Back to Top
Zaterdag 25 Jan
86407 users - nu online: 1202 people
86407 users - nu online: 1202 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Het was in een lente lang geleden dat moeder zich richting sterfbed bewoog. Op een avond vroeg ik aan haar of ze bang was om dood te gaan. “Welnee,” antwoordde ze meteen, “ik ga naar Hetty en ik ga naar God.” God was God en Hetty was haar tweelingzus - en mijn peettante - die een paar jaar eerder reeds was overleden.

door Rick van der Made - 29 maart 2019

Printervriendelijke Pagina  
Starheid brengt de wereld echt niet verder


This article is also available in English


Met pastor Ben Kortmann Ondanks het feit dat ze tot aan haar dood uiterst katholiek was gebleven, had moeder door allerlei omstandigheden in haar leven (ze was een uitgetreden non die een homoseksuele schoonbroer, drie homoseksuele kinderen, een Koerdische vluchteling als schoonzoon en vier allochtone kleinkinderen in de schoot kreeg geworpen) geleerd haar godsbeeld en de beleving van haar religie geruisloos aan te laten sluiten op alle vormen van diversiteit waarmee zij door de snel veranderende maatschappij - en door haar steeds minder fanatiek-katholieke, maar zeer postmoderne gezin en familie - in contact kwam.

Zij onderhield goede contacten met onze zeer verlichte pastoor Ben Kortmann. Hij had mijn ouders getrouwd, had al hun kinderen gedoopt en had bij hen alle vier de communie afgenomen. Het was pastoor Kortmann die haar op haar sterfbed beloofd had dat hij voor al haar kinderen (homoseksueel of niet) een mis zou opdragen mochten zij gaan trouwen.

Mensen als Ben Kortmann en mijn moeder hadden uiteraard nooit directe invloed op het beleid van Rome. Maar zij hebben wel het beleid van een individuele kerk in Breda en misschien een beetje dat van het bisdom Breda een tintje moderner en diverser gekleurd.Vanuit haar ziekbed keek moeder naar buiten. “Ik zie God het meest duidelijk in de lente,” zei ze tegen mij, “als alles weer ontluikt en de lucht van grijs naar blauw kleurt.” Ik knikte. Ik wist niet of ik in God geloofde, maar ik geloofde wel in de lente. En ik wilde toen, gezeten aan het bed, heel graag geloven dat ik moeder na haar overlijden nog een keer terug zou zien.

“God mag best bestaan,” zei moeder, “maar alleen in mijn hoofd.” Dat vond ik een mooie uitspraak. Moeder vond het fijn over geloof te praten, maar ze drong het niet op, ze sloot niemand uit, ze veroordeelde niemand en ze was bang noch voor al wat haar vreemd was, noch voor al wat om haar heen veranderde.

Afgelopen winter woei er zo af en toe een koud windje over ons landje. Vanuit Rome, vanuit Nashville, vanuit de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam. Een koude wind, afkomstig van windmachines die af en toe aangezet worden door onbuigzame, archaïsche, vaak ietwat zure en verbitterde mannetjes die de wereldklok het liefst tweeduizend jaar terug zouden willen draaien.

Maar met een gestaag groeiend aantal mensen als wijlen mijn moeder, pastoor Ben Kortmann, voorzitter Nas Belaraj van stichting Pink Marrakech en de vriendelijke ouderling van de Westerkerk die fier de regenboogvlag uitsteekt als het nodig is, gaat dat ze nooit meer lukken.

Ja. Het wordt lente.

In de ontluikende krokus en in de witte wolk die voorbijdrijft in de blauwe lucht ontwaar ik soms het gezicht van mijn moeder. Haar kennende bemoeit ze zich daarboven met zo’n beetje alles waarover Onze Lieve Heer moet beslissen.

“Zeg, beste man, starheid brengt die wereld beneden echt niet verder,” hoor ik moeder tegen Onze Lieve Heer zeggen. “Want weet je wat je krijgt van op je principes blijven zitten?”

Ans Van der Made - van Eijnatten (1933-2001) Ik zie voor me hoe Hij vermoeid Zijn omnipotente hoofd schudt.

“Alleen maar een houten kont,” hoor ik moeder zeggen.

Of u in dit jaargetijde een hogere macht nu wel of niet meer aanwezig voelt, ik wens u een fijne lente toe, waarin starre mannetjes met hun fikken van de koudewindmachines mogen afblijven en waarin diversiteit in al haar kleurenpracht moge ontluiken.

Als de lucht van grijs naar blauw kleurt.

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Starheid brengt de wereld echt niet verder

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 03 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media