dichterlijke maar iets afstandelijkere taalgebruik en door zijn wil om soms ook iets van een boodschap (“waarden”) aan de lezer mee te geven.

Vanaf de wieg smeedde het hart een band
met het hoofd vol barmhartige waarden
die maakten dat met een troostende hand
zijn ziel zich hechtte aan heel de aarde


De bundel is ook een “roze” bundel geworden: Van der Made schrijft columns voor diverse homotijdschriften en Minkema heeft dit gedaan. En als acteur heeft Minkema in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw het thema homoseksualiteit regelmatig in zijn televisieprogramma’s belicht. In de twee gedichten die de dichters aan elkaar hebben geschreven en aan elkaar hebben opgedragen, wordt de liefde die twee mannen voor elkaar kunnen voelen lieflijk en gevoelig aangestipt.

bij de presentatie
Logement is een mooie bundel geworden met verrassende “doorkijkjes” in de levens van twee bevriende dichters. Twee vrienden. Twee dichters. Twee generaties. Twee roze columnisten. Eén bundel.  Jan-Simon Minkema en Rick van der Made, Logement: Een verhaal in gedichten over vriendschap, liefde, verlangen en verleden. Waalre: Heimdall, 2019, 60 blz., geb., ISBN 9789493154094. De bundel is online en in de betere boekhandel verkrijgbaar. Voor bestellingen van gesigneerde exemplaren en voor boekingen van de dichters: logementdebundel@gmail.com.

Foto's (c) Martijn Gijsbertsen
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Logement, een poëtische uitwisseling tussen twee dichters

Iris ten Horn, in Films & boeken op 01 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media