Back to Top
Maandag 30 maart
86425 users - nu online: 936 people
86425 users - nu online: 936 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Your Daily Male 2020 Wereldwijd bekroonde male-art kalender verboden op Facebook


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 12 december 2019

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


Het is onderhand een traditie. Voor de vijfde maal verschijnt Your Daily Male, de enige male-art scheurkalender ter wereld, uitgegeven door Galerie MooiMan te Groningen. Ook in deze editie hebben opnieuw tweeënvijftig internationale kunstenaars bijgedragen aan een ruim één kilo zwaar en ruim vier centimeter dik, kleurrijk boekwerk waarin de man in de kunst elke dag centraal staat.

Gert Kist, Dark VisionEn aagezien dit jaar een schrikkeljaar is, zelfs met één man extra! Bovendien een kalender die inmiddels internationaal bekroond is tot mooiste mannenkalender ter wereld. En tóch verboden op Facebook.

“Het was even schrikken,” vertelt Jan van Stralen van Galerie MooiMan. “‘Best male-art calendar of the world,’ was de eretitel die we vorig jaar ontvingen van The Advocate, het grootste HLBTI-platform in Amerika. Hierna schreven vrijwel alle HLBTI-tijdschriften over deze uitzonderlijke en internationale uitgave. En dat gewoon uit Groningen!”

De eretitel die Your Daily Male vorig jaar ontving, maakte dat de kalender, die als limited edition in slechts zevenhonderd stuks wordt uitgegeven, inmiddels een collector’s item is geworden. Een kunstkalender die onder andere bij het Schwules Museum in Berlijn te koop is, maar tot nu toe nog bij geen enkele museumshop in Nederland. Want ook al ontving Your Daily Male een internationale erkenning, het blijft nog steeds noodzakelijk om op andere vlakken te vechten om die erkenning.


Facebook versus vrijheid van meningsuiting

Wat echter ook op een traditie lijkt te worden is Facebook. Dit jaar is zelfs de omslag op Facebook geweigerd, als zou die in strijd zijn met het handelsbeleid. Als reden geeft Facebook: “Het lijkt erop dat we je artikel niet hebben goedgekeurd omdat de verkoop van producten of diensten voor volwassenen (bijvoorbeeld items voor een beter seksleven en video’s voor volwassenen) niet is toegestaan. Het lijkt erop dat we je artikel niet hebben goedgekeurd omdat de verkoop van seksueel expliciete producten of diensten niet is toegestaan.”
 
Galerie MooiMan, die een eigen produktpagina op Facebook heeft voor Your Daly Male en eerder geen problemen ondervond met omslagen, heeft hiertegen bezwaar gemaakt. “Geachte medewerkers van Facebook, Your Daily Male is een bekroonde uitgave door onder andere het grootste Amerikaanse HLBT Magazine ‘The Advocate.’ Het is een platform voor vele internationale kunstenaars. Het verbieden van Your Daily Male op Facebook is een directe schending van mensenrechten gezien vrijheid van meningsuiting en van expressie. Het is daarmee onjuist dat Facebook de uiting ziet als een seksueel expliciet product danwel dienst gezien het een boekwerk is waaraan tweeënvijftig internationale kunstenaars hebben meegewerkt. We zien daarom graag per direct dat deze uiting op Facebook wordt toegelaten.” Maar er kwam – zoals te verwachten valt – geen enkele reactie van Facebook.

“En dat is spijtig want daarmee zijn we weer terug bij af,” legt Jan van Stralen uit. “Wij – Sandro en ik – zijn al ruim dertig jaar betrokken bij wat ooit de Flikker Agenda heette en daarna Homogenda als strijdmiddel. Het lag in de lijn van de homo-emancipatie in de jaren tachtig om daarbij ook een agenda voor en door homo’s uit te brengen, waaraan toen nog onbekende fotografen als Erwin Olaf en Hans van Manen belangeloos meewerkten.

Nu zien we dat het opkomen voor je rechten zich afspeelt in de verpreutsing die opgelegd wordt door Facebook. Een medium dat zelf bepaalt wat wel of niet toelaatbaar is en onduidelijk is vanuit welk referentiekader. Immers, afbeeldingen worden op Facebook vaak getoetst in Aziatische landen, waar juist een taboe heerst op alles wat met bloot of seksualiteit te maken heeft. Facebook verhoudt zich daarin volledig onverschillig naar kunstenaars bij wie homoseksualiteit een rol speelt in hun werk. En dat lijkt sinds Facebook ook eigenaar is van Instagram alleen maar erger te worden.

Marco Cortese
De omslag waarin louter lichaamsdelen van mannen te zien zijn - borstpartijen, geen geslachtsdelen - wordt zonder reden door Facebook gezien als een seksueel expliciet product. Gelukkig hebben we dan nog de vrije media waarin we naar buiten kunnen brengen wat op sociale media niet is te zien. Bizar in feite. Want dat moet niet de discussie zijn. Waar het ons om gaat is vooral de bijzondere samenstelling en prachtige kunst.”

