Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 831 people
86447 users - nu online: 831 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Fotograaf Ewoud Broeksma: Op zoek naar het pure lichaam


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 07 november 2019

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


In februari 2019 overleed de fotograaf Ewoud Broeksma geheel onverwachts op eenenzestig-jarige leeftijd. Een markant fotograaf, voornamelijk bekend van zijn vele naaktfoto’s van topsporters zoals Epke Zonderland.

Kevin Spithorst, schaatsen en inlineskating
Een maand na zijn overlijden werd zijn levensloop omschreven in de rubriek “Het Eeuwige leven” van de Volkskrant: “Hij vergeleek zich weleens met Steven Spielberg. Hij maakte geen foto’s, hij regisséérde foto’s.”

De zoektocht van Ewoud naar het pure lichaam is terug te vinden in de expositie Ewoud Puur, die kort na zijn overlijden door galerie MooiMan als eerbetoon werd samengesteld. Ewoud was vanaf het eerste uur als één van de kunstenaars onderdeel van de galerie, nu ruim dertien jaar geleden. Vooral met het uitbrengen van zijn boek Dubbelaars: 50 + 1 males, dressed – undressed, dat in 2012 verscheen (eerste en tweede druk uitverkocht), kwam er - door deze bijzondere uitgave en gelijknamige expositie - voor Ewoud landelijke bekendheid.

Regionaal werd Ewoud vooral bekend met zijn fotocolumn “Hemd van het Lijf” in het Nieuwsblad (later: Dagblad) van Het Noorden. Hij fotografeerde op geheel unieke wijze topsporters ontkleed, of zoals Ewoud het zelf noemde “Lijfelijk,” waarbij het hem puur ging om de esthetiek. Dick Heuvelman, toenmalig sportredacteur van de krant, haalde hem binnen. “Sporters waren geen lustobjecten maar kunstmodellen. De foto’s accentueerden de schoonheid, vitaliteit en kracht van goed getrainde sportlichamen.”

Epke Zonderland, turnen
In het gelijknamige overzichtsboek Hemd van het Lijf, dat in 2014 verscheen (uitverkocht), omschreef hij de totstandkoming van deze rubriek, die uiteindelijk vijfentwintig jaar lang in de zaterdageditie te zien was – een unicum in Nederland –, als volgt: “Begin 2010 werd ik door Dagblad van het Noorden gebeld met het verzoek te komen praten over een fotocolumn op de zaterdagse sportpagina’s van deze krant die haar lezers voornamelijk in de provincies Groningen en Drenthe heeft. Van 1994 tot en met 2002 had ik een fotocolumn in deze krant verzorgd, toen nog Nieuwsblad van het Noorden, maar door de fusie in 2002 werden alle randzaken geparkeerd en hield ik me niet meer zo bezig met de krant. Toch werd ik nog regelmatig aangesproken op die sportfoto’s van ‘Voor de lens van Ewoud Broeksma’ zoals de rubriek in de jaren negentig van de vorige eeuw heette.”
 
Ewoud Broeksma“De hernieuwde kennismaking met de sportredactie leverde de titel ‘Hemd van het Lijf’ op zonder verwijzing naar mijn naam, maar bespreekbaar was dat er in het interview bij de te maken foto, een vraag over de fotoshoot zou worden gesteld aan de betreffende sporter, omdat de foto opvallend of bijzonder moest zijn, alsook de totstandkoming daarvan. Nu is het mijn beurt om iets terug te zeggen. "

"De keuze van deze titel voor de bij mijn weten enige fotocolumn in een dagblad in Nederland had nog een achtergrond. Vlak voor de Olympische Spelen van 2004, die in het Griekse Athene plaatsvonden, bracht ik een toepasselijke kalender uit waarin talloze mannelijke topsporters naakt waren afgebeeld met een knipoog naar de klassieke traditie. Sporthelden puur heette de bijbehorende expositie en die trok de aandacht van alle media in Nederland, inclusief het NOS-journaal. Na deze publicaties was wel bekend dat ik veel bloot fotografeerde, de lijven van sporters vaak naakt afbeeldde. Dit om een zo tijdloos mogelijk beeld te creëren zonder kleding, reclame of zelfs fotomanipulatie. Puur voor de kunst. "

"Het werd in één keer serieus genomen en er kwamen veel reacties los. De titel ‘Hemd van het Lijf’ was dus niet vreemd, maar ik vroeg me af of er in 2010 veel mensen te vinden zouden zijn die ‘puur’ of gedeeltelijk ontkleed zouden durven poseren voor een algemene krant in de provincie. Dat viel reuze mee.”

Peter va Kersen & Rune Heyden, handbal
Het werden er uiteindelijk tallozen die bij de sportredactie belandden. Zo fotografeerde hij Epke Zonderland meerdere malen, maar ook turner Yuri van Gelder, zwemmers Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo, voetballers Jevgeni Levtsjenko en Joël Veltman, schaatsster Tonny de Jong en atleten Rutger Smith en Churandy Martina.


‘Leg nu vast voor later’

Veel van deze sporters zijn te zien tijdens de expositie Ewoud Puur, die ook het beginpunt van zijn fotocarrière laat zien met een van de eerste buitenlanders die voor zijn lens poseerde, de Russische wereldkampioen schaatsen Oleg Bozjev.

“Ja,” zegt Sandro Kortekaas van de galerie, “de vriendschap met Ewoud gaat drieëndertig jaar terug en die begon ooit met vrijwilligerswerk voor COC Groningen. Hij als startend fotograaf, ik als vormgever. Via een vriendin kwamen we in contact met Russische Olympische schaatskampioenen, die door de Russische staat niet voldoende onderhouden werden en naar Nederland overkwamen om hier bij te verdienen met sceeleren en marathon schaatsen. Deze vriendin had op een gegeven moment haar huis vol met Russische topsporters en wij hadden nog plek over. Zo ontstond het eerste contact tussen Ewoud als fotograaf met topsporters.”

In de expositie, die verlengd is en daarmee onderdeel is van het “off-programma” van het zesentwintigste Noorderlicht Internationaal Fotofestival, hangen deze foto’s. “Ik beeld lijven naakt af om zonder kleding, reclame en fotomanipulatie een zo tijdloos mogelijk beeld te creëren. Puur voor de kunst. Omdat de krant er is voor iedereen vermijd ik geslachtsdelen en borsten. Dat leidt af en zet de foto in een ander daglicht.

Eelco Sintnicolaas, atletiek en tienkamp
Het is geen peepshow,” zei Broeksma in 2014. In de expositie zijn als groot contrast foto’s te zien van schaatsers uit zijn beginperiode en hoe hij dertig jaar later soortgelijke sporters - maar dan naakt en met een uiterste precisiedrift - tot in het uiterste regiseerde om spieren zo zichtbaar mogelijk te maken.

“Leg nu vast voor later” was dan ook Ewoud’s uitgangspunt om sportlijven op hun hoogtepunt vast te leggen. Zijn nichtje Anne schreef voor hem na zijn overlijden een gedicht. “Als fotografen sterven, sterven ze niet. Ze zeggen: ‘Kijk naar mij.’ Maken in minder dan een sluitertijd een kort moment voor de eeuwigheid. Duizenden ogen houden op foto’s de fotograaf voor altijd vast.”
 
Taxed to the Max, de zesentwintigste editie van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival, onderzoekt de maatschappelijke spanningen die internationale mega-corporaties creëren met hun enorme accumulatie van kapitaal en invloed op de nationale en mondiale politiek. En hoe dit het leven beïnvloedt van gewone mensen.

Tot en met 1 december 2019.

Jean-Christophe Husson - No Land For Love
De expositie No Land For Love van de Franse fotograaf Jean-Christophe Husson laat de bijzonder kwetsbare positie van HLBTQ-asielzoekers zien.

Ewoud Broeksma - Ewoud Puur
Deze expositie is een eerbetoon aan fotograaf Ewoud Broeksma en werd op 23 juni 2019 geopend. Een deel van de expositie –  die een periode beslaat van ruim dertig jaar – loopt gedurende het Off-programma van Taxed to the Max door. Van alle verkochte werken is het de bedoeling om de gelijknamige biografie Ewoud Puur mogelijk te maken.

Gert Jan Bosman, wielrennen en veldrijden


Galerie MooiMan male-art, Noorderstationsstraat 40, Groningen
Do t/m zo van 14- 18u en op afspraak. Zondags vrij parkeren.
mooi-man.nl


Note: De voor dit artikel gebruikte foto’s van fotograaf Ewoud Broeksma© zijn eerder gepubliceerd in de serie “Hemd van het lijf” in het Dagblad van het Noorden en in het gelijknamige boek.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Fotograaf Ewoud Broeksma: Op zoek naar het pure lichaam

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 12 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media