Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1051 people
86426 users - nu online: 1051 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
New York krijgt eerste standbeeld voor transgender


door Redaktie in Historie & Politiek , 12 juli 2019

This article is also available in English


New York krijgt een standbeeld voor twee voorvechters van transgenderrechten, Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera. Volgens burgemeester De Blasio zal het wereldwijd een van de eerste monumenten voor transgenders worden.


"In het hele land hebben transgender- en non-binaire gemeenschappen last van gewelddadige en discriminerende aanvallen. Hier in New York hebben we een duidelijke boodschap: bij ons kun je jezelf zijn, we prijzen jullie en zullen jullie beschermen", zei De Blasio bij de bekendmaking van de plannen. De aankondiging komt aan het begin van de Pride Month in New York en 50 jaar na de Stonewall-rellen. Na een inval bij de gelijknamige homobar in 1969 gingen lhbt'ers de straat op om een eind te eisen aan politie-intimidatie. Het wordt gezien als het begin van de homorechtenbeweging in de VS.

“De lhbt-beweging werd vaak afgeschilderd als een beweging van witte homomannen. Dit monument gaat dat witwassen tegen, aldus een Woordvoerder in New York ”

Johnson en Rivera deden mee aan de Stonewall-protesten, maar zetten zich ook daarvoor en erna in voor de lhbt-gemeenschap. Zo vingen ze jongeren op die door hun familie op straat waren gezet wegens hun geaardheid. Beide activisten werden niet oud: Johnson verdronk in 1992 op 46-jarige onder nooit opgehelderde omstandigheden in de Hudson-rivier, Rivera overleed in 2002 op 50-jarige leeftijd aan kanker.
Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera
New York benadrukt dat het beeld dubbel bijdraagt aan een meer diverse geschiedenis van de stad. Niet alleen wordt de homorechtenbeweging geëerd, ook is er aandacht voor de rol van zwarte en latino transgenders daarbinnen, die voorheen vaak buiten beeld bleven.

"De lhbt-beweging werd vaak afgeschilderd als een beweging van witte homomannen", zei een woordvoerder van de stad in The New York Times. "Dit monument gaat dat witwassen tegen."

Billie Holiday

New York heeft 10 miljoen dollar uitgetrokken om het standbeeldenbestand van de stad diverser te maken. Het geld werd beschikbaar gesteld na kritiek dat er vooral witte mannen werden geëerd en hun negatieve kanten geregeld onvermeld bleven.

Billie Holiday
Eind vorige maand werden de eerste vijf nieuwe standbeelden aangekondigd: zo krijgt Queens een beeld van jazzzangeres Billie Holiday, wordt de eerste zwarte vrouw in het Congres geëerd in Brooklyn en komt een beeld van een van de weinige vrouwelijke vuurtorenwachters op Staten Island.

Bij het Grand Central Station op Manhattan komt een monument voor Elizabeth Jennings Graham, de zwarte vrouw die in 1854 een boete kreeg omdat ze plaatsnam in een tram gereserveerd voor witten. Dat de rechter die boete schrapte "omdat gekleurde personen dezelfde rechten hebben als anderen" was het begin van het eind van rassenscheiding in de stad.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

New York krijgt eerste standbeeld voor transgender

Redaktie, in Historie & Politiek op 17 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media