Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 850 people
86447 users - nu online: 850 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 25 min. Printervriendelijke Pagina  
Jaaroverzicht 2019


door Redaktie in Historie & Politiek , 23 februari 2020
lengte: 25 minuten


Nieuws komt snel en gaat ook weer net zo snel. Alleen het “GROTE” nieuws blijft hangen. Maar het kleinere nieuws met vaak net zo zoveel leed en verdriet voor betrokkenen vergeten we net zo snel als de volgende ellende zich weer aandient, daarom traditie getrouw het overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar op dat we niet vergeten.

Januari


Nieuwe golf van homo vervolgingen en EU onderzoekt penis testen in Tjetsjenie


Sinds december 2018 is er een nieuwe golf van homovervolgingen in Tsjetsjenië, meldt het Russian LGBT Network. In 2017 kwam het land ook in het nieuws toen bleek dat homo's werden vervolgd opgesloten in kampen en zelfs werden gemarteld en vermoord. Daarnaast voert de Europese commissaris Cecilia Malstrom een onderzoek in naar de omstreden 'fallometrische test' die men hanteert voor homoseksuele asielzoekers.

Er zijn opnieuw meldingen van homovervolgingen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Er zouden onlangs een veertigtal holebi's zijn opgepakt en opgesloten, ook zouden er al enkele mensen zijn gedood enkel en alleen omdat ze homo of lesbisch zijn waarbij ze voor hun dood werden gemarteld.

Het is ook bekend dat het ordehandhavers zijn die holebi's gevangen nemen en ze martelen. Daarbij nemen ze de slachtoffers hun documenten af zodat ze niet kunnen vluchten en laten hen vervolgens lege documenten ondertekenen.

De nieuwe golf van holebi vervolgingen is er gekomen nadat eerder een homo activist werd opgepakt. Eerder werden de vervolgingen van homo's in Tsjetsjenië door zowel de Tjetsjeense als Russische president ontkent.

Daarnaast stelde Europees commissaris Cecilia Malmstrom een onderzoek in naar de omstreden 'fallometrische' test, ook bekend als de penistest, die Tsjetsjenië, hanteert voor homoseksuele asielzoekers.

Deze test wordt bovendien ook in sommige andere landen gebruikt hoewel die in Europa verboden is. Bij de test krijgen de mannen zowel heteroseksuele als homoseksuele porno te zien waarbij men met een toestel meet of er erecties optreden. Zo wil men kijken of de man in kwestie homo of hetero is. "De praktijk is vernederend en kan niet aanvaard worden in de Europese Unie," zei Malstrom.

Enkele jaren geleden kwamen Slowakije en Tsjechié in het nieuws toen bleek dat ze eveneens de zogenaamde penistest voor homo asielzoekers gebruikte.Oostenrijk heeft homohuwelijk

Nicole en Daniela
In Oostenrijk is het eerste lesbisch koppel getrouwd sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. De openstelling ging 1 januari in en om vijf over twaalf trouwden Nicole Kopaunik en Daniela Paier in Velden.

De openstelling werd bevochten door een ander lesbisch stel. Zij stapten naar de rechter, die bepaalde dat de bestaande wetten discriminerend waren. Daarop werd in oktober vorig jaar de wet aangepast, waarop het Ehe für alle op 1 januari voor iedereen toegankelijk werd.

In Velden werd alles op alles gezet om het eerste ‘homohuwelijk’ mogelijk te maken. Burgemeester  Ferdinand Vouk zei tegen de ORF: ‘We zijn gewend om uitdagingen aan te gaan. Het was een groot genoegen en eer voor ons dat Nicole en Daniela bij ons trouwde. De procedure werd gestart, alles was in orde en daarom hebben we een gelukkig getrouwd stel hier in Velden. ‘

Nicole Kopaunik en Daniela Paier zijn allebei 37 jaar oud en afkomstig uit Altenberg an der Rax in de Upper Mürztal in Stiermarken en waren vier jaar verloofd. Nicole Kopaunik: ‘Iedereen heeft nu de mogelijkheid om zelf te beslissen, ik wil een huwelijk of ik wil een juridisch partnerschap. We hebben gekozen voor het huwelijk en zijn er tevreden over.’