Zo is in de vuistdikke Your Daily Male relatief veel fotografie opgenomen, met dit jaar aandacht voor een bijzonder samenwerkingsverband van verschillende fotografen zoals Stephen Tobias (Duitsland), Marco Cortese (Italië), Artem Korzh (Rusland) en Peter Adres (Zwitserland). Daarmee laat Your Daily Male niet alleen zien hoe internationaal de opzet van de kalender is maar tevens hoe intercontinentaal kunstenaars samenwerken. Zeker als dat in sommige landen zoals Rusland niet zonder enig risico is.


Kunstenaars ‘Your Daily Male 2020’ uitgelicht

Stephan Tobias (Duitsland)

Digitale fotokunst is voor Stephan een fascinerend medium om op speelse wijze de relatie tussen het onderwerp en het object te onderzoeken. In zijn fotoseries probeert hij een persoonlijk statement te maken over de relatie tussen het individu en de wereld om hem heen, zoals hij die ziet. Als homoman legt hij sterk de nadruk op de schoonheid en kwetsbaarheid van de menselijke vorm en stelt hij zich de vraag hoe deze wordt waargenomen en wat dit esthetisch betekent.


Marco Cortese (Italië)

Marco Cortese is architect en fotograaf. In zijn foto’s versmelt zijn dagelijkse wereld met de ontdekking van schoonheid. Met zijn iconische model, Stephan Tobias, verkent hij de visuele mogelijkheden van zijn onderzoek.


Artem Korzh (Rusland)Artem Korzh

Artem Korzh is een Russische fotograaf. Sommige van de foto’s in Your Day Male zijn begin maart 2019 genomen. In Sint-Petersburg is het in deze tijd van het jaar nog steeds vrij koud en sneeuwt het nog steeds. Het idee achter de serie was om het wederzijdse begrip en de liefde voor mens en natuur te tonen. Soms is de natuur niet altijd even comfortabel voor een persoon, maar er zit altijd veel in van alles wat de natuur mooi maakt.


Peter Andres (Zwitserland)

Peter AndresPeter Andres maakt foto’s zoals hij dat wil. Vroeger deed hij altijd wat zijn klanten wilden of kwam hij er op effectieve wijze achter wat ze nodig hadden.

Nu hij daarin vrij is, kan hij zelf bepalen wat hij wil en welke richting zijn werken op moeten gaan in hun betekenis en effect.

Met andere woorden, als “Digital Painting” plaatst hij pixels daar waar ze nodig zijn maar werkt hij ook voor de camera.


Paul Binnie (Verenigde Staten)

Paul Binnie is een Schots kunstenaar woonachtig in San Diego, Californië. Zijn belangrijkste interesse in de kunst is het mannelijk naakt, afgebeeld in tekening en olieverfschilderij of in de Japanse houtsnede. Paul Binnie is klassiek geschoold in Edinburgh, Parijs en Tokio en wordt verzameld door vele musea wereldwijd, waaronder de Met in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam.


Ron GriswoldRon Griswold (Verenigde Staten)

Ron Griswold ziet zichzelf meer als een ambachtsman dan als een dichter en vindt zijn creativiteit en expressie in het schilderproces. Hij werkt met zachte kleuren en rijke texturen. Zijn kunst heeft geen boodschap, het is puur geschilderd voor de sensualiteit, de fysieke schoonheid en het plezier dat in de mannelijke vorm tot uitdrukking komt.


Douglas Simonson (Verenigde Staten)

Douglas Simonson maakt al meer dan veertig jaar kunst met het mannelijk naakt als thema en heeft wereldwijd verzamelaars. Hij staat bekend om zijn voorstellingen van mannen in tropische kleuren en thema’s. Oorspronkelijk gevestigd in Hawaï, vervaardigt hij zijn kunst nu vanuit Mexico.


David van der Linden (Nederland)

De jonge modellen, onschuldig en krachtig in hun fysieke expressie, ervaart schilder David van der Linden mooi om mee te werken en als kunstenaar om te bekijken. De serie “Boys Keep Swinging” heeft hij bedoeld als een ode aan de groeiende jongen en is afgeleid van het gelijknamige lied van David Bowie.


Sepp of ViennaSepp of Vienna (Oostenrijk)

Sepp of Vienna komt uit het noordelijke deel van Neder-Oostenrijk. Hij studeerde grafische vormgeving in Wenen aan de “Graphische,” werkt ook met fotografie en leeft als kunstenaar in Wenen.


Ivan Bubentcov (Rusland)

De tekeningen van Ivan Bubentcov zijn in feite een serie waarin beroemde historische onderwerpen of meesterwerken in de kunst een rol spelen. Ivan Bubentcov vindt dat veel van deze verhalen een nieuw uiterlijk verdienen. De Sebastiaan in Your Daily Male is gemaakt in opdracht van een verzamelaar.


Your Daily Male 2020, 368 full color pagina’s, 4,2 centimeter dik, ± 1090 gram, € 33,50 exclusief verzendkosten (€ 7,50 binnen Nederland en een aantal landen binnen Europa). Te bestellen bij ieder boekwinkel, maar uiteraard ook te koop bij galerie MooiMan.

Er is een speciale aanbieding van € 5,00 korting op de verzendkosten. Bij het bestellen via www.yourdailymale.nl de kortingscode: YDMGN vermelden.

 

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Your Daily Male 2020 Wereldwijd bekroonde male-art kalender verboden op Facebook

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 17 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media