Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 845 people
86447 users - nu online: 845 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Zo gezegd


door De Ket in Columns & Opinie , 18 december 2019

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Het tweede semester van 2019 loopt op zijn einde. Traditiegetrouw opnieuw tijd voor een Vlaams media-overzicht met citaten van bekende en minder bekende Vlamingen over onze boeiende HLBTQI-gemeenschap.

Xavier Taveirne“Al jaren vraagt men zich in het militaire milieu af of homoseksuelen geschikt zijn om te functioneren aan het front.” (Sterauteur en columnist Herman Brusselmans in zijn column op www.humo.be.)

“Toen ik in Nederland ging werken en een man kuste, wist ik dat dat de kus was waar iedereen altijd van die zeemzoeterige liedjes over maakt. Dat was een echte openbaring, want ik had al vrouwen gekust, maar ik vond het telkens opnieuw een teleurstelling.” (Radiopresentator en nieuwsanker Xavier Taveirne, in Het Laatste Nieuws, over zijn eerste homoseksuele ervaring.)

“Ik geef al tientallen jaren les aan vooral islamitische kinderen en ik merk dat die koranlessen steeds intensiever worden. Dan hoor ik leerlingen zeggen dat homo’s zullen branden in de hel.” (Getuigenis van een onderwijzeres uit Genk, in Het Laatste Nieuws.)

“Terwijl ik zat te kijken naar de film Titanic betrapte is me op de gedachte dat Leonardo Di Caprio best een mooie vent was. Prompt vroeg ik me af of ik homoseksueel was en mijn vriendin voor de gek hield. Ik beëindigde de relatie, want wie weet werd ik een gefrustreerde homo die zijn vriendin iets aan zou doen. Ik heb zelfs een coming out gedaan naar mijn familie, terwijl ik helemaal niet homoseksueel ben.” (Moedige getuigenis van Michel Verheul, die reeds zijn hele leven kampt met dwanggedachten, in het wetenschapsblad EOS Magazine.)


Bart Kaëll “Luc en ik hadden het veel vroeger moeten bekendmaken.” (Vlaams schlagerzanger Bart Kaëll over zijn relatie met tv-presentator Luc Appermont, een relatie die ze heel lang geheim hebben gehouden, www.hln.be.)

“Ik zou eens graag een one-night stand met een vrouw hebben.” (Voormalig radiopresentatrice Julie Van den Steen, in Flowjob, een nieuwe videoreeks van Studio Brussel over seksualiteit.)


Wim Peumans
“ZIZo en Çavaria hebben een onderzoek laten doen naar de standpunten van de N-VA en daar kwamen ze dan toch conservatiever uit dan ze zich wilden voordoen, en dat heeft vooral te maken met ‘homonationalisme’ – het is het gebruiken van de pijnpunten van de holebi-gemeenschap om andere minderheden te viseren.” (Wim Peumans, homoseksuele zoon van voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans van N-VA, in een dubbelinterview met zijn vader in De Morgen.)

Piet Hoebeke“Ik ben een biologische man, mijn gender is mannelijk, ik vervul ook een mannelijke genderrol, maar ik ben wel homoseksueel. Al die mogelijke variaties in geslacht, gender, genderrol en seksuele voorkeur leiden tot een rijk palet aan mensen, die allemaal het recht hebben om te bestaan. Toch zijn er zaken die me ongerust maken. Dat ze in sommige landen aan holebi- of abortusrechten beginnen te peuteren, bijvoorbeeld. Of wanneer ik politici als Dries Van Langenhove en Thierry Baudet hoor vertellen dat masturberen slecht is. Wat een onzin. Masturberen is heel natuurlijk en hoort bij de seksuele ontwikkeling van een individu. Dogma’s die vroeger door de kerk werden opgelegd, vinden nu opnieuw ingang via jonge, afgeborstelde alfamannen met een witte pochet in hun borstzak.” (Professor urologie en decaan van de Gentse faculteit geneeskunde Piet Hoebeke, in Knack.)

“Nu ik vrij ben, lijkt de weg naar een lesbische relatie alleen maar lastiger. Iets houdt me tegen en ik weet niet wat.” (Interview met een drieënzestig-jarige vrouw die pas gescheiden is van haar man en op zoek gaat naar haar lesbische liefde, maar dat verloopt minder vlot dan gedacht, in Het Laatste Nieuws.)

“Hoe kan je nu als Turkse lesbisch zijn?” (Dit verwijt kreeg een jonge Turkse vrouw naar het hoofd geslingerd door twee Turkse mannen op de parkeerplaats van een supermarkt. Ze kreeg daarop slag van een van de mannen, die nu terechtstaat voor slagen en verwondingen, in Het Laatste Nieuws.)

Sam Bettens“Ik voelde dat ik al een redelijk grote last op de kinderen legde omdat wij lesbisch waren. Daar kleefde al een groot stigma aan. Het is niet toevallig dat mijn verhaal pas begon als de kinderen aan de universiteit zaten. Dan was er ruimte.” (Zanger Sam Bettens, tijdens een interview over zijn transitie naar een transman, op radiozender JOE.)

“Ik word geen professionele weduwe. Ik ga geen lezingen geven over rouw, maar over positief activisme. Ik ben nog aan het uitvinden wie ik ben zonder haar. Ik ben harder en cynischer geJulian Boom en Fluer Pieretsworden en dat vind ik niet zo fijn. Ik wou dat ik het onbevangen gevoel van vroeger had: ‘Jeuj, een nieuwe dag!’ Ga ik gans mijn leven zoveel pijn hebben?” (Openhartige getuigenis van Fleur Pierets bij de voorstelling van haar boek over haar overleden vrouw Julian Boom.

Het kunstenaarskoppel was in 2017 aan een bijzonder project begonnen: ze zouden in meer dan twintig landen symbolisch trouwen, op alle plekken waar het homohuwelijk op dat moment mogelijk was. Maar Julian overleed heel snel na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker, via VRT Nieuws.)

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Zo gezegd

De Ket, in Columns & Opinie op 23 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media