FebruariMannen beboet voor verspreiden anti-homoflyers in Amsterdam

Drie mannen in Amsterdam die flyers met teksten tegen homo's hadden verspreid moeten een boete betalen van 500 euro. De rechtbank oordeelde dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van en aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen. De drie mannen, twee van 31 en een van 41 jaar, deden in oktober 2016 de folders in de brievenbus van woningen in Amsterdam-West en -Nieuw-West. Op de flyers stonden citaten uit de Bijbel, Koran en Thora die over homoseksualiteit gaan. Aan gelovigen werd de oproep gedaan om zich te verenigen. De politie wist de drie verspreiders via camerabeelden op te sporen.

Onnodig grievend

Volgens de rechter waren de teksten, waaronder een passage waarbij iemands geaardheid werd gekoppeld aan seksueel misbruik als kind, volkomen ongefundeerd en onnodig grievend. Ook oordeelde de rechtbank dat de flyer erop gericht was om anderen te overtuigen en mogelijk tot actie aan te sporen. De passage over het verenigen van moslims, joden en christenen was daarbij van belang. Justitie had een taakstraf van 40 uur geëist, maar de rechtbank vond een geldboete passender omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor een soortgelijk vergrijp.

Maart'Genezer' van homoseksualiteit komt zelf uit de kast

David Hatheson De man die jarenlang homo's wilde 'genezen' van hun geaardheid en beweerde seksualiteit van mensen te kunnen veranderen, is nu zelf uit de kast gekomen.

Conversietherapeut David Matheson zegt in een Facebookbericht dat hij inziet dat hij met zijn werk mensen heeft beschadigd. "Een jaar geleden besefte ik dat ik niet langer in mijn huwelijk kon blijven en realiseerde ik me dat het tijd was om toe te geven dat ik homo ben", schrijft hij.

Matheson is opgegroeid in een Mormoonse gemeente. Vanuit die ideologie ontwikkelde hij cursussen en therapieën waarmee hij probeerde homoseksuelen hun geaardheid 'af te leren'. Nu zegt de bekende conversietherapeut dat zijn therapie vanuit zijn eigen 'homofobie en bekrompenheid' kwam. Hij zat vast in zijn eigen ideologische gevangenis, schrijft hij. "Ik weet dat mijn werk veel mensen heeft geholpen, omdat ze me dat hebben gezegd. Maar ik weet ook zeker dat mijn werk mensen pijn heeft gedaan."

Hij wil zich niet verontschuldigen, vervolgt hij, "maar alle tekortkomingen die ik als therapeut had, kwamen van een te beperkte visie op hoe 'emotioneel gezond' eruit kan zien". Aan zijn huwelijk lag het niet, dat was na 34 jaar nog altijd sterk, schrijft hij. "Maar ik kon een intieme relatie met een man niet langer vermijden."

Matheson ziet nog altijd dat ergens diep van binnen een homofoob in hem schuilt, maar hij kan de persoon die hij nu is naar eigen zeggen veel beter accepteren. "Het spijt me echt voor die gebreken en de schade die ze zeker voor sommigen hebben veroorzaakt. En het spijt me voor de verwarring en pijn die mijn keuze bij anderen veroorzaakt."

Hij besluit zijn Facebookbericht met de wens dat mensen door zijn verhaal aangemoedigd worden en vertrouwen krijgen in hun levenspad. "Streef dat na zonder angst of schaamte, ongeacht wat anderen denken."


Canadese tuinman bekent 'plantenbakmoorden'


Een Canadese tuinman heeft toegegeven dat hij achter de dood van acht mannen zit. Zij verdwenen tussen 2010 en 2017. De meeste van hen hadden banden met de lokale homogemeenschap in de stad Toronto. De hovenier zit vast sinds vorig jaar januari. In een tuin Bruce McArthurwaar hij werkte, vond de politie in grote plantenbakken de stoffelijke resten van zeven mensen. In een ravijn in de buurt werd het lichaam van een achtste slachtoffer gevonden.

De 67-jarige Bruce McArthur gaf bij de behandeling van de rechtszaak toe dat hij achter de moorden zit. Hij stond op en zei "schuldig" toen de aanklachten werden voorgelezen. Zijn daden hadden volgens de man een seksueel karakter: een deel van de slachtoffers verkrachtte hij.
AprilBritse man als tweede ooit genezen van AIDS door stamceltransplantatie

In Groot-Brittannië is een man genezen verklaard van het AIDS-virus na een succesvolle stamceltransplantatie. Het is het tweede geval ooit waarin de ingreep leidde tot volledige genezing. De man onderging drie jaar geleden een operatie waarbij hij stamcellen kreeg uit het beenmerg van een donor, die een genetische resistentie tegen het virus bevatten. Een kleine anderhalf jaar na de operatie kreeg de man te horen dat hij kon stoppen met medicatie zoals AIDS-remmers.

