Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 846 people
86447 users - nu online: 846 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Documentaires over diversiteit tijdens IDFA 2019


door Redaktie in Films & boeken , 03 november 2019

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Van 20 november tot en met 1 december transformeert het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA), dat sinds 1988 wordt georganiseerd, het bioscooplandschap van onze hoofdstad weer tot een waar paradijs voor liefhebbers van creatieve documentaire films.


In de loop der jaren is IDFA uitgegroeid tot het grootste filmfestival voor documentaires ter wereld, dat niet alleen talloze films toont, maar ook ruimte biedt aan lezingen en workshops. Dit jaar is het aantal bioscopen dat aan de IDFA-programmering deelneemt weer toegenomen, met onder andere Kriterion, OBA Oosterdok, Rialto, Pakhuis de Zwijger en de Amstelpassage. Het is waarschijnlijk dat ook dit weer een inspirerende editie belooft te worden voor mensen die verder willen kijken dan de eigen straat, meer willen weten dan wat het nieuws brengt en dieper willen denken dan gemakkelijk is.

Geruime tijd had IDFA een tamelijk uitgebreid homo-segment. Zo konden we een paar jaar geleden, in 2016, nog genieten van Mapplethorpe: Look at the Pictures, een invoelend maar ook onverbloemd biografisch portret van de Amerikaanse fotograaf, geregisseerd door Fenton Bailey en Randy Barbato.

De jongste edities lijkt deze aandacht voor homoseksualiteit enigszins af te nemen, maar die voor “transgender” toe te nemen.

Het is ons niet helemaal duidelijk of dit aan de selectieprocedures van het festival ligt of aan een verschuiving van de aandacht van documentairemakers. Een goede documentaire is namelijk urgent. Creatieve documentaires bieden een onderzoekende, verrassende blik op de wereld. Homoseksualiteit is ondertussen, vooral in de westerse wereld, maatschappelijk steeds meer geaccepteerd en heeft een plaats gevonden in de algemene persmedia en op de televisie (zoals blijkt uit het feit dat de Mapplethorpe-documentaire kort na de IDFA-vertoning al op de Nederlandse tv te zien was) en zoeken creatieve documentairemakers daarom mogelijk naar onderwerpen die nog een nieuwe, verrassende kijk op een onderwerp kunnen bieden.

Nu zijn “homo” en “trans” natuurlijk werelden die de nodige overlappingen hebben. Dit blijkt alleen al uit de geschiedenis van de Stonewall-rellen, die niet werden uitgevoerd door keurige studenten, maar door straatjeugd en door mannen en vrouwen die het niet zo nauw namen met wat als “echt” mannen- danwel vrouwengedrag werd beschouwd. Mooie voorbeelden hiervan zijn Sylvia Ray Rivera (1951-2002) en Marsha P. Johnson (1945-1992), twee drag queens die, na de rellen mede te hebben aangewakkerd, in het kielzog daarvan in 1970 de organisatie Street Transvestite Action Revolutionaries oprichtten.

In dit opzicht valt bij deze editie van IDFA vooral de productie Fabulous in het oog.


Fabulous


Deze door Audrey Jean-Baptiste geregisseerde film belicht het voguing-icoon Lasseindra Ninja, in 1986 als Xavier in Frans-Guyana geboren. Al weer vele jaren geleden verliet Xavier zijn geboorteland en benutte de tijd in het buitenland om in Lasseindra te transformeren.

Als twintig-jarige leerde ze voguing en werd al spoedig opgenomen in één van de beroemdste voguing-collectieven van New York. Hierbij bleef het echter niet, want na enige tijd verhuisde ze naar Parijs waar ze voguing introduceerde met het eigen House of Ninja, één van de meest internationale “voguing houses” van Parijs. In 2014 zei ze in een interview met de Franse krant Libération over deze subcultuur: “Onder Antillianen en Afrikanen bestaat homoseksualiteit niet. Onze families zijn vaak erg religieus. Er wordt afkeurend tegenover gestaan en als we dus niet weer op het juiste spoor komen, worden we uitgestoten. Het is heftig. We moeten een rol spelen. Eindelijk zijn we werkelijk onszelf hier, in de wereld van de ballrooms.”

