Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1007 people
86440 users - nu online: 1007 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Een te losse moraal geldt blijkbaar niet voor ons allemaal


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 17 mei 2019


We schrijven pas begin mei en het rommelt al maanden stevig in de wereld van geloof, godsdienst en de ellende dat een geloof blijkbaar veroorzaakt. Het begon al vroeg dit jaar met De Nashville-verklaring, het is een vertaling van het Nashville Statement, waarin staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

Het Vatikaan
Dat document werd in 2017 gepresenteerd tijdens een conferentie van de Southern Baptism Convention, het grootste protestantse kerkgenootschap van de Verenigde Staten. De makers van het document vonden dat er een te losse moraal bestond rond thema's als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. Het Nashville Statement werd in de VS door ruim 20.000 mensen ondertekend.

Let wel, maar 20.000 en dat op een inwoner aantal van 328 miljoen mensen geen hond was er dus van onder de indruk laat staan dat het ook maar voor enige ophef zorgde.

Hoe anders hier in Nederland, alles en iedereen buitelde over elkaar heen over een verklaring uit Amerika die helemaal niets nieuws bevatte de zogenaamde ouwe koek. Opgeblazen gelaber dus waar we al niets meer over horen.

In februari begon in het Vaticaan de met veel publiciteit aangekondigde conferentie over 'de bescherming van minderjarigen binnen de kerk'. Dat wil zeggen: bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik door priesters, paters, bisschoppen en kardinalen. De paus opende de conferentie. Hij zei dat de "diepe wonden die de schandalen onder jongeren en gelovigen hebben veroorzaakt, moeten worden geheeld". Volgens Franciscus kijken gelovigen en slachtoffers mee met de conferentie. Zij rekenen volgens hem niet op "voorspelbare veroordelingen", maar willen concrete en doeltreffende maatregelen.

Nog niet eerder was er een wereldwijde conferentie over kindermisbruik. De top was voor initiatiefnemer paus Franciscus een uitgelezen kans te laten zien dat hij daadwerkelijk anders is dan zijn voorgangers, die vooral wegkeken en zwegen. Hij leek pedofilie binnen de katholieke kerk te willen aanpakken en een einde te willen maken aan de doofpotcultuur.

Bij zijn aantreden kondigde hij een zerotolerancebeleid aan. Zes jaar later is daar nog weinig of niets van te zien. Zo bestaat de door hem ingestelde commissie voor kindermisbruik, waarin twee slachtoffers plaatsnamen, alleen nog op papier. De twee slachtoffers zijn opgestapt, teleurgesteld in de daadkracht van de commissie en van de paus zelf.

Zo is het door Franciscus beloofde tribunaal voor bisschoppen die niet adequaat hebben gereageerd op misbruikzaken, er nooit gekomen. En het resultaat was nul komma niks. Veel gelul veel oude wijn in nieuwe zakken zoals, een handboek voor religieuze oversten en bisschoppen en is er nieuwe wetgeving in de maak. „Een taskforce gaat helpen in werelddelen waar men niet gelijk een aanpak voorhanden heeft.” Franciscus zei  in de slotverklaring dat kindermisbruik onder geestelijken niet meer mag voorkomen, ja hallo daar is diep over nagedacht maar niet heus. Hij vergeleek het misbruik met het offeren van kinderen en noemde pedoseksualiteit duivels en wreed.

Slachtoffers vinden hem niet ver genoeg gaan; zij hebben teleurgesteld gereageerd. Volgens de vele misbruikslachtoffers die naar Rome waren gekomen om te demonstreren, heeft de kerk een nieuw wetboek nodig. Slachtoffers hadden gehoopt dat de paus een zero-tolerancebeleid zou invoeren voor priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik. Het woord „zero-tolerance” kwam in de slottoespraak echter niet voor.

Hoe je het ook wendt of keert: de bisschoppen konden na de top gewoon met een gerust hart naar huis vertrekken. Als ze zichzelf de vraag stellen: Moet ik voortaan iets anders doen omdat ik anders misschien mijn baan verlies, is het antwoord: nee. Niets wat op deze misbruik top besloten is, bedreigt hun macht. Verder weinig of niets meer over gehoord.


En nu worden we dan opgeschrikt door Sultan Hassanal Bolkiah, hij is een controversieel, eigenlijk een wat lachwekkend figuur niet alleen omdat hij in Brunei de sharia heeft ingevoerd, waardoor onder meer het stenigen van homoseksuelen en overspelige vrouwen legaal is geworden. Ironisch genoeg kunnen de sultan en zijn familie zelf niet vervolgd worden onder de sharia.

Verscheidene beroemdheden hebben daarop opgeroepen om Dorchester Hotels te boycotten. Een alom geprezen initiatief maar vraag ik me af er is toch niks nieuws onder de zon, wat dacht U van het volgende lijstje: Volgens de Verenigde Naties kan de doodstraf voor homoseksualiteit nog altijd worden opgelegd in een groot aantal landen. Pakistan, Afghanistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Mauritanië kennen de doodstraf voor homo's maar hebben deze al zeer lange tijd niet meer opgelegd of uitgevoerd. Anders is dat in de landen Iran, Saoedi-Arabië, Jemen, Soedan en bepaalde regio's van Somalië en Nigeria. Daar worden nog altijd mensen ter dood gebracht vanwege hun geaardheid.

Ben bang dat we hier over een tijdje ook niets meer van horen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Een te losse moraal geldt blijkbaar niet voor ons allemaal

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 22 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media