Sindsdien is bij hem geen terugkeer van het virus vastgesteld, waardoor hij nu "functioneel genezen" is verklaard. De behandelend artsen spreken van een hoopvolle ontwikkeling in de strijd tegen AIDS, maar benadrukken dat dit niet betekent dat er een geneesmiddel voor het meer overkoepelende hiv-virus is gevonden. Ook kunnen de artsen niet uitsluiten dat het virus zich in de toekomst weer in de man manifesteert.

Timothy BrownDe man kwam in aanmerking voor de experimentele behandeling omdat het zijn laatste kans op overleving was nadat hij in 2016 ernstig ziek was geworden. Tweede bekende geval van genezing na stamceltransplantatie ooit In 2007 onderging een Amerikaanse man, Timothy Brown, in Berlijn een vergelijkbare operatie, waarna ook hij verlost bleek van het hiv-virus. Hij is tot op de dag van vandaag in leven en gezond, zonder sporen van het virus.Nieuw bloeddonatiebeleid teleurstellend voor homo- en bimannen


Bloedbank Sanquin maakte bekend dat homo- en biseksuele mannen binnenkort 4 in plaats van 12 maanden na hun laatste seksuele contact met een man bloed mogen doneren. “Een teleurstellend besluit”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt. De bloedbank blijft onnodig discrimineren.” “De wijziging heeft in praktijk nauwelijks betekenis”, aldus Oosenbrug. “De meeste mensen willen toch echt vaker dan eens per vier maanden seks, en dat gun ik iedereen.”

De COC-voorzitter roept minister Bruins, de Tweede Kamer en de bloedbank op om er voor te zorgen dat risicogedrag snel het criterium wordt voor bloeddonatie. Dat is ook in landen als Italië en Spanje het geval. Israël en Denemarken werken aan soortgelijk beleid .

MeiBoycot tegen homofobe sultan Brunei zwelt aan: ook grote bedrijven geven gehoor aan oproep

De invoering van een strenge islamitische wetgeving in het oliestaatje Brunei roept steeds meer weerstand op. Beroemdheden riepen al op tot een boycot van onder meer de hotels die eigendom zijn van de sultan van Brunei. Verschillende grote bedrijven geven daar ook gehoor aan.

De jaarlijkse Britse TV Choice Awards zullen niet langer plaatsvinden in het Londense Dorchester Hotel, dat eigendom is van de sultan van Brunei. The Financial Times gelast een gepland event in het hotel af en belooft nooit nog één van de negen Dorchester Collection Hotels te boeken. Deutsche Bank zal geen van haar medewerkers nog bij de keten onderbrengen. Reisagentschap STA zal geen van zijn klanten nog in een vliegtuig van Royal Brunei Airlines plaatsen. En de lijst wordt nu snel langer.

De boycots komen er nadat de piepkleine Aziatische oliestaat op 3 april een nieuwe strafwet invoerde die gebaseerd is op de sharia. Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht of overspel pleegt, riskeert gestenigd te worden. Voor wie steelt, dreigt in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel. Dat geldt ook voor kinderen.Henk Krol hoeft ook na hoger beroep Gay Krant niet terug te betalen

50PLUS-voorman Henk Krol hoeft definitief geen geld terug te betalen aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK). De SVGK ging in hoger beroep na een uitspraak in februari 2017, maar ook nu wordt Krol door de rechter in het gelijk gesteld. De stichting kreeg in 2014 ruim 200.000 euro subsidie voor emancipatieprojecten van het ministerie van Onderwijs. Dat bedrag werd teruggeëist omdat deugdelijke onderbouwing van de uitgaven zou ontbreken.
De bestuursleden beschuldigden oud-voorzitter Henk Krol dat hij het overheidsgeld had misbruikt om de Gay Krant overeind te houden.

Het blad ging later failliet en maakte een doorstart online.

