Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1002 people
86440 users - nu online: 1002 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Deze Pride was de zwaarste bevalling ooit. Om de pride te redden van de ondergang en te borgen voor de toekomst hebben we met een klein team meer problemen moeten oplossen dan de gemeente zelf aankon. Maar we zijn er in geslaagd en hebben daarnaast ook nog eens de meest inhoudelijke Pride ooit georganiseerd. Deze kolom draag ik daarom op aan mijn dream team. I love you guys!

door Lucien Spee - 05 september 2019

lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Pride Amsterdam 2019: Een editie waarin geschiedenis en toekomst samenkwamen


This article is also available in English
lengte: 7 minuten


verzamelen bij het Homomonument

Pride Walk was dit jaar echt een protest demonstratie!


Traditioneel openen we Pride op de laatste zaterdag van juli met een demonstratieve tocht van het homomonument naar het Vondelpark. Aangezien de Pride Walk geen evenement is en daarom ook niet vergund zou hoeven worden hebben we hem dit jaar uit protest uit onze vergunningaanvraag gehaald en conform de Wet Openbare Manifestaties op 16 juli gewoon aangemeld. Hierdoor waren we voor het eerst in de geschiedenis ook volgens de wet een demonstratie en mocht het stadsleven daarom ook meer belast worden dan voorheen.

Walking for those who can not join us, kreeg dit jaar een speciale lading door de tocht op te dragen aan Jelena Grigorjeva, een Russische activiste die een paar dagen ervoor op gruwelijke wijze was vermoord. Ze werd eerder al bedreigd omdat ze op Facebook verscheen met foto’s en teksten als ‘Er zijn meer dan 5 miljoen homo’s en lesbiennes in Rusland maar vanwege achterlijkheid en haat moeten zij in het geheim leven‘.


Frans Banninck Cocqpenning voor Pride Ambassadeur Hans Verhoeven

Hans Verhoeven (r)Voordat de Pride Walk van start ging ontving Hans Verhoeven uit handen van Burgemeester Halsema een Amsterdamse onderscheiding. Hij kreeg de Frans Banninck Cocqpenning vanwege zijn bijdragen aan de LHBT-emancipatie. Hans was in 1994 organisator van de EuroPride, het eerste grote gay event in Amsterdam, is sinds 2013 ambassadeur van Pride Amsterdam en staat vanaf 2017 aan het roer van onze Pride Walk commissie. De Pride Walk lopen we sinds 2012 en is een samenwerking tussen stichting Amsterdam Gay Pride en stichting Homomonument.


Pride Amsterdam = Immaterieel Erfgoed

De Pride Walk liep dit jaar speciaal onder het Rijksmuseum door zodat we op het Museumplein een iconische foto konden maken van ons erfgoed en volgden daarna de route naar het Vondelpark. Op het podium van het openlucht theater vond de officiële bijschrijving in het Inventaris van het Erfgoed plaats. Met het bijschrijven zeggen we dat we er gezamenlijk voor willen zorgen dat er over 100 jaar nog steeds Pride gevierd kan worden en dat we het van generatie op generatie willen doorgeven.

Team Pride, foto (c) Marcus Koppen

Omdat het nut van ons evenement steeds vaker onderwerp van discussies werd voelde ik de behoefte om onze Pride te borgen en heb ons in 2017 aangemeld bij het netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. In de tussentijd heb ik meerdere landelijke erfgoeddagen bijgewoond en kennis gemaakt met vele mooie tradities en ambachten die Nederland rijk is. Om daar als Pride tussen te mogen staan is uniek en maakt dat ik me een zeer bevoorrecht mens voel. Wat bij ons nu Immaterieel Erfgoed is kan in een ander land reden zijn tot vervolging met soms zelfs de doodstraf tot gevolg.

Officieel bijgeschreven in het Inventaris van het Immateriaal Erfgoed


De geboorte van een nieuwe traditie

Na aankomst in het Vondelpark kon men zoals altijd dansen in het openlucht theater, deelnemen aan verschillende sport clinics, zich laten informeren of leuke gadgets kopen op de Rainbow markt en cup cakes of pride buttons maken op het Youth Pride veld. Nieuw dit jaar was dat je ook een Pride Ball kon lopen. Ik ben super trots en blij dat we de droom van onze ambassadrice Amber Vineyard hebben kunnen waarmaken. De eerste Pride Ball was een groot succes en is een goede aanvulling gebleken voor Pride in het algemeen en voor het vieren van Pride door de QBPOC-community in het bijzonder. De sfeer rondom de catwalk was er een van gelijkheid, inclusiviteit, creativiteit, participatie, leren, creëren maar vooral veel liefde.
A’DAM Pride Toren

De A’DAM toren sierde de stad wederom met haar regenboog verlichting, maar was daarnaast ook een ‘hotspot’ in onze programmering. Hier werd de TransPride officiële geopend, vond de jaarlijkse roze 50+ brunch plaats, werd er tijdens een conferentie kritisch gekeken naar de rol van het bedrijfsleven, hielden de ASV Gay studenten hun symposium en konden sportbonden in contact komen met hun LHBT-achterban in het Pride Sportcafé.  Pride TV deed van deze activiteiten verslag maar verzorgde hier ook een dagelijkse live talkshow vanaf de 17e etage.


