Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 929 people
86447 users - nu online: 929 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ralf König hoeft geen excuses aan te bieden


door De Ket in Columns & Opinie , 27 augustus 2019

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, wie ooit Brussel heeft bezocht en op stap is gegaan in de buurt van de Kolenmarkt, waar de meeste gay bars zich bevinden, heeft misschien de prachtige muurschildering van de Keulse gay stripmaker Ralf König gezien.

In zijn eigen stijl heeft hij een aantal stereotiepe HLBTIQ-types geschilderd. De muurschildering, het fresco is er reeds sinds 2015. Op de vraag van het Rainbow House Brussels, de vereniging die de meeste HLBTIQ-verenigingen actief in Brussel groepeert, nam hij die opdracht aan. Het resultaat mag er gerust zijn.

Dat was in 2018 buiten een aantal manifestanten gerekend. Voor sommigen is de cartoon transfoob en zelfs racistisch. Meerdere keren werd die beklad en terug “hersteld.” Maar net voor de Brusselse Gay Pride in mei laatstleden kwam dezelfde kritiek op de muurschildering weer prominent in het nieuws. Sommigen vanuit het Rainbow House zelf riepen openlijk op om de muurschildering dan toch te verwijderen.

Rachael MooreDe kritiek kwam niet uit onverwachte hoek. Binnen het Rainbow House Brussels is ook de activistische vereniging Rainbow Nation Brussels actief, onder de leiding van Rachael Moore. Moore is een HLBTIQ-activiste, die heel wat merites op haar actief heeft, maar toch niet zo onschuldig is als ze lijkt. Omwille van haar donkere huidskleur, voelt ze zich persoonlijk aangevallen door de schildering van König. Toegegeven, König vergroot graag een aantal stereotiepe kenmerken uit. Maar dat is nu net één van de kenmerken van een goede cartoonist.

Dus vonden Moore en sommige van haar acolieten het nodig om de hele discussie terug in het nieuws te brengen, net voor de Gay Pride. Ze had stiekem gehoopt op de steun van de Brusselse (en Belgische) HLBTIQ-gemeenschap, maar daar heeft ze zich serieus misrekend. Gelukkig kwam op sociale media ook een tegenactie in beweging. De stripmaker zelf voelde zich genoodzaakt om via Facebook een hele uitleg te geven waarom hij bepaalde types zo had geschilderd en waarom hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan transfobie en/of racisme.

Toen de storm was gaan liggen, werd vooralsnog beslist om een kort woordje van uitleg aan de muurschildering toe te voegen, met nog meer uitleg over het kunstwerk en hoe dat moet worden geïnterpreteerd.

Maar Ralf König moest geen excuses aanbieden. En wel om de volgende redenen. Ten eerste, de muurschildering dateert reeds van 2015 en werd “besteld” en ingehuldigd door de opdrachtgever, het Brusselse Rainbow House. Bij wijze van spreken stond iedereen er met de neus op toen het werk werd geschilderd en geen haan die er toen naar heeft gekraaid. Maar de kritiek die nu kwam vanuit datzelfde Regenbooghuis, werd aangewakkerd door Rachael Moore.

Tijdens de heisa kwamen meer en meer getuigenissen over Rachael Moore zelf. Nogal wat mensen die ooit met haar in aanvaring zijn gekomen, hielden er niet al te beste herinneringen aan over. Volgens sommigen heeft ze een viscerale afkeer van white gays en is ze van mening dat iedereen met een blanke huidskleur zich “superieur” voelt en per definitie racistisch is. Hoe meer ik er mensen over aansprak, des te groter bleek haar haat tegen mensen met een blanke huidskleur. En zeker haar haat tegenover Vlaamse blanke homo’s, die volgens haar allemaal op de Vlaams-nationalistische partij N-VA stemmen.

Ralf Konig
Rachael Moore is sinds de heisa veel stiller geworden en eerder naar de achtergrond verdwenen. Ik hoorde onlangs dat haar haat nog steeds even groot is. Meer en meer HLBTIQ-ers roepen trouwens op om de subsidies van het Brusselse Rainbow House af te nemen. “Belastinggeld is er niet om extreem-linkse organisaties in leven te houden”, klinkt het. “Als een cartoon al niet meer mag, dan ook geen geld.”

Het Brusselse Rainbow House zelf lag trouwens ook onder vuur. Net voor de Gay Pride van Brussel lag op de Algemene Vergadering van de vereniging een voorstel ter stemming om de N-VA te bannen van de stoet door de Brusselse straten. Over het voorstel van enkelen werd niet gestemd, omdat er om de een of andere reden niet geldig kon worden gestemd. Toch voelden sommigen van de vereniging zich geroepen om vooralsnog in een persbericht de N-VA op te roepen om niet deel te nemen aan de Brusselse Gay Pride. Ook dat stootte op een rist kritiek, gevolgd door dezelfde oproep om de subsidies terug te schroeven.

Dat laatste zal jammer genoeg niet gebeuren. De nieuwe Brusselse regering is vooral een linkse regering en ze zullen dus kwistig “extreemlinks” blijven sponsoren. Wij van onze kant kunnen enkel en alleen maar dat blijven herhalen.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Ralf König hoeft geen excuses aan te bieden

De Ket, in Columns & Opinie op 01 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media