Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1006 people
86447 users - nu online: 1006 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Trendwather & uitgesproken homoseksueel Adjiedj Bakas: Adjiedj get your gun


door Norbert Splint in Films & boeken , 16 december 2019

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Het is mode om een autobiografie te schrijven of te laten schrijven terwijl je leven nog niet eens halverwege is. Sporters of ex-sporters hebben er een handje van, maar ook oud-politici en zelfverklaarde BN-ers. In dit rijtje voegt zich Trendwachter des Vaderlands en uitgesproken homoseksueel Adjiedj Bakas (1963).

Naast de draak vlnr Adjiedj Bakas en Vinco David
Zijn op 15 november verschenen boek - titel: Vermetel: Leven met lef - is niet alleen een relaas van zijn leven, het leest ook als een levensles. Of Bakas halverwege zijn aardse bestaan is, wordt in het midden gelaten.
 
In zijn bespreking (“Annie get your gun”) van de memoires van Annie Romein-Verschoor verdeelde Karel van het Reve (1921-1999) het genre in twee delen: die waarin het accent vooral ligt op de meegemaakte gebeurtenissen en geportretteerde personen en die waarin de auteur vooral over zichzelf schrijft. Vermetel is een tussenvorm. Waarbij moet worden aangetekend dat in door anderen geschreven en overvloedig aanwezige “columns” ook nog eens een keer over de auteur wordt bericht.


Rode draad is zijn homoseksualiteit

Hoogst interessant zijn de omstandigheden, gebeurtenissen en personen in Nickerie, Paramaribo, en Tuindorp Utrecht, de plekken van Bakas’ jeugd en studententijd. Zijn glorietijd als trendwatcher, toekomstvoorspeller, ziener, sjamaan (de gekste benamingen komen voorbij) begint echter in Amsterdam, waar hij woonde in De Pijp, Buitenveldert en de Sarphatibuurt.

Rode draad is zijn homoseksualiteit, die hem werkelijk in niets belemmert. Omgekeerd zijn er ook weinigen die hem belemmeren zijn voorkeur in de praktijk te brengen. Zelfs in de failed state Suriname legt nauwelijks iemand hem een strobreed in de weg en zijn moeder feliciteert hem nog net niet met zijn coming out, maar het scheelt niet veel.

Adjiedj Bakas met vader en moeder

Etnisch is Bakas een mix van van alles en nog wat en godsdienstig is hij dat ook. Dit alles manifesteert zich onder meer in het tijdens zijn hele leven aanroepen van waarzeggers, dames met een glazen bol en andere lieden met een clairvoyante blik. Geholpen heeft het allemaal niet, maar daar maakt hij zich niet druk over. Een andere constante lijn in dit boek is namelijk Bakas’ opgeruimde karakter. Iets werkt niet? Jammer, maar over tot de orde van de dag.


Vaker van bil

Adjiedj BakasBakas stelt dat seksuele voorkeur niet relevant is voor iemands werk en het hoeft ook (gebrek aan) succes niet in de weg te staan. Dat klopt. Nederland kent of kende talloze ministers, topondernemers en topbestuurders (m/v) die - vooruit maar – anders geaard zijn. In het verlengde daarvan: ook vrouwen en mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond kunnen in Nederland de absolute top bereiken.

Dat verklaart zijn weerzin tegen identiteitspolitiek. Mensen die zich daarmee onledig houden zijn alleen maar met zichzelf bezig.

Ook adviseert Bakas ons wat vaker van bil te gaan: een tip die niet valt te negeren. Hij citeert zo ongeveer een compleet medisch handboek en daaruit moet blijken hoe goed seks wel niet is voor je lijf en je leden. Bekende kost, maar het is goed dat dit weer eens zwart op wit staat. Iets dergelijks geldt voor het luisteren naar klassieke muziek, het nu en dan mediteren en het uitlaten van een hond.


Linkszijdig verlamd

In Vermetel worden niet alleen Bakas’ heldendaden opgesomd. Hij is ook eerlijk over zijn alcoholistische en depressieve vader, zijn inhalige en godsdienstwaanzinnige ex-schoonfamilie, zijn financiële blunders, die hem en zijn man Vinco David zowat aan de bedelstaf brachten, en het negeren van een eerste lichte hersenbloeding. Die waarschuwing sloeg hij in de wind en niet veel later werd hij getroffen door een veel zwaardere tweede beroerte waardoor hij linkszijdig verlamd raakt. Een langdurige revalidatie, gepaard gaande met een verhuizing van kantoor en woonhuis is het gevolg. Ras-optimist Bakas noemt die periode zelf zijn “renaissance.”

De negen hoofdstukken in dit boek worden afgewisseld met telkens twee of drie “columns,” geschreven door derden. Alle bijdragen hebben dezelfde strekking en inhoud: ik ken Adjiedj zo-en-zo lang, we hebben zakelijk en privé dat-en-dat meegemaakt en wat knap dat hij na zijn beroerte weer is opgekrabbeld. Geen van die schrijfseltjes is eigenlijk de moeite waard, sterker nog: de stukjes doen af aan Bakas’ eigen eerlijke verhaal. Alsof dat ondersteuning nodig heeft. Na drie of vier van die “columns” – eigenlijk zijn het anekdotes - gelezen te hebben denk je: nu weten we het wel.
 
Less is more, maar wie wel eens door een van Bakas’ overvloedig gedecoreerde huizen geeft gewandeld, weet dat dit gezegde niet aan de trendwatcher is besteed. Drie externe bijdragen doen er echter wel toe: die van Arthur van Amerongen, Heere Heeresma jr. en Theo van Gogh (1957-2004). Die gaan dan ook over immigratie, integratie en islam: dé problemen van de nabije toekomst. Maar daar schrijft Bakas - “koning van de vooruitblik” - ongetwijfeld in een volgend boek zelf wel weer over.

Adjiedj Bakas, Vermetel: Leven met lef. Voorwoord Frits Bolkestein. Schiedam: Scriptum, 2019, geb., ISBN 9789491932533, € 24,95
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINT

Trendwather & uitgesproken homoseksueel Adjiedj Bakas: Adjiedj get your gun

Norbert Splint, in Films & boeken op 21 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media