Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 915 people
86440 users - nu online: 915 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Scene

Er wordt neergekeken op de fetisj-scene. Het is echter belangrijk in deze tijd dat mensen hun gevoel kunnen laten zien. Naast mij in The Web zit Raymond Timmer, ondertussen een bekende naam in de homogemeenschap en niet alleen in Amsterdam. De afgelopen twee jaar heeft Raymond zich ingezet het fetisj-imago binnen de homo-leerscene te veranderen.

door Wil Groot - 27 mei 2019

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Fifty Shades of Rainbow...


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


In 2016 won hij de verkiezing van Mister Leather Amsterdam. Een jaar later won Raymond de verkiezing tot Mister Leather Europe. Nu is hij gekozen als één van de ambassadeurs van Pride 2019.

De afgelopen jaren heb ik Raymond van dichtbij zien groeien. Als een van zijn naaste vrienden weet ik dat hij een vechter is. De leerscene had een vechter nodig en op Raymond wordt niet zo snel neergekeken, letterlijk en figuurlijk. Zo herinner ik mij de eerste actie die hij op touw zette in The Web Bar te Amsterdam. Hij organiseerde daar het songfestival en hij had collectebussen nodig. De hele leerscene sponsorde prijzen en de gehele opbrengst was voor de “Rainbow Railroad.”
 
De gay-scene stond op zijn kop toen bekend werd dat in Tsjetsjenië homo’s in een concentratiekamp werden gestopt. “Zijn er daar dan ook donkere kamers en lopen er dan bewakers in uniform?,” vroeg een niet echt snuggere bezoeker op het benefietfeest, omhoogkijkend naar Mister Leather Amsterdam, die hem de collectebus onder zijn neus duwde. De reactie op Raymond z’n gezicht sprak boekdelen. Snel stopte de grapjas een groot biljet in de gleuf. Uniformen maken indruk.

“De leerscene is niet alleen uiterlijk vertoon. Leer creëert fantasie. Soms schrikt het imago je af.” Ik kijk Raymond met een lichte grijns aan. “Jaren geleden liep ik zelf door de Warmoesstraat en stuitte op een grote groep mannen in leer. Tussen de Argos en de Cockring was de straat geblokkeerd. Als jonge snotaap keek ik op tegen een reus van een vent met een grote snor, die mijn doorgang blokkeerde.

Onzeker keek ik hem aan, waarop hij reageerde met een grote grijns, mij een biertje in mijn hand stopte en mij met een hoog stemmetje introduceerde bij ene Alexander, een bloedmooie, geile Italiaan. Het imago deed mij even schrikken. De volgende dag was ik laat thuis. Ik ervoer mijn eerste trio. Tegenwoordig ervaar ik dat zij die er het meest mannelijk uitzien vaak passief zijn. Mijn ervaring die nacht was anders.”

Waarom vinden vele mannen de leerscene geil?
“Het geeft een stoer uiterlijk, wat fijn is met rollenspel en leer voelt lekker op je lijf. Er zijn mensen die het ook dragen zonder seksuele drang. Er bestaat dus seksueel fetisjme en fetisjme. Leer is een fetisj. Veel mensen kicken op uniformen. De strakke mode van tegenwoordig laat veel meer de lichamelijke vormen zien. Kijk naar de politie-uniformen. Dat is dan wel geen leer, maar heeft iets geils toch. De geur van leer heeft voor velen ook iets geils.”

“Ja,” zegt Karel, die aan de andere kant naast me zit en meeluistert, “leer heeft iets vleselijks, is vleselijk materiaal en daarom iets opwindends.” Ik kijk hem even met halfopen mond aan, waarop hij opstaat, zijn leren pet opzet en zich grijnzend naar de donkere kamer begeeft.

Hoe is de leerscene ontstaan?                                   
“Eind jaren veerig werden in de Verenigde Staten de eerste gay motorclubs opgericht. In 1957 was de Argos de eerste leerbar en -ontmoetingsplaats in Europa. Let wel dat in die tijd alles zich afspeelde achter gesloten deuren.” Persoonlijk moet ik even slikken, 1957 is mijn geboortejaar. “Ik wil met de leerscene breder gaan,” zegt Raymond. “Het is te gesloten. In feite staat de leerscene voor openheid. Zij wil ook gezien worden, want leer is mooi. Binnen de leerscene zijn verschillende groepen actief. Het is geweldig wanneer een ieder kan zijn wie hij of zij wil zijn. Het zal nog veel mooier zijn wanneer alles gewoon met elkaar mixt.”

Zijn er de laatste jaren veranderingen binnen de leerscene?
“Jazeker. De leerscene verjongt. Er is meer interesse van die groep. Om een stoer uiterlijk te hebben komen zij vaak voor een harnas. Ook is er meer interesse vanuit de hetero-scene. Leer-fetisj is daar ook geaccepteerd. Voor vrouwen wordt leer op maat gemaakt. Verder heeft de zichtbaarheid van de actieve Misters daar veel aan bijgedragen.”

Raymond Timmer, foto Barbra de NietWat zijn je plannen voor de toekomst?
“Op 18 mei wordt wederom het Leather & Fetisj Eurovisie Songfestival in The Web georganiseerd ten bate van de Rainbow Railroad, in samenwerking met het COC. Als Mister Pride Ambassadeur kijk ik uit naar de samenwerking met de andere ambassadeurs. Tenslotte delen wij allen de eerste boot, samen met onze burgermoeder.

Ik ben er trots op dat leer voor het eerst zo zichtbaar is tijdens de Pride. Verder staat er nog veel meer op de planning, maar dat vertel ik je te zijner tijd.” Raymond heeft een brede grijns op zijn gezicht. “Ja vriend, daar kan je trots op zijn en dat heb je verdiend.”

Pride Ambassadeurs 2019, foto Jeroen Ploeger

Later op de avond neem ik de foto’s door die Raymond mij heeft gestuurd. Lange tijd kijk ik naar de foto met de twee kinderen en de Moslima’s. Ook de travo maakt indruk. Met een glimlach denk ik aan de woorden van Raymond. Het zou zo geweldig zijn wanneer een ieder kan zijn wie hij of zij wil zijn, dus stop er mee te zijn wie je was en wees wie je bent.


Wil GrootWil je meer weten over de avonturen van Wil, waaronder ook zijn akties in Afrika, kijk dan eens op  www.willenendoen.com
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Fifty Shades of Rainbow...

Wil Groot, in Scene op 01 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media