Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 834 people
86447 users - nu online: 834 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Lieve Willem-Alexander, Van harte gefeliciteerd met je tweeënvijftigste verjaardag. Ik tutoyeer je maar. Je bent tenslotte slechts een jaar ouder dan ik. Als je op school een jaartje was blijven zitten, hadden we zomaar bij elkaar in de klas kunnen zitten.

door Rick van der Made - 27 april 2019

Printervriendelijke Pagina  
Een brief aan onze jarige koning


This article is also available in English


Ik schrijf ook “lieve.” Een koning die zijn staatsieportretten door Erwin Olaf laat maken, heeft er vast geen moeite mee dat hij door een andere man op deze wijze wordt aangesproken. En ik kan me nog herinneren dat je in 2016 het jubilerende COC met een bezoekje hebt vereerd, dus je draagt onze gemeenschap vast een warm hart toe.

In tegenstelling tot je moeder - die ik driemaal heb mogen spreken - heb ik je nog nooit ontmoet. Je moeder durfde ik niet te tutoyeren, al sloeg ze me bij de tweede keer wel joviaal op de schouder, riep ze: “Hé Rick, hoe is ’t nou?” en tapte ze zelf een biertje voor me.

Nee hoor, lieve Willem-Alexander, ik maak maar een grapje. Je moeder tapt uiteraard geen biertjes.

Je tante Irene durfde ik ook niet te tutoyeren. Zij drinkt witte wijn. Haar heb ik lang geleden in Utrecht ontmoet, toen mijn rijke vriendje van destijds een housewarming party gaf voor zijn nieuwe huis aan de Nieuwe Gracht en je tante zijn buurvrouw bleek te zijn. Niet dat ze in dat pand aan de Nieuwe Gracht vaak te vinden was, maar het was wel van haar en ze had de uitnodiging van harte aangenomen. Ze gaf een mooi cadeau: een glazen sculptuur waarop een stuk of vijf waxinelichtjes gezet konden worden. Volgens mij zei ze iets over “oneindig licht” (de lieverd zat nog in haar bomenknuffeltijd), maar - even tussen ons gezegd en gezwegen - ik was al een beetje aangeschoten toen tante Irene binnenkwam en ik heb door de drukte niet alles goed kunnen verstaan. Misschien zei ze gewoon “venijnige nicht.” Het was een heel gezellig feestje.

Willem Alexander op bezoek bij het COCJe doet alles veel losser dan je moeder. Of zo lijkt het. Want ik begreep dat zelfs Máxima’s “Hij was een beetje dom” strak geregisseerd blijkt te zijn geweest. Dat viel me wel een beetje tegen hoor. Ik zag het voor me: zo’n grijze muis van de RVD, die je spontane vrouw met d’r Argentijnse temperament in het keurslijf dat Hollandsch Koningshuis heet moest duwen.

Ik neem aan dat Amersfoort dit jaar ook niet door één van de prinsesjes met een gezellig spelletje ezeltje-prik is gekozen, maar eerlijk gezegd maakt me dat allemaal niet zoveel uit. Hoe joviaal jij en je beminnelijke vrouw ook overkomen, jouw functie betekent nu eenmaal strak geregisseerde strategieën, charme-offensieven en soms zelfs, om het maar eens in goed koninklijk Nederlands te schrijven: “wiedergutmachungen.” En, ach, ieder mens mag fouten maken, dus waarom jij niet?

Foto RvDNatuurlijk is het koningsschap een hopeloos verouderd instituut, en natuurlijk benader ik - nuchtere Hollander - de koninklijke oranjefranje altijd met enige gepaste argwaan. Maar als ik denk aan Trump, Poetin, Assad en Maduro, dan weet ik niet of ik nou zo ontevreden moet zijn over ons koninkrijkje.

Of over jou.

Nederlanders zullen altijd een beetje republikein in het hoofd en monarchist in het hart zijn. Daartussen zul jij, ons staatshoofd, altijd moeten laveren. En dat laveren doe je eigenlijk best goed.

Lieve Willem-Alexander, ik wens je samen met de familie een fijne verjaardag toe en ik geef je drie dikke zoenen op je wang.

Gewoon, omdat het kan.

Lieve groetjes aan Max en aan je “triple A.”

En een zoen voor mams Trix.

Rick
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Een brief aan onze jarige koning

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 02 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media