Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 931 people
86447 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Nederland ‘alleen op papier LHBTI-vriendelijk’


door Redaktie in Historie & Politiek , 15 september 2019

This article is also available in English


Op papier is Nederland een lhbti-vriendelijk land, maar in de praktijk voelen lhbti’s zich lang niet allemaal vrij om te zijn wie ze zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder drieduizend lhbti’s.


“Een heel herkenbaar beeld”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. Ze dringt aan op meer en betere aandacht voor lhbti-acceptatie op scholen en wil dat minister Ferdinand Grapperhaus meer doet om de veiligheid van lhbti’s te verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de vier lhbti’s het afgelopen jaar negatief gedrag meemaakte wegens de seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Het gaat dan meestal om uitschelden of vervelende grappen, maar in totaal 20% werd bedreigd (9%), bespuugd (6%) of geslagen (5%).

De meeste lhbti’s (59%) vinden dat het goed gaat met de acceptatie van hun gemeenschap in Nederland. Veel ondervraagden plaatsen daar wel een kanttekening bij. Qua wetgeving gaat het goed, vinden zij, maar onder de oppervlakte heerst er gebrek aan acceptatie. Volgens 61% van de ondervraagde LHBTI’s is het een probleem om in Nederland open te zijn over je oriëntatie.

Eén van hen: “Officieel is het in Nederland goed geregeld en geaccepteerd, maar in de praktijk lopen veel lhbti’s toch tegen een samenleving aan die niet zo tolerant is.”

Intolerantie in de praktijk zorgt ervoor dat veel lhbti’s terughoudend zijn op straat. Zo voelt 58% zich niet vrij om hand in hand te lopen met een partner. “Daar wordt nog steeds vreemd naar gekeken en op gereageerd”, zegt een panellid daarover. Onder niet lhbti’s is de schroom beduidend minder om hand in hand te lopen. Van het hele panel doet 23 procent dat liever niet.

Daarnaast voelt 63% van de lhbti’s zich niet vrij om een kus op de mond te geven in het openbaar. Daarover zegt een deelnemer: “Ik geef mijn date geen vaarwel-kus bij de bushalte, vanwege de omstanders.” Ook dit aandeel is fors hoger dan onder niet lhbti’s: 31 procent.

Een substantiële groep Nederlanders heeft moeite met mensen die zich niet aan de traditionele genderrollen houden. Zo heeft één op de vijf (18%) er moeite mee als mannen zich ‘vrouwelijk’ gedragen en één op de zes (14%) heeft er moeite mee als vrouwen zich ‘mannelijk’ gedragen.

Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 15 juli 2019 en gepresenteerd in augustus, deden 21.450 leden van het Opiniepanel mee, van wie 2.993 lhbti’s. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Nederland ‘alleen op papier LHBTI-vriendelijk’

Redaktie, in Historie & Politiek op 20 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media