Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1028 people
86447 users - nu online: 1028 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Homo- en biseksuele jongeren twee keer zo vaak online gepest


door Redaktie in Algemeen , 22 februari 2020


Homo- of biseksuele jongeren worden meer dan twee keer zo vaak online gepest, gestalkt of bedreigd, als heteroseksuele jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

voorzitter van scholierenvakbond LAKS, Pieter Lossie
38.000 jonge internetgebruikers (12 tot 25 jaar) vulden een enquête in. Uit de cijfers blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele jongeren in 2018 te maken kreeg met online pestgedrag, tegenover 5 procent van de heteroseksuele jongeren. Opvallend is ook dat homo- en bi-jongeren veel vaker te maken kregen met seksueel getinte opmerkingen, dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

“Dat is natuurlijk ontzettend triest,” zegt Astrid Oosenbrug, voorzitter van het COC. “Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn.” Volgens het COC is ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. “Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand anders die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen.”

Onkunde bij volwassenen

Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastiggevallen. Grofweg de helft van de slachtoffers denkt er regelmatig aan terug, is er boos over of slaapt slecht. Toch vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf, aldus de onderzoekers. Slechts een op de twintig slachtoffers deed aangifte bij de politie.

De voorzitter van scholierenvakbond LAKS, Pieter Lossie, zegt de grote problemen rond online pesten te herkennen. Tweejaarlijks doet de belangenorganisatie onderzoek naar online veiligheid. Hieruit blijkt dat het percentage jongeren dat online gepest wordt niet daalt. “Onze cijfers komen redelijk overeen met die van CBS. Het is erg slecht gesteld met de veiligheid van minderheidsgroepen.”

Elke school is wettelijk verplicht om een anti-pestbeleid op te stellen. Hoe de scholen dit doen, mogen zij zelf invullen. Lossie zegt dat in de praktijk leerlingen te weinig bij dit beleid worden betrokken. “Over het pestbeleid moeten jongeren meepraten, met name over het digitale pesten. Heel veel volwassenen begrijpen niet hoe het werkt met sociale media, terwijl de leerlingen als geen ander weten hoe ze online met elkaar omgaan. Die kennis is cruciaal.”


Pesten in Amsterdam

Ariëlle de RuijterHet CBS heeft geen cijfers over pesten op Amsterdamse scholen. Maar dat ook daar online wordt gepest, wordt erkend door de middelbare scholen, zegt Ariëlle de Ruijter van Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen. “Veel vormen van pesten zijn alleen niet strafbaar, en dan ligt het ingewikkeld om er iets tegen te doen. De jongerenrechtbank is een mooi alternatief.”

Tien Amsterdamse scholen maken gebruik van een zogenoemde jongerenrechtbank. Op de scholen kunnen leerlingen melden dat ze gepest worden, waarna een ‘rechtszaak’ plaatsvindt. Hier wordt gekeken wat er gebeurd is en of de pester gestraft moet worden.

Sterre Nelis, programmamanager, traint jongeren hoe ze zo’n zaak moeten leiden. “We leren de jongeren hoe ze maatregelen moeten opleggen en degene die de straf krijgt, moet deze ook opvolgen.” Soms zijn hierbij ook ouders aanwezig, aldus Roelofs. Maatregelen kunnen uiteenlopen tot excuses aanbieden tot het geven van presentaties over de gevolgen van pesten.

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Homo- en biseksuele jongeren twee keer zo vaak online gepest

Redaktie, in Algemeen op 22 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media