Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 935 people
86447 users - nu online: 935 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







Printervriendelijke Pagina  
Pride and Prejudice tentoonstelling in Zandvoort


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 27 juni 2019

This article is also available in English


Twee jaar geleden, in 2017, werd voor de eerste keer Zandvoort Pride gehouden, met als ondertitel “Amsterdam at the Beach” of “Pride at the Beach.” Een golf van enthousiasme overspoelde de strandplaats. Een heuse parade, strandfeesten, optredens en met als cultureel accent in de driedaagse festiviteiten de presentatie van een aantal foto’s van de Amsterdamse fotograaf René Zuiderveld in het Zandvoorts Museum.

Het overweldigende succes van de sfeervolle en vooral ook zeer ontspannen Pride-dagen werd het jaar daarop nog eens overtroffen met nog meer bezoek, nog meer optredens en met een collectieve tentoonstelling onder de titel Art with Pride in het Museum.

Het gehele museum, ingericht door gastconservatoren André Donker en René Zuiderveld, mocht zich zes weken lang verheugen in grote aantallen bezoekers en mocht rekenen op uitgebreide aandacht in de plaatselijke en Amsterdamse media.

“Never change a winning team” moet het motto zijn, want ook in 2019 zet het Zandvoorts Museum zijn deuren weer open voor een twaalftal kunstenaars. Schilderkunst, ontwerp en design, fotografie, beeldhouwwerk en installaties, die zorgvuldig zo zijn samengesteld en tentoongesteld dat ze ook op verschillende manieren naar elkaar verwijzen en elkaar versterken.

Internationaal gevierde kunstenaars naast beginnende kunstenaars, emotioneel geladen naast speels en uitdagend werk; bovendien regelmatig met een knipoog naar kunsthistorie en iconen uit de kunstgeschiedenis.

“Remember the past, create the future” is het overkoepelende thema van Amsterdam en Zandvoort Pride. Een dankbaar uitgangspunt voor de gastconservatoren, die de tentoonstelling de titel Pride and Prejudice meegaven. Een titel die al snel associaties oproept met klassieke literatuur, maar die ook twee trefwoorden weergeeft waar de gay scene al decennia lang voor en tegen strijdt. Trots/Pride behoeft nauwelijks uitleg; de pride-weekenden in alle grote internationale steden zeggen wat dat betreft genoeg. Vooroordeel/Prejudice is helaas nog vaak onderbelicht; ook in 2019 is er nog steeds sprake van discriminatie en wordt de gay scene nog regelmatig afgerekend op grond van misvattingen en vooroordelen.

gastconservatoren André Donker en René Zuiderveld (foto: Maarten Jansen)

De samenstellers hebben op geen enkele manier de pretentie om een oplossing te bieden voor de maatschappelijke discussies rondom het thema homoseksualiteit. Wel willen ze laten zien dat kunst kunst is, los van de seksualiteit van de makers, dat uitdagende kunst de kijker een andere kijk kan bieden op wat hij/zij misschien eerst als subcultuur beschouwde.

Met een herinnering aan het verleden, de verworvenheden waarvoor decennialang is gestreden, de kunstzinnige uitingen die dit verbeelden en een motivatie om met open gay-vizier de toekomst tegemoet te gaan, hopen de gastconservatoren van Pride and Prejudice dat hun keuze de bezoekers nog veel meer biedt dan alleen oogstrelende artistieke uitingen.

Deelnemende kunstenaars aan Pride and Prejudice:
* Frans Franciscus, schilderkunst
* Franciscus en Franciscus, grafische, beeldende en schilderkunst
* Froukje van Tetterode, psychedelische popart
* Darija Q, installaties, sculpturen, mixed media
* Lidy Jacobs, mixed media
* Pablos Burgos, schilderkunst
* Sarai van de Boel, artist mixed media
* Donkerlaar, fotografie / installatie
* Jurgen Lips, schilderkunst
* Project ZuiderBurg, photoshopkunst
* Jurrie de Vries, fotografie / stylist
* Mark Haagmans, schilderkunst
* Jaap de Jonge, fotografie
* 2 Happy Gays, textielkunst
* René Zuiderveld, fotograaf
* André Donker, installatie

Pride and Prejudice is van 28 juni tot en met 25 augustus 2019 te zien in het Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1, Zandvoort
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Pride and Prejudice tentoonstelling in Zandvoort

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 02 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp








TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 335














bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media