Stonewall op het Mercatorplein

Vanwege het succes in 2018 waren we op woensdag 31 juli met onze openlucht bioscoop terug op het Mercatorplein. Met de films ‘Happy Birthday Marsha!’ en ‘Paris is Burning’ stond de programmering geheel in het teken van de Afro- en Latino-Amerikaanse Queer gemeenschap uit New York.

Voorafgaand aan de filmavond gingen lokale LHBT-activisten in de OBA in gesprek met een daarvoor speciaal uit Amerika ingevlogen Stonewall overlever, Victoria Cruz.


Victoria Cruz als eregast naar Pride 2019

Victoria Cruz (m)Victoria Cruz was in de Stonewall Inn op het moment van de rellen en had verkering met een van de portiers van de club. In 1970 liep ze mee in de eerste Pride mars ooit en in 1997 startte zij het Anti-Violence Project. Haar hele leven heeft zij gewijd aan het helpen van LGBT-slachtoffers van geweld en verkrachting. Ze is te zien in de documentaire ‘The Death and Life van Marsha P. Johnson’.

Toen wij vanwege de herdenking van Stonewall 50 in New York waren is onze office manager Anita Beek opzoek gegaan naar Victoria Cruz. Ze heeft haar weten over te halen om ondanks haar hoge leeftijd en beperkte mobiliteit toch als eregast naar Amsterdam te komen. Victoria gaf Anita al snel de koosnaam Mama-ger en heeft naar eigen zeggen een onvergetelijke ervaring met ons beleefd. Naast hoofdgast in het panel gesprek in de OBA, was ze ook te gast op de ambtwoning, boegbeeld op de TransPride boot en te zien in één van onze live talkshow op Pride TV.


De gracht was weer van ons!


Deze editie gaat de geschiedenis in als de Pride waarbij de botenparade een stuk van haar spontaniteit verloor maar ook haar authenticiteit herwon. De laatste jaren werd de botenparade door herrie van derden steeds meer naar de achtergrond verdreven en vorig jaar bijna gekaapt door niet Pride gerelateerde commerciële randverschijnselen. Dit kon zo niet langer en dat heeft ons samen met de burgemeester doen besluiten om twee ingrijpende maatregelen door te voeren waarmee we de gracht zouden moeten terugwinnen. En dat is ons gelukt, de gracht was weer van ons!

met Femke HalsemaDoor versterkt geluid op boten langs de kant niet meer toe te staan en door het water evenementengebied te maken waar je alleen nog toegang kreeg met een vooraf aangeschaft Pride-vignet, hebben we de rust weten terug te brengen en konden we weer genieten van alles dat langs kwam varen.

Ook de woonbootbewoners zijn super enthousiast over het effect van de nieuwe regels en melden al jaren niet meer zo rustig te hebben kunnen slapen als de nacht voorafgaand en de nacht na de botenparade.


Venezolaanse homo-moeder op bezoek

Voor alle gay-latino’s in het algemeen en mijn man in het bijzonder hadden we dit jaar Mayre Martinez uitgenodigd. Wat bij ons gebeurd als Anita Meijer ‘Why tell me Why’ begint, gebeurt bij hun als deze Latina ‘Reina de la noche’ inzet. Mayre heeft net als miljoenen anderen met haar Venezuela moeten verlaten en is in Los Angeles terecht gekomen. Daar won zij ‘The Latin American Idol’ en werd tweede bij ‘La Voz America’. Een ander gevlucht Venezolaans zangtalent die net als mijn man in Nederland terecht is gekomen is finalist van het programma ‘Dance and Sing’, Paul Morris. Zijn grote gay-droom kwam uit toen hij op de Dam een duet met Mayre mocht zingen. Wat hebben we van beide genoten en Mayre laat haar 415.000 volgers op Instagram weten dat onze Pride een van de mooiste ervaringen in haar leven is. “Jullie zijn gewoon GEWELDIG. Liefde + Vrede + Respect”


Inclusiever en diverser als Pride Amsterdam bestaat niet

Stacey Lentz
Een ander icoon die dit jaar met ons Pride kwam vieren was Stacey Lentz, mede-eigenaar van de legendarische Stonewall Inn Café in New York. Zij laat na haar vertrek de wereld weten: “Pride in Amsterdam is ongelooflijk en episch en met niets te vergelijken dat ik ooit gezien heb. De hele stad viert dat je mag zijn wie je bent. Trans, Bi, Lesbisch, Homo, samen met hetero en wat je identiteit ook is ... iedereen doet mee ... iedereen viert de diversiteit. Pride neemt hier werkelijk de hele stad over! De boodschap gaat hier echt over inclusie en je kunt voelen waarom dit het eerste land was dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht doorvoerde en waarom het vooroploopt op het gebied van mensenrechten!”

Waarschijnlijk doen wij hier dus iets HEEL goed!


Lucien Spee
Lucien Spee is directeur van de Stichting Amsterdam Pride, de organisatie van de jaarlijkse Amsterdam Pride, die dit jaar van 27 juli- 4 augustus werd gehouden en in 2020 wordt gehouden van 25 juli- 2 augustus. Zie www.pride.amsterdam voor meer informatie over het evenement. foto's Jeroen Ploeger
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN LUCIEN SPEEMEEST GELEZEN VAN LUCIEN SPEE

Pride Amsterdam 2019: Een editie waarin geschiedenis en toekomst samenkwamen

Lucien Spee, in Columns & Opinie op 10 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media