Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 931 people
86447 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Onderzoek UZ Gent brengt HIV-patiënten stap dichter bij genezing


door Redaktie in Health & Body , 13 november 2019

This article is also available in English


Dankzij een baanbrekend onderzoek van wetenschappers van UZ Gent is de genezing van HIV-patiënten een stap dichterbij. Het onderzoek bracht in kaart waar het ‘restvirus’ voorkomt in het lichaam bij een behandeling.


“In combinatie met immuuntherapie kan deze doorbraak er mee voor zorgen dat HIV-patiënten binnen 10 jaar virusvrij kunnen worden verklaard”, zegt professor Linos Vandekerckhove (UZ Gent).

Er zijn meer dan 37 miljoen mensen geïnfecteerd met het HIV-virus. In ons land lijden naar schatting 18.900 mensen aan de ziekte. HIV wordt niet meer als een dodelijke ziekte gezien, maar als chronische aandoening dankzij de medicatie die de afgelopen jaren enorm geëvolueerd is.

Toch blijft er een enorm stigma hangen rond HIV-besmetting. En bovendien blijft het immuunsysteem aangetast, waardoor HIV-patiënten meer risico lopen op hart- en bloedvataandoeningen en kanker.

Linos Vanderkerckhove en Marie-Angelique de ScheerderDankzij onderzoekers dr. Marie-Angelique De Scheerder en prof Linos Vandekerckhove van het UZ Gent is de wetenschap nu een stap dichterbij HIV-genezing. Om van genezing te kunnen spreken moet een kleine hoeveelheid restvirus die bij trouwe therapie nog in het lichaam aanwezig blijft, verwijderd worden, maar dat kan niet zolang we niet weten waar het restvirus zich schuilhoudt.

“Met ons onderzoek tonen we aan dat het ‘restvirus’ zich niet verbergt in één specifiek orgaan of celtype, maar afkomstig kan zijn uit verschillende celtypes en lichaamsdelen. We zijn er in geslaagd ‘de vijand’ in kaart te brengen”, verduidelijken De Scheerder en Vandekerckhove.

Aan het onderzoek namen vrijwillig 11 HIV-patiënten deel. In eerste fase werden bij deze patiënten stalen afgenomen om het virus te onderzoeken in verschillende cellen en lichaamsdelen. In een volgende fase werd de behandeling van deze patiënten kort onderbroken. De patiënten werden hierbij nauwgezet gecontroleerd. Op het moment dat het virus terugkeert, werd het virus dat terugkwam vergeleken met het virus uit de stalen van de verschillende cellen en lichaamsdelen. Zo kon men identificeren waar het restvirus zich schuilhield.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Onderzoek UZ Gent brengt HIV-patiënten stap dichter bij genezing

Redaktie, in Health & Body op 18 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media