Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1025 people
86447 users - nu online: 1025 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

In tegenstelling tot vele andere landen kunnen wij zonder al teveel problemen en in volle vrijheid in mei met een regenboogvlag op de televisie zwaaien met het Eurovisiesongfestival in mei in Rotterdam. Ik verwacht niet anders dan tijdens de uitzendingen een oceaan aan regenboogvlaggen te zien. Vrijheid die vijfenzeventig jaar geleden verkregen werd.

door Rick van der Made - 08 februari 2020

Printervriendelijke Pagina  
Vijfenzeventig jaar vrijheid


This article is also available in EnglishOok dat gegeven is uiteraard een groot feest waard. Op de website 4en5mei.nl kunt u het programma bekijken. Het belooft een indrukwekkend herdenkingsjaar te worden. En misschien dat u uw regenboogvlag, die u voor het songfestival heeft aangeschaft, op 5 mei even aan de vlaggenstok of uit het raam kunt hangen. Aan het motto “Geef vrijheid door” zou ik dit jaar - met het Eurovisie in het hoofd - graag het motto “Laat vrijheid zien” willen toevoegen.

Niet geheel toevallig worden in dezelfde maand de door Prince Harry geïnitieerde Invictus Games georganiseerd in het Zuiderpark in Amsterdam. Ruim vijfhonderd militairen die in hun diensttijd psychisch of lichamelijk gewond raakten, sporten dan met en tegen elkaar.

Het is belangrijk ons te realiseren dat voor vrijheid meestal een (hoge) prijs wordt betaald. En mijns inziens kan vrijheid enkel blijven bestaan als wij met herdenken - en danken - onze schuld blijven delgen aan hen die voor die vrijheid hebben gevochten.

Joe Ousalice
Nu kwam één van die Britse veteranen in 2019 in het nieuws. Joe Ousalice (achtenzestig en biseksueel) was jaren in dienst bij de Britse marine, maar werd in 1993 ontslagen omdat er een verbod kwam op HLBT+-mensen in het leger. “Na de krijgsraad kwam er een man binnen met een schaar, en die knipte de medaille zo van mijn nek,” zei de veteraan afgelopen december in een interview met de BBC.

Na bijna vijfentwintig jaar kreeg Ousalice afgelopen maand zijn militaire onderscheiding terug. Dit ging gepaard met de verontschuldigingen van het Britse Ministerie van Defensie.
Ik vind dit veteranenverhaal een gehesen regenboogvlaggetje in het Zuiderpark wel waard.


En er is meer dit jaar

Na vijfendertig jaar komt de Formule 1 terug naar Zandvoort en worden er in de Johan Cruijff Arena enkele wedstrijden gespeeld van het Europees kampioenschap voetbal.

Met alle terechte aandacht voor het tegengaan van discriminatie en racisme in de sport, is het misschien een mooie aanleiding om in Zandvoort en in de Arena ook maar eens een keer een regenboogvlag te hijsen. En dat mag voor deze gelegenheid best een regenboogvlag zijn met een bruin en zwart balkje eraan vastgenaaid. Het is mij om het even. Als elke vorm van discriminatie maar zo snel mogelijk uitgebannen wordt.

Er gaan nog meer vlaggen in top dit jaar want Sail Amsterdam staat ook weer op de agenda. Deze hetero-variant van de Amsterdamse Gay Pride wordt voor de tiende keer georganiseerd. Aangezien 2020 zo’n bijzonder jaar is, moet er in elk geval toch één schipper te vinden zijn die tijdens dit evenement de regenboogvlag ten top wil hijsen, lijkt mij zo.

En dan - als klap op de vuurpijl - bestaan dit jaar op 24 oktober de Verenigde Naties vijfenzeventig jaar.
Het jaar waarin er nog eenenzeventig door Nederland erkende landen in de wereld bestaan waarin homoseksualiteit strafbaar is.

Het jaar waarin in een tiental landen in de wereld nog steeds de doodstraf op homoseksualiteit bestaat.

Het jaar dat er in Polen inmiddels tachtig HLBT+-vrije zones zijn.

Het jaar dat Hongarije niet meedoet aan het Eurovisiesongfestival omdat het “te gay” zou zijn.

Ik stel voor om op 24 oktober van dit jaar het Vredespaleis in Den Haag mooi in te pakken.

Ik stel voor om heel het gebouw in te pakken met een immense regenboogvlag en daaromheen een mooie roze strik te wikkelen die onze koning, in aanwezigheid van alle wereldleiders, met een roze schaartje door mag knippen. Als een prachtig vrijheidscadeautje aan de wereld.

Laat dit jaar onze vrijheid maar zien.
 
Ik wens u een mooi jaar toe.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Vijfenzeventig jaar vrijheid

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 08 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media