Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 1001 people
86440 users - nu online: 1001 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De vergeten heksenjacht op homo's in Tsetsjenië


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 05 maart 2019


Hoewel het bijna vergeten alweer vergeten is wanneer dit wordt gepubliceerd, wil ik toch terugkomen op de discussie naar aanleiding van de zogenoemde ‘Nashville-verklaring’. Even kort voor wie het niet gevolgd heeft: ongeveer anderhalf jaar geleden publiceerde een aantal christelijke groepen in de Verenigde Staten waarvan er daar duizenden zijn een verklaring, de zogenoemde ‘Nashville Statement’.


Daarin werd betoogd dat christelijke beginselen dreigen te verdwijnen in de eenentwintigste eeuw en dat er een nieuw niet-christelijk mensbeeld ontstaat waarin de zogenoemde ‘complementaire visie’ op gender en seksualiteit verdwijnt. Deze visie houdt in dat mannen en vrouwen elk hun eigen plaats en rol hebben, in overeenstemming met Gods schepping. Dat betekent volgens de verklaring dat homoseksuele relaties, transgender-identiteit en andere seksuele identiteiten die afwijken van de complementaire visie, afgewezen moeten worden.
In Nederland kreeg het indertijd weinig of geen aandacht en ook de talloze tegenacties in de VS haalden hier nauwelijks het nieuws.

Dat veranderde toen er begin dit jaar een Nederlandse vertaling ervan werd gepubliceerd. Deze was ondertekend door een aantal predikanten en andere prominente figuren uit het protestantse volksdeel, waaronder SGP-voorman Kees van der Staaij. Het motief achter de publicatie wijkt niet wezenlijk af van de oorspronkelijke verklaring uit 2017. Binnen het christendom, net als overigens in andere religies, is er een groeiende trend in de richting van meer acceptatie van homoseksualiteit. De ondertekenaars maken zich hier grote zorgen over en willen met hun verklaring het tij keren. Maar iets nieuws? Nee. 

Wie ook maar een beetje op de hoogte is weet hoe er gedacht wordt over homoseksualiteit in de Nederlandse bijbelbelt, daar moeten ze niets van hebben. Dat standpunt is al jaren bekend, werd wat lacherig overgedaan maar dat was het. Waarom dus nu opeens al die ophef?

Teleurstelling omdat men in de verwachting was dat bijvoorbeeld Kees van der staaij zijn standpunten zou bijstellen? En nu de teleurstelling de vrije loop laten? Denk dat we het daar moeten zoeken. Maar vergeet niet de Van der Staaij en zijn mannenbroeders vast in de leer zijn.
Helaas sneeuwde dit geneuzel een veel belangrijker bericht onder.

Namelijk de vervolging van homo's in  Tsjetsjenië.

Ook in 2017 kopte vele kranten al 
“De autonome Russische republiek Tsjetsjenië sluit homoseksuele mannen op in concentratiekampen, waar zij worden bedreigd en gemarteld. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke Russische media.” 

en 

“In plaatselijke kranten vertellen ooggetuigen en slachtoffers dat de gevangenen in de kampen dagelijks worden mishandeld en gefolterd, onder andere om hen zo ver te krijgen dat ze de namen en verblijfplaatsen van andere homoseksuelen vrijgeven. “ 

Intussen zijn er volgens mensenrechtenorganisaties meer dan honderd mannen opgesloten omwille van hun geaardheid, of omdat ze ervan verdacht worden homoseksueel te zijn. Sommigen zouden zelfs overleden zijn.

Luchtfoto van het kamp in Argun. Bron: Novaya Gazeta
Een woordvoerder van de Tsjetsjeense regering ontkent dat er homoseksuelen zijn opgepakt, "want wie in de republiek niet bestaat, kan je niet oppakken". Het Kremlin zegt niet op de hoogte te zijn van een zuivering. Maar ooggetuigen en overlevenden getuigen in plaatselijke kranten over de vreselijke omstandigheden in de concentratiekampen, waar gewelddadig misbruik en folteringen dagelijkse kost zijn. Een van de gevangenissen is volgens de krant Novaya Gazeta ingericht in een voormalig militair hoofdkwartier in de stad Argun.  Eén man die werd vrijgelaten, zegt aan de krant dat hij brutaal ondervraagd werd om de namen en verblijfplaatsen van meer homoseksuele mannen te noemen. Anderen zeggen dat ze elektrische schokken kregen en afgeranseld werden, nog anderen werden gegijzeld, terwijl hun families afgeperst werden.

Volgens Human Rights Watch is de heksenjacht al wekenlang bezig. "Politie en veiligheidsofficiers onder de meedogenloze leider Ramzan Kadyrov hebben tientallