Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1018 people
86440 users - nu online: 1018 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Geen internationale HLBTIQ-‘woordvoeder’


door De Ket in Columns & Opinie , 23 mei 2019

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, Een vijftal jaren geleden raakte een prominent orthopedisch chirurg uit Brussel in de problemen. In het universitaire ziekenhuis waar hij werkte, had hij een joodse assistent-in-opleiding tijdens een operatie allerlei antisemitische verwijten naar het hoofd geslingerd.


Het verhaal kwam in de media. De professor was zich van geen kwaad bewust. Maar dat was buiten de Israëlitische lobbymachine gerekend. En dat was ook mijn eerste kennismaking daarmee.

In mijn toenmalige functie kreeg ik in de dagen nadat het incident breed in de pers werd uitgesmeerd, duizenden mails binnen vanuit de hele wereld. Allemaal van mensen uit de joodse gemeenschap die mij verzochten om ervoor te zorgen dat die man nooit meer het beroep van arts zou kunnen uitoefenen. De tekstuele inhoud van de brief was telkens anders, maar de eisen, om hem zijn diploma af te nemen en voor zware sancties, kwamen in elke brief wel voor.

Dat ik in mijn functie in de medische wereld die man zijn diploma helemaal niet kon afnemen, deed er niet toe. Ik was één van de vele personen die beroepshalve hun mailbox met duizenden mails zag toenemen. Er leek geen eind aan te komen. Ik geloof zelfs dat elke Belgische orthopedische chirurg wel mails uit de joodse gemeenschap heeft ontvangen met de vraag om de Brusselse collega op non-actief te zetten. Honderden artsen werden bestookt met gelijkaardige mails.

Zonder het bombardement van mails had de directie van het universitaire ziekenhuis al de beslissing genomen om niet meer met de chirurg in kwestie samen te werken. Zonder enig probleem kon de chirurg niet veel verder in een ander ziekenhuis aan de slag. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds actief.


Misschien kan de homoseksuele gemeenschap wel leren van deze vorm van “lobbying,” of “propaganda.” We lezen vaak van homofobe incidenten wereldwijd, maar los van enkele berichten en verwensingen op sociale media, gaan we veel minder gericht lobbyen om iets gedaan te krijgen. Qua “advocacy” staat we internationaal helemaal niet stevig in onze schoenen.

Neem nu de invoering van de doodstraf door steiniging in Brunei. De prestigieuze Dorchester-hotels die toebehoren aan de sultan, kregen bakken kritiek op hun sociale media. De sluiting van die accounts bleef de laatste optie. Dat is alvast een mooie vooruitgang, maar dat gaat niet ver genoeg. Het hele netwerk van alle bedrijven van de sultan zou moeten worden aangepakt, zelfs Belgische bedrijven die zaken doen met Brunei. Had de sultan een antisemische uitspraak gedaan, dan zat de ambassadeur van Brunei in Israël al lang op het vliegtuig richting zijn thuisland.

Bij homofobe uitspraken en andere incidenten duurt de verontwaardiging hooguit enkele dagen en verder gebeurt er niks meer. Misschien komt dat wel doordat de globale HLBTIQ-gemeenschap geen “woordvoerder” heeft. Niemand neemt het voor ons op op wereldvlak. Geen enkele HLBTIQ-er heeft genoeg invloed om internationaal door te wegen. Met alle respect, maar figuren als Elton John en George Clooney laten enkel van zich horen, maar hebben geen “kloten” (of zin) om zich verder politiek op dat vlak te engageren. We blijven in het ijle schreeuwen.

Binnen de HLBTIQ-gemeenschap is er ook geen internationaal groepsgevoel. Anonimositeit tussen de verschillende subgemeenschappen is nog steeds een belangrijk probleem. De “Verenigde Naties van HLBTIQ-ers” zou mooi klinken op internationaal vlak, en we zouden een spreekbuis hebben. De initiatieven binnen internationale instellingen rond LGBTIQ zoals de Verenigde Naties zijn enkel wat window dressing, waarbij de vertegenwoordigers van onze gemeenschap er vooral een liederlijk leven op nahouden in diverse wereldsteden, meer bezorgd om hun mondaine leventje te behouden dan harde taal te spreken naar wereldleiders, en vooral sultans toe.

Misschien wordt het hoog tijd om een efficiënte internationale PR-machine op gang te zetten. Geen overbodige luxe anno 2019, waar in drieënzeventig landen in de wereld homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, tot zelfs de doodstraf.

Je toegenegen,

De Ket
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Geen internationale HLBTIQ-‘woordvoeder’

De Ket, in Columns & Opinie op 28 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media