In februari 2017 werd door de rechter bepaald dat Krol het overheidsgeld niet hoefde terug te betalen. Omdat de voormalig bestuursleden van de SVGK vreesden dat zij de subsidie zelf moesten terugbetalen, spanden ze persoonlijk een tweede zaak aan. In hoger beroep werd in september 2017 bepaald dat er geen bewijs was voor misbruik van de subsidie. Waarmee de bestuurders volgens de rechter "geen vrees meer hoefde te hebben". Wel werd er nog een hoger beroep aangespannen voor de uitspraak uit februari 2017, die vanuit de stichting tegen Krol liep. Het hof heeft daarin nu het vonnis van februari bekrachtigd. Daarmee is de zaak tegen Krol definitief afgerond.
JuniEenvoudiger asiel voor LHBTI’s uit Nigeria


Het wordt voor LHBTI’s uit Nigeria eenvoudiger om asiel te krijgen in Nederland. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) schreef op 5 april aan de Tweede Kamer dat hij LHBTI’s uit het West-Afrikaanse land voortaan beschouwt als ‘risicogroep’ omdat ze een grote kans lopen op vervolging. Het COC vroeg de laatste jaren regelmatig aandacht voor de slechte situatie voor LHBTI’s in Nigeria, waar sinds 2014 een antihomowet van kracht is.

Staatssecretaris Harbers verwijst in zijn besluit naar het meest recente ambtsbericht over Nigeria van het ministerie van Buitenlandse Zaken en naar een rapport van EASO, het Europees Asielagentschap. Uit die stukken blijkt dat de in 2014 aangenomen antihomowet, de Same Sex Marriage Prohibition Act, ernstige gevolgen heeft voor de Nigeriaanse LHBTI-gemeenschap. Sinds de introductie van de wet werd homoseksualiteit in Nigeria zichtbaarder en werden LHBTI’s nog kwetsbaarder dan ze al waren. Staatssecretaris Harbers meldt dat er sprake is van ‘een aanzienlijke toename van geweld en afpersing door zowel de politie als de bevolking’. Vandaar dat hij Nigeriaanse LHBTI’s nu als risicogroep gaat aanmerken en de Vreemdelingencirculaire overeenkomstig zal aanpassen.


Trump komt met nieuwe anti transgender wet


De regering Trump is bezig met een wet die gezondheidszorg en bescherming voor transgenders grotendeels onmogelijk zal maken. Het is de zoveelste anti transgender en anti holebi wet die er zit aan te komen onder het presidentschap van Trump. Indien de wet er komt zullen onder andere zorgaanbieders, verzekeringsmaatschappijen en ziekenhuizen transgender personen mogen discrimineren.  De regering Trump moet daarvoor eerst wel de Affordable Care Act, een hervorming van de gezondheidszorg, ingevoerd door voormalig president Obama aanpassen of schrappen. Deze wet verbied discriminatie op basis van sekse (geslacht).

De manier waarop het begrip 'geslacht' wordt gedefinieerd, is echter altijd een blijvend twistpunt in de VS geweest. Onder de regering-Obama werd de definitie van 'sekse' geïnterpreteerd als genderidentiteit, waardoor bescherming werd geboden aan transpatiënten. 

Het Witte Huis van Trump zegt echter dat deze definitie te ver gaat. In 2016 vaardigde een rechter uit Texas een tijdelijk bevel uit die de bepaling van de Affordable Care Act verbood, een gevolg van meerdere religieuze groepen die een rechtszaak hadden aangespannen tegen de wet, claimende dat deze hun religieuze overtuiging schond. Het Witte huis gaf eerder deze maand aan achter deze beslissing te staan.

 JuliPolitie New York biedt 50 jaar later excuses aan voor inval homobar

James ONeill
De baas van de politie van New York heeft zijn excuses aangeboden voor de beruchte inval in een homobar in 1969. "Het was een verkeerde actie", zei James O'Neill nu. Volgens O'Neill waren de wetten voor lhbt'ers in die tijd "discriminerend en onderdrukkend". O'Neill: "Het is simpel: het had niet mogen gebeuren".

De inval in de Stonewall Inn is een keerpunt in de geschiedenis van de Amerikaanse lhbt-gemeenschap. De actie had de Stonewall-rellen tot gevolg, waarbij de lhbt-gemeenschap van New York met felle demonstraties terugsloeg na decennia structureel te zijn getreiterd en gediscrimineerd.

Stonewall InnIn de jaren 60 viel de politie geregeld homobars binnen, die in het geheim werden gerund. Lhbt'ers waren destijds allesbehalve geaccepteerd. Wie openlijk homo was, liep het risico gearresteerd te worden.

De Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village in Manhattan was een van de grootste homobars van de VS. Op 27 juni 1969 was, in tegenstelling tot bij eerdere invallen, het barpersoneel alleen niet van tevoren getipt en werd de inval niet vroeg in de avond gedaan, maar pas in de nacht. Daardoor ontstond er paniek onder de ruim 200 bezoekers en liep de situatie al snel uit de hand.

De agenten moesten uiteindelijk door collega's beschermd worden tegen de woede van het publiek. De inval werd groot nieuws en de volgende dag gingen lhbt'ers opnieuw de straat op om te protesteren tegen de politie.


Taiwan stelt huwelijk open voor paren van gelijk geslacht


Taiwan is het eerste land in Azië dat het wettelijk mogelijk maakt voor paren van gelijk geslacht om een huwelijk te sluiten. Het Taiwanese parlement stemde in met een wetsvoorstel van de regering om dat mogelijk te maken. Vanaf eind volgende week kunnen de eerste paren van gelijk geslacht al in het huwelijk treden.  Het Taiwanese parlement is met 66 stemmen voor en 27 stemmen tegen akkoord gegaan met het wetsvoorstel van de regering.

Taiwanese president Tsai Ing-wen“We hebben een grote stap richting ware gelijkberechtiging gezet en hebben van Taiwan een beter land gemaakt”, twitterde de Taiwanese president Tsai Ing-wen na de stemming.

Direct na het bekend worden van de stemming werd er door de honderden mensen op het plein voor het parlement – ondanks de zware regen die was uitgebroken – groot feest gevierd en enthousiast met regenboogvlaggen gezwaaid.

“Dat paren van gelijk geslacht nu ook in Taiwan kunnen trouwen is baanbrekend nieuws. Taiwan is niet alleen het eerst land in Azië waar paren van gelijk geslacht mogen trouwen, maar het betekent ook dat dit nu in alle werelddelen in minstens één land mogelijk is. Wie had dat gedacht toen in 2001 ons land als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht?!”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

“Onze felicitaties aan alle Taiwanese LHBTI’s en de activisten die dit met hard werken mogelijk hebben gemaakt. De stap die Taiwan nu zet zal LHBTI’s in andere Aziatische landen ook inspireren dat verandering mogelijk is en hen de moed geven om schoorvoetende overheden te overtuigen om stappen te zetten ter bevordering van gelijkberechtiging voor LHBTI’s.”

 AugustusBoycot IKEA dreigt in Polen na ontslag wegens kritiek op lhbti-standpunten

Poolse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar IKEA na het ontslag van een medewerker die kritiek had op een lhbti-evenement van het bedrijf. IKEA wilde solidariteit tonen met de Poolse lhbti-gemeenschap, maar daar was de katholieke medewerker het niet mee eens. Toen hij zijn kritiek weigerde te verwijderen van het bedrijfsnetwerk van IKEA, werd hij ontslagen.

"Lhbt+-inclusie is iedereens verantwoordelijkheid", had IKEA vorige maand op het intranet geplaatst. "Op 17 mei vieren we de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. En we staan op voor de rechten van lesbiennes, homo's, transgenders en mensen van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten." De man plaatste daarop teksten uit de Bijbel bij het bericht. "De medewerker gebruikte citaten uit het Oude Testament over moord en bloedbaden in de context van het lot dat homo's zou moeten treffen", meldt IKEA. Veel medewerkers zouden daarop bezorgd contact hebben opgenomen met de HR-afdeling.

'Katholieken gediscrimineerd'

"Ik ben ingehuurd om meubels te verkopen, maar ik ben katholiek en dit zijn niet mijn waarden", zegt de medewerker zelf over de zaak. "Dit is onacceptabel. Absoluut schandalig", zegt minister Ziobro van Justitie in reactie op het ontslag. Volgens hem kan het onderzoek uitwijzen dat buitenlandse bedrijven in Polen mensen discrimineren die hun waarden niet delen. Als de aanklagers concluderen dat IKEA in dit geval inderdaad katholieken heeft gediscrimineerd, roept de Poolse staatssecretaris van Justitie, Patryk Jaki, op tot een boycot tegen het bedrijf. Hij heeft de ontslagen medewerker juridische hulp aangeboden. De leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, zei in aanloop naar de Europese verkiezingen van vorige maand dat homorechten een gevaar zijn voor Poolse gezinnen en de nationale identiteit.
September


YouTube verwijdert kanaal van 14-jarig meisje wegens extreem haatzaaien

haatzaaier Dat meldt Buzzfeed News. Volgens de site werd het account uit de lucht gehaald nadat ze een twaalf minuten durende video had geplaatst waarin ze tekeer ging tegen de lhbti-gemeenschap. Het was volgens YouTube haar derde waarschuwing in negentig dagen tijd, waarbij de videodienst het kanaal volgens de eigen regels moet afsluiten.

In de video refereerde Soph zoals ze zich noemt aan de manifesten die de daders van dodelijke schietpartijen plaatsten op de website 8chan. Ze zei ‘genoemd te willen worden in de manifesten’.

Eerder maakte het haatzaaiende kind al video's over moslims die kinderen verkrachten en zei ze te hopen op een ‘Hitler voor moslims'. De YouTuber werkte overigens met een schrijver die nog altijd anoniem is.

Even na het verwijderen van het kanaal postte de 14-jarige een foto op Twitter met een voorwerp dat leek op een geweer met het bijschrift: ‘ YouTube Headquarters, here I come’. Later zei ze een grap te maken met de foto. Overigens had YouTube Soph al langer in het vizier. De 14-jarige kreeg al veel waarschuwingen van het bedrijf. Haar kanaal werd ook al inkomstenvrij gemaakt. Vervolgens bedreigde het meisje de CEO van YouTube met de dood, wat haar een schorsing opleverde.


Homostel: 'Uitgescholden en bespuugd in Uber na Pride Amsterdam'


Een homostel zegt  te zijn uitgescholden en bespuugd door een Uberchauffeur toen ze van de Pride Amsterdam naar huis wilden. Na een feestje in de stad stapten de twee rond 20.30 uur in bij de chauffeur. Op de achterbank van de taxi hielden ze elkaars hand vast en gaven ze elkaar een kus.

"Dit is Amsterdam, dat is geen probleem, dachten we", vertelt een van hen. Maar de chauffeur werd kwaad en begon te schelden.

"Hij werd ineens heel erg agressief en intimideerde ons." Het stel vroeg de chauffeur om de auto aan de kant te zetten. Bij het uitstappen werd een van de mannen in het gezicht gespuugd.  "De chauffeur boog zich over de stoelen en probeerde naar ons uit te halen. Het leek erop alsof hij ons wilde slaan."

Direct na het incident zijn de twee naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen, schrijft NH Nieuws. Ook hebben ze een melding gemaakt bij Uber. "We hebben direct contact opgenomen met Uber omdat we ons zorgen maakten voor anderen tijdens het Pride-weekend. Deze chauffeur rijdt tijdens deze viering rond door de stad."

Nog geen week geleden lanceerde de taxidienst nog een speciale 'discriminatieknop' in de app. Daarmee kunnen passagiers direct een melding maken van discriminatie. Aanleiding was dat dragqueen Jennifer Hopelezz tot twee keer toe werd geweigerd door een Uber-chauffeur. Uber laat aan AT5 weten het incident te betreuren. "Discriminatie is onacceptabel en gaat tegen ons beleid in. Iedereen verdient een veilige ervaring met Uber en daarom hebben we vorige week extra voorlichting naar chauffeurs gestuurd om bewustwording en goed gedrag te stimuleren. Wij nemen deze klacht uiterst serieus en zijn dit incident aan het onderzoeken, zodat we passende maatregelen kunnen nemen."

Het duo zegt tot op heden geen reactie te hebben gekregen van het bedrijf.Koning roept VN op tot actie voor LHBTI’s

Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander riep de wereldgemeenschap in de nacht van 24 september op om in actie te komen voor LHBTI-mensenrechten. In een toespraak voor de Verenigde Naties zei de koning dat hij verheugd is dat steeds meer landen LHBTI-mensenrechten in de wet vastleggen en dat hij hoopt dat die trend zich voortzet. ‘Maar woorden moeten uiteindelijk worden omgezet in daden’, aldus de koning.

‘De strijd tegen discriminatie, of die nou in het openbaar in het verborgene wordt gevoerd, moet op alle continenten worden voortgezet.’

Koning Willem-Alexander bracht op 22 november 2016 een bezoek aan COC Nederland en sprak toen o.a. met internationale LHBTI-activisten. In zijn kerstboodschap van dat jaar sprak de koning zich ook al uit voor LHBTI-mensenrechten. De koning riep bij de VN ook op tot gerechtigheid voor de slachtoffers van de ramp met de MH-17 en voor actie tegen klimaatverandering.

OktoberGeen "Homo-gen"

Karin Verweij
Het homo-gen bestaat niet, maar het hetero-gen óók niet. Seksualiteit is divers en niet met een DNA-test te voorspellen. Dat laat een grote internationale studie zien, waarin de genetische opmaak van mensen die seks hebben met mensen van gelijk geslacht is onderzocht. Er is een breed scala van seksuele uitdrukkingen, waaronder ook homo- en biseksualiteit. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het gerenomeerde Amerikaanse tijdschrift Science. Het onderzoek is verricht door een internationaal team van onderzoekers, waaronder Karin Verweij en Abdel Abdellaoui van Amsterdam UMC en medewerkers van onderzoeksinstituten uit Boston, Brisbane en Cambridge.

Abdel Abdellaoui, foto (c) Jitske ScholsDe onderzoekers wilden weten of mensen die ooit seks hebben gehad met iemand van gelijk geslacht een andere genetische opmaak hebben dan personen die alleen seks hebben met mensen van het andere geslacht. De genetici onderzochten daarvoor het DNA van meer dan 470 duizend Britten, Amerikanen en Zweden die eerder genetisch materiaal hadden afgestaan en vragen hadden beantwoord over hun seksueel gedrag.

Er werden door de onderzoekers vijf genen gevonden die voor een klein deel bepalen of iemand zich homoseksueel gedraagt, minder dan één procent van de individuele verschillen is hierop terug te voeren. De onderzoekers benadrukken dat er veel andere genen betrokken zijn bij homoseksueel gedrag, die bij elkaar tussen de 8 en 25 procent van de individuele verschillen verklaren.

“Er bestaat niet zoiets als een homogen”, zegt onderzoeker hoogleraar Genetics in Psychiatry Karin Verweij van Amsterdam UMC. “Er zijn waarschijnlijk duizenden genen betrokken bij homoseksueel gedrag, die allemaal kleine effecten en meerdere functies hebben. De genen spelen mogelijk ook een rol bij andere persoonlijkheidskenmerken zoals het openstaan voor nieuwe ervaringen.”

De onderzoekers maken duidelijk dat behalve genen ook omgevingsinvloeden – zoals bijv. de biochemische processen in de baarmoeder – individuele verschillen in seksueel gedrag verklaren. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het onmogelijk is om op grond van DNA te voorspellen of iemand hetero-, homo- of biseksueel is.

NovemberOnderzoek UZ Gent brengt HIV-patiënten stap dichter bij genezing

prof Linos Vandekerckhove en dr. Marie-Angelique De ScheerderDankzij een baanbrekend onderzoek van wetenschappers van UZ Gent is de genezing van HIV-patiënten een stap dichterbij. Het onderzoek bracht in kaart waar het ‘restvirus’ voorkomt in het lichaam bij een behandeling. “In combinatie met immuuntherapie kan deze doorbraak er mee voor zorgen dat HIV-patiënten binnen 10 jaar virusvrij kunnen worden verklaard”, zegt professor Linos Vandekerckhove (UZ Gent).

Vandaag zijn meer dan 37 miljoen mensen geïnfecteerd met het HIV-virus. In ons land lijden naar schatting 18.900 mensen aan de ziekte. HIV wordt niet meer als een dodelijke ziekte gezien, maar als chronische aandoening dankzij de medicatie die de afgelopen jaren enorm geëvolueerd is. Toch blijft er een enorm stigma hangen rond HIV-besmetting. En bovendien blijft het immuunsysteem aangetast, waardoor HIV-patiënten meer risico lopen op hart- en bloedvataandoeningen en kanker.

Dankzij onderzoekers van dr. Marie-Angelique De Scheerder en prof Linos Vandekerckhove van het UZ Gent is de wetenschap nu een stap dichterbij HIV-genezing.

"Om van genezing te kunnen spreken moet een kleine hoeveelheid restvirus die bij trouwe therapie nog in het lichaam aanwezig blijft, verwijderd worden, maar dat kan niet zolang we niet weten waar het restvirus zich schuilhoudt. " “Met ons onderzoek tonen we aan dat het ‘restvirus’ zich niet verbergt in één specifiek orgaan of celtype, maar afkomstig kan zijn uit verschillende celtypes en lichaamsdelen. We zijn er in geslaagd ‘de vijand’ in kaart te brengen”, verduidelijken De Scheerder en Vandekerckhove.

Aan het onderzoek namen vrijwillig 11 HIV-patiënten deel. In eerste fase werden bij deze patiënten stalen afgenomen om het virus te onderzoeken in verschillende cellen en lichaamsdelen. In een volgende fase werd de behandeling van deze patiënten kort onderbroken. De patiënten werden hierbij nauwgezet gecontroleerd. Op het moment dat het virus terugkeert, werd het virus dat terugkwam vergeleken met het virus uit de stalen van de verschillende cellen en lichaamsdelen. Zo kon men identificeren waar het restvirus zich schuilhield.
December


Eerste transgenderpad van Europa geopend

Wethouder Jerzy Soetekouw
Wethouder Jerzy Soetekouw heeft in Almere het eerste transgenderzebrapad van Europa geopend. Het pad ligt op de Hospitaaldreef, tussen het Flevoziekenhuis en Hogeschool Windesheim. Naast het transgenderpad is ook een regenboogpad in gebruik genomen. Organisator Suzanne van de Laar: "Het transgenderpad is een zichtbaar statement in Almere waarmee door bewustwording de discussie over transgenderbeleid een positieve wending krijgt. Voor transgender personen geldt wat voor ieder mens geldt: trots kunnen zijn op jezelf.''

Voor de officiële opening van het pad werd een Winter Pride Walk gehouden. Daarbij werd een grote regenboogvlag door de stad gedragen. De wandeling had het thema: 'Proud to be Me'. Wethouder Jerzy Soetekouw opende daarna het transgenderpad. "In Almere mag iedereen zijn wie die wil zijn. Almere is een stad waar iedereen zich thuis mag voelen en zich overal geaccepteerd en gewaardeerd mag weten. Dat zijn we intussen vanzelfsprekend gaan vinden, ook voor de Regenboog-community,'' aldus de wethouder.

Ook minder positieve reacties

Niet iedereen is even enthousiast. Op de Facebookpagina van gemeente Almere wordt ook negatief gereageerd op de aanleg van het pad. Zo schrijft iemand: ''Het gaat vooral om de uitzonderingen. Waarom zoveel aandacht daarvoor? We zijn volgens mij allemaal mens! Laten we daar eens mee beginnen.'' en...: ''Dit benadrukt hokjesdenken juist! Ik ben voor alle mensen zonder uitzondering en wat boeit iemands sexualiteit?''

 
2,9 miljoen dollar voor agent VS die 23 keer promotie misliep want... homo


Een Amerikaanse agent die vermoedelijk 23 keer een promotie misliep omdat hij homoseksueel is, heeft een rechtszaak tegen zijn politiekorps in de Amerikaanse staat Missouri gewonnen. De rechter oordeelde dat hij gediscrimineerd is vanwege zijn geaardheid en besloot het korps voor ruim 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) te straffen, schrijft CNN.

Keith WildhaberKeith Wildhaber zegt dat hem meerdere malen verteld is dat hij zijn "homogedrag" moest verminderen als hij ooit kans wilde maken op een hogere positie. Een getuige zou die uitspraak hebben bevestigd.

Wildhaber krijgt 1,9 miljoen dollar als schadevergoeding voor de discriminatie, terwijl het korps nog eens 10 miljoen dollar moet overmaken als civielrechtelijke boete. De Amerikaan zou geïntimideerd zijn door het politiebureau toen hij zijn plannen kenbaar maakte om aangifte te doen. Om die reden moet het korps nog eens 1 miljoen dollar betalen als schadevergoeding, naast een boete van 7 miljoen dollar.

Met de civielrechtelijke boetes wil de rechtbank een "statement" maken. "Als men in dit land discrimineert, dan betaalt diegene daarvoor een hoge prijs", aldus een woordvoerder. Het korps heeft als reactie op de rechtszaak gezegd dat het nieuwe leden aan het bestuur gaat toevoegen: "Want iedereen moet zich welkom voelen bij ons." Om dat te bewerkstelligen, moet de organisatie "van boven tot onder" onder de loep worden genomen, aldus een woordvoerder.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Jaaroverzicht 2019

Redaktie, in Historie & Politiek op 23 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media