In Fabulous keert Lasseindra Ninja terug naar Frans-Guyana om voguing-workshops te geven aan zowel HLBTQ+- als hetero-jongeren in dit land waar rigide geslachtsrollen de toon aangeven. Haar onderricht, espit, visie en uitdagende manifestatie van een succesvol en gelukkig leven, dat geheel zoals zij het zelf wil wordt geleefd, inspireren en machtigen haar studenten om eigenliefde, trots, fabelachtigheid en zelfvertrowen te realiseren door de uitdrukkingskracht van dans.


Lemebel

Eenzelfde mate van eigenzinnigheid valt te bewonderen in Lemebel, een film over de in 2015 aan strottenhoofdkanker overleden Chileense auteur en kunstenaar Pedro Lemebel. Zijn scherpe, poëtische teksten en provocerende optredens hebben de in 1952 geboren Lemebel tot een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in Zuid-Amerika gemaakt. In het dictatoriale Chili onder Pinochet gaf Lemebel uitdrukking aan zaken die slechts weinig anderen durfden te zeggen.

Zelfs voor de linkse oppositie in het land maakte zijn theatrale, excentrieke publieke optredens hem tot een gênante figuur. Hij hield hen namelijk een spiegel voor over hun eigen machismo en homofobie. Hij belichaamde en propageerde luid en open een voor velen onaangename homo-identiteit en bekritiseerde fel het verlangen van sommige “homo’s” om zich in een heteronormatieve maatschappij te assimileren.

Zelf noemde Lemebel zich een “nicht” en hij vocht verwoed voor homorechten, waardoor hij de Chileense homo-gemeenschap een stem verleende. In Lemebel gebruikt filmmaakster Joanna Reposi Garibaldi talloze dia’s en videoclips om deze essayistische, meerlagige herinneringshommage vorm te geven. Reposi heeft haar film versterkt door het gebruik van persoonlijke opnamen en interviews, waardoor Lemebel een fraai portret biedt van een onvermoeibare vechter die tot het eind van zijn leven ongegeneerd zijn stem liet horen.


XY Chelsea


Veel bekender in Nederland dan Lasseindra Ninja en Pedro Lemebel is waarschijnlijk Chelsea Manning, die het onderwerp is van XY Chelsea door Tim Hawkins. In 2013 zorgde, toen nog, Bradley Manning wereldwijd voor krantenkoppen toen bekend werd dat deze Amerikaanse soldaat bijna zevenhonderdduizend militaire en diplomatieke documenten via WikiLeaks openbaar had gemaakt. Manning werd wegens spionage tot vijfendertig jaar gevangenisstraf veroordeeld.

ManningTijdens de gevangenschap in een mannengevangenis begon Manning met een hormoonbehandeling om uiteindelijk de transitie tot vrouw te ondergaan, het geslacht waarmee ze zich haar hele leven heeft geïdentificeerd. XY Chelsea toont de strijd om Chelsea’s identiteit: haar karakter, haar integriteit en haar menselijkheid, en wordt verteld vanuit Chelsea’s perspectief, onder andere door het gebruik van een intiem gevangenisdagboek.

Bovenstaande is slechts een selectie. Zie www.idfa.nl voor meer informatie en kaarten. Op maandag 25 november 2019 is het bovendien weer Queer Day in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, met aansluitend een borrel waar je in een vrije en open sfeer met mede-geïnteresseerden kunt samenkomen. IDFA Queer Day 2019 wordt in samenwerking met OUTtv georganiseerd.

  IDFA, 20 november- 1 december 2019 Amsterdam, www.idfa.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Documentaires over diversiteit tijdens IDFA 2019

Redaktie, in Films & boeken op 08 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media