Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 847 people
86447 users - nu online: 847 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Met mijn hand omhoog, een tatoeage in mijn hand geplakt en met boze blik, laat ik de wereld weten dat ik het zat ben. “Wat ben je zat,” vraagt Anton de fotograaf mij. “Geweld, agressie en de haat die er is tegen HLBTI+.” De aanloop van mensen is groot bij de actie. Het valt mij ook op dat er jongeren zijn die zich laten fotograferen door Anton de Bruin, de motor achter de virtuele barricade.

door Wil Groot - 18 maart 2019

Printervriendelijke Pagina  
Ik ben het zat!!!


This article is also available in EnglishGeïnspireerd door Dusty, die met filmpjes virtueel liet weten dat zij het zat was, voelde Anton zich aangesproken om ook in actie te komen. “Het is toch van de zotte dat jongeren in elkaar geslagen worden,” gooit hij er op een duidelijk strijdbare manier uit. “Ik wil op mijn manier helpen en dat doe ik met #ikbenhetzat, waarbij ik mensen fotografeer met een regenboogvuist.” “Wat zijn dat voor mensen die je voor de camera krijgt,” vraag ik hem.

“Allerlei mensen, er zitten zelfs kinderen bij. Ik vraag ze wat hun emotie is. Een kleine jongen zei dat hij het geweld zat is. Zijn opa is net uit de kast gekomen en hij zou niet willen dat die een slachtoffer zou worden. Het zusje van de jongen doet ook mee. Ook zijn er hetero’s die meedoen aan de actie. Een wat oudere man wilde niet met de vuist in zijn hand. De vuist roept geweld op en daar is hij juist tegen. Doe het dan met een kaartje waarop #ikbenhetzat staat, raadde ik hem aan. De oudere man doet het en is daarna emotioneel. Het gebeurt vaak dat mensen gaan huilen,” voegt Anton toe.

Een dag later zit ik met Dusty aan tafel. We kennen elkaar al jaren, komen uit dezelfde generatie en hebben al menige barricade overwonnen. “Een jaar geleden was ik op het COC-feest True Colors en had een T-shirt aan met daarop #ikbenhetzat, want ik maakte mij zorgen over het geweld in Amsterdam. Sinds de Gay Games brokkelt de veiligheid in Amsterdam af. Het was eerst in de perifere gebieden, maar langzaamaan sloop het de stad in. Toen er voor restaurant Prins Heerlijk iemand in elkaar werd geslagen, was voor mij de maat vol. Ik plaatste een filmpje op Facebook en kreeg daarbij meteen 14000 likes. #Ikbenhetzat, sterker nog: #wijzijnhetzat! In Utrecht raakt de studentenvereniging geïnspireerd en zij komen in actie met #wijzijnhetzat. Virtueel lieten zij weten dat iedereen overal hand in hand moet kunnen lopen.”

Dusty komt met De Dusty Code, een filmpje van vier minuten, dat door velen wordt gedeeld. Daarin laat hij weten dat geweld tegen onze gemeenschap een haatdelict is. Dit is strafbaar volgens de wet. Toch denkt de rechter daar anders over. “Die zegt dat het straattaal is en geen scheldwoord.” Ik kijk Dusty aan met mijn mond half open, zoekend naar woorden. Een moment van verbijstering. Mijn pen houdt op met schrijven. Ik ben duidelijk sprakeloos. “Ik vind dat schelden, spugen, sissen en alles wat daarop lijkt ‘hate crime’ is, dus een haat delict. Het is homohaat! Het moet bestraft worden. Maar wat doet de politiek? Die doet niets!”
 Anton, de fotograaf
De vuist is geassocieerd met activisme. De Black Panthers gebruikten hem tegen discriminatie, onrecht en geweld. #Ikbenhetzat is bedoeld om ook jongeren te activeren om te vechten voor onze rechten. Verwijten doe ik ze niets. We leven momenteel in een andere tijd. Wij ouderen zijn gewend om de straat op te gaan. De jongere generatie gebruikt virtuele wapens. Het is goed om daarmee samen te werken.

Anton en Dusty doen dit, samen met anderen, geheel vrijwillig. Er wordt geprobeerd de jongere generatie de straat op te krijgen, ook al is virtuele actie het moderne gereedschap. Jongeren moeten worden gestimuleerd om de vaandels over te nemen. Virtuele barricades zijn ook goed, als dat werkt. De Dusty Foundation is in het leven geroepen om slachtoffers te begeleiden die een vorm van geweld hebben ervaren. Deze is non-profit. Anton is via www.antondebruinphotography.eu te bereiken.

We praten nog een tijdje na in de Amsterdamse kroeg op de Zeedijk. Aan het tafeltje naast ons wordt gepraat over de toename van de wereldbevolking. “Ach ja, als men wereldwijd homoseksualiteit zou accepteren, dan zouden er ook minder kinderen worden geboren, dus HLBTI is goed tegen de overbevolking,” flap ik er uit. “We moeten de barricades op Wil, en de jongere generaties activeren, op wat voor manier dan ook. #Ikbenhetzat!”

Thuis, achter mijn bureau, neem ik de aantekeningen door. Ik realiseer mij dat er wereldwijd zoveel onrecht is. Deze vrijbuiter, of moderne missionaris, vecht op zijn manier. Onderwijs is zo belangrijk.

De expositie van Anton de Bruin & #ikbenhetzat is te zien in Getto, Warmoesstraat 51, Amsterdam www.getto.nl
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

Ik ben het zat!!!

Wil Groot, in Columns & Opinie op 23 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media