Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1020 people
86447 users - nu online: 1020 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Palestijnse Autoriteit verbiedt activiteiten LHBTQ-organisatie Al-Qaws


door Redaktie in Historie & Politiek , 18 oktober 2019

This article is also available in English


De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft alle bijeenkomsten van LHBTQ-organisatie Al-Qaws op de Westbank verboden. Dat werd gemeld door The Jeruzalem Post. Het verbod kwam nadat Al-Qaws een bijeenkomst in Nabloes had aangekondigd.


Al-Qaws heeft laten weten het werk voort te zetten, ondanks de politiedreiging en krijgt daarvoor ook steun van Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Eerder was er een bijeenkomst van Al-Qaws in Nabloes over seksuele en genderdiversiteit in de Palestijnse samenleving. De politie kwam daar enkele dagen na de bijeenkomst pas achter.

Luay Zreikat, woordvoerder van de PA-politie, noemt Al-Qaws een ‘buitenlandse agent’ en de activiteiten van de organisatie in de door de PA gecontroleerde gebieden ‘schadelijk voor de hogere waarden en idealen van de Palestijnse samenleving’. Volgens Zreikat staan de activiteiten van Al-Qaws op gespannen voet met de ‘religies en Palestijnse tradities en gebruiken’.

"De PA-politie zal degenen achter Al-Qaws vervolgen en ervoor zorgen dat ze voor de rechter worden gebracht zodra ze zijn gearresteerd" waarschuwde Zreikat. Hij deed verder een beroep op de Palestijnen om bij de politie te melden wie er aan de organisatie verbonden is.


Al-Qaws

Al-Qaws (=De Regenboog) is een in 2001 opgerichte Palestijnse non-gouvernementele organisatie met als doel ‘te vechten voor Palestijnse culturele en sociale veranderingen, het opbouwen van LHBTQ-gemeenschappen en promoten van nieuwe ideeën over de rol van seksuele en genderdiversiteit in politiek activisme, maatschappelijke organisaties, media en het dagelijks leven’. De organisatie heeft kantoren in Haifa, Jaffa, Oost-Jeruzalem en Ramallah.


In een verklaring op Twitter veroordeelt Al-Qaws de bedreiging door de politie, terwijl die juist de taak hebben burgers te beschermen. Hard optreden tegen seksuele bevrijding is niet nieuw, maar wordt door ‘onderdrukkende regimes en regeringen’ steeds opnieuw gebruikt voor politieke doeleinden en afleidingsmanoeuvres, aldus Al-Qaws.

Verder laat Al-Qaws weten zich onvermoeibaar in te zetten om het geweld van de Israëlische bezetting en sociaal geweld tegen LHBTQ-Palestijnen te bestrijden. Dit is “onderdeel van onze visie op een bevrijd Palestina”. Al-Qaws waarschuwde voor pinkwashing van de opstelling van Israël en roept op tot steun voor de BDS-campagne, inclusief een boycot van Israëlische producten. De organisatie zegt “ondanks koloniale barrières en dreigingen van vervolging” te zullen blijven werken aan het bevorderen van het debat over seksuele en genderdiversiteit.

“Het  is heel vreemd dat ze ons ervan beschuldigen een verdachte groepering te zijn die zich inzet om de Palestijnse samenleving te ontwrichten. Wij verwerpen de poging om een sfeer van vervolging en intimidatie te creëren, evenals de dreiging van arrestaties.”

“De LHBTQ-beweging zal blijven groeien en onze gemeenschap in Palestina en elders zal niet verdwijnen. Grotere zichtbaarheid, leidt ook altijd tot meer weerstand – dat is een deel van onze strijd voor een rechtvaardige en waardige samenleving”, aldus een woordvoerder van Al-Qaws in Middle East Eye.

Een lid van Al-Qaws laat weten dat hij en zijn vrienden sinds de aankondiging van de politie honderden bedreigingen en haatberichten hebben ontvangen van Palestijnen, vooral via Facebook. “De aanval op ons is ongekend”, zei hij tegen The Jerusalem Post. “Ze noemen ons verraders en corrupte mensen en velen roepen op tot onze executie. We zijn ons leven niet zeker.”


De Palestijnse Raad van Mensenrechtenorganisaties (PHROC) heeft zich in een persverklaring solidair verklaart met Al-Qaws en de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om alle Palestijnen – ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit – te beschermen tegen discriminatie en geweld. "De PA is daartoe verplicht op grond van de eigen basiswet en de vele internationale verdragen die zijn onderschreven."


Homoseksuele handelingen zijn op de Westelijke Jordaanoever sinds 1951 niet meer strafbaar op grond van Jordaanse wetgeving. In de Gazastrook zijn homoseksuele handelingen nog wel strafbaar op grond van een sodomiewet die werd ingevoerd toen het gebied onder Brits mandaat stond. Mannen kunnen op grond van die wet worden veroordeeld tot maximaal tien jaar gevangenisstraf, maar de wet wordt zelden toegepast. Palestijnse LHBTQ’s worden echter wel geconfronteerd met stigmatisering, marginalisering en geweld door familieleden en kennissen, discriminatie op de werkvloer en er zijn ook meldingen van afpersing door ambtenaren en politieagenten.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Palestijnse Autoriteit verbiedt activiteiten LHBTQ-organisatie Al-Qaws

Redaktie, in Historie & Politiek op 23 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media