Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 836 people
86447 users - nu online: 836 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Kunst, theater en cultuur verenigen zich door elkaar heen in het typische grachtengordel-café Spijker in de Kerkstraat. De Spijker Bar is de oudste, de meest vriendelijke en attitude-vrije gaybar in Amsterdam en opende zijn deuren in 1978.

door Wil Groot - 24 februari 2020

Printervriendelijke Pagina  
Spijkerbar: de spijker op zijn kop slaan


This article is also available in EnglishHet is een gezellige bar waar alles samensmelt en waar de sfeer mij doet denken aan de televisieserie Cheers, “Where everybody knows your name,” het openingslied.

De afgelopen veertig jaar is er niet veel in de kroeg veranderd, laat barman Steven mij weten. De eerste verdieping heeft wel de nodige verbouwingen gehad. De geschiedenis is kleurrijk. De Spijker is multi-cultureel maar ook heel eclectisch - een mengelmoes van stijlen - natuurlijk met een rouwrandje - als het leven zelf - met een lach en een traan - nooit te commercieel en het toilet boven is nog steeds spannend.

Rond vijf uur ’s middags stroomt de bar vol. De intelligentsia van de grachten, meubilair ondertussen, ontfermt zich over de bar en anderen komen na het werk stoom afblazen. Het is dan happy hour. Toch maakt het geen flikker uit wat je achtergrond is. Aan de biljarttafel leert men elkaar kennen, daar menigeen speelt en inzichtelijk vermogen geen diploma kent. Toch kent de Spijker zijn eigen biljartregels. Wanneer iemand verliest en er niet één bal in heeft geknikkerd, moet hij of zij zonder broek een rondje om de tafel heen.

Op donderdag is er de thema-avond Pre Blue, waar Dame Dora Royale de touwtjes in handen heeft, zelf zingt en als vakvrouw de wat minder geletterden op haar boezem drukt en de goed gebekten graag de mond snoert, wat natuurlijk lachsalvo’s als gevolg heeft. Op zaterdag regisseert zij de bingo, wat zo populair is dat je je naar binnen moet wringen. Ook hier zijn de barkeepers natuurlijk sociale werkers. Het ene moment is de klant verliefd, een week later verloofd omdat hij er niet geweest is voor een week en enkele dagen later hangt hij aan de bar want hij is weer gedumpt. Kortom verliefd-verloofd-verloren.

In de Spijker doet elke barman zijn eigen ding. De ene avond staat er één in zijn nakie achter de bar en de volgende avond wordt er techno-muziek gedraaid en een andere barkeeper is weer helemaal jaren tachtig. De Spijker is internationaal bekend, waardoor toeristen dagelijks naar binnen slenteren.

Gender-experimenten komen er voor. Ze komen binnen als hetero-stel en mengen zich met het meubilair. Even kijk ik barman Steven met open mond aan. Spijkers op laag water zoeken komt niet voor. Het meubilair laat dat niet gebeuren en zelfs het dronken droppie op de hoek van de bar komt dan tot leven.

Voor mij is de Spijker mijn buurtkroeg, mijn Cheers. De spijker op zijn kop slaan is zeggen waar het op aankomt. Ach ja, duidelijk de Spijker voor mij.

Spijker, Kerkstraat 4, Amsterdam, zie ok www.spijkerbar.nl

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Spijkerbar: de spijker op zijn kop slaan

Wil Groot, in Scene op 24 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media