Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 925 people
86440 users - nu online: 925 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Polariseert PrEP?


door De Ket in Columns & Opinie , 18 april 2019

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Sinds 1 juni 2017 is PrEP in België terugbetaald. Volgens wetenschappers is het een efficiënt preventiemiddel tegen hiv. Met PrEP zou het aantal hiv-infecties gevoelig dalen. Tot daar de theorie. De praktijk laat, zoals wel vaker, een ander beeld optekenen.


Zoals voor elk geneesmiddel dat wordt terugbetaald, is er een aantal criteria waaraan je moet voldoen alvorens je aanspraak op die terugbetaling kunt maken hier in België. Sommige criteria zijn van medische aard; andere hebben eerder betrekking op het seksuele gedrag. Wie met nierproblemen kampt, komt bijvoorbeeld niet in aanmerking om PrEP voorgeschreven te krijgen.

En je moet minstens één positief antwoord kunnen geven op één van de volgende vragen: heb je het voorbije half jaar anale seks zonder condoom gehad met ten minste twee partners? Heb je het voorbije jaar meer dan één seksueel overdraagbare infectie (soi) gehad? Heb je het voorbije jaar meermaals een PEP-kuur gestart? Heb je regelmatig seks onder invloed van drugs of alcohol? Leeft je partner met hiv en is zijn virale lading niet ondetecteerbaar? Injecteer je drugs en/of deel je spuitmateriaal? Ben je actief in het sekswerk en heb je onbeschermde seks?

Het lijken allemaal pertinente vragen en ze rechtvaardigen de terugbetaling van PrEP. Maar waar de wetgever geen rekening mee heeft gehouden, is het feit dat er ook nog homoseksuele mannen zijn die bijkomende bescherming zoeken in de vorm van PrEP maar aan geen enkele van de bovenvermelde criteria beantwoorden.

Er is – gelukkig – nog een hele groep van hiv-negatieve homoseksuele mannen, waaronder ikzelf, die nog nooit een seksueel overdraagbare infectie hebben gehad, of een PEP-kuur nodig hebben gehad. Die nooit onder invloed seks hebben en die nooit zonder condoom genieten van anaal plezier.

Ik kreeg de vraag ook toegeworpen van een vriend die naar een Belgisch aidsreferentiecentrum was gegaan, met de vraag of hij PrEP kon krijgen. Hij liet zich regelmatig testen en vrijde steeds veilig. Waarom heeft hij dan PrEP nodig, vroeg de arts? “Omdat niemand nog met condoom wil vrijen, want blijkbaar zit iedereen ofwel aan PrEP, ofwel beweren ze dat ze hun virale lading onder hun huidige behandeling niet meer detecteerbaar is.”

“Mocht iedereen zo redeneren, dan moeten we alle Belgische homoseksuele mannen aan de PrEP zetten en dat is niet de bedoeling,” was het antwoord. De arts stuurde hem wandelen en vroeg hem om nog eens over alles na te denken. Hij mocht terugkomen als hij vooralsnog PrEP wilde krijgen. Een weigering was het niet, een bolwassing wel.

Homoseksuele mannen die veilig vrijen en dat steevast doen, moeten dus eerst eens onveilig vrijen of een seksueel overdraagbare infectie krijgen om een arts gemakkelijker te overtuigen om PrEP voor te schrijven. Daar komt het in de praktijk op neer.

De vraag is of dat wel ethisch is.

Homo’s kunnen een liederlijk seksleven leiden zonder nare infecties op te doen. Al is dat als ik met vrienden praat, toch veel minder evident geworden met PrEP. “Het lijkt wel alsof iedereen aan de PrEP zit. Althans dat beweren ze. Tot ik de naam vraag van het geneesmiddel dat ze innemen of wanneer ze hun pil inslikken. Sommige homo’s die zeggen op PrEP te zitten, kunnen hier geen antwoord op geven. Dus zitten ze niet aan de PrEP, maar liegen ze.” Het probleem met PrEP is dus dat je niet kunt weten én of iemand PrEP inneemt, én wanneer én hoeveel. Waardoor je dus eigenlijk zelf op PrEP moet gaan om er helemaal zeker van te zijn dat je veilig aan het vrijen bent als je geen condoom gebruikt tijdens anale seks.

Hetzelfde geldt ook voor een seropositieve man die mordicus beweert een niet-detecteerbare virale lading te hebben. Dat kan best zijn, maar helemaal zeker niet.

Maar de homo’s in beide vermelde gevallen geven wel meestal aan niet met condoom te willen vrijen. En daar sta je dan, op een date, op zoek naar veilige seks met condoom, terwijl de ander beweert ofwel op PrEP te zitten en dat volgens de regels in te nemen, of voor een hiv-positief persoon die zegt dat zijn virale lading niet detecteerbaar is en dus het gebruik van een condoom helemaal niet meer nodig is. En ze zijn nog eens vrij van andere seksueel overdraagbare infecties.

De laatste maanden hoorde ik van heel wat vrienden dergelijke verhalen. Om de twee tot drie maanden gaat iemand met mij hierover de discussie aan. Dat ze daardoor niet meer aan daten toekomen, dat ze weinig of geen vertrouwen hebben in sekspartners die ze via dating leren kennen en dat ze nog steeds als de dood zijn voor een hiv-infectie.  PrEP zou heel wat van die onzekerheid nochtans moeten wegnemen, maar het probleem is in de praktijk complexer dan men denkt. Althans voor diegenen die altijd veilige seks hebben, in alle omstandigheden.

PrEP kan dus leiden tot een vorm van polarisering, waarbij PrEP-ers die niet meer met condoom willen vrijen (gelukkig zijn er nog mannen onder PrEP die wel met condoom willen vrijen) niet meer moeten weten van hen die wel nog aan veilige seks willen doen, met condoom.

Op het einde van de rit moet iedereen voor zichzelf uitmaken of ze veilige seks willen, met respect voor de wil van de andere sekspartner(s). Maar dan moet je wel aanvaarden dat als je enkel veilige seks wil, je ofwel zelf aan de PrEP moet, ofwel ermee moet leven dat er behoorlijk minder homo’s met je in bed willen duiken.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Polariseert PrEP?

De Ket, in Columns & Opinie op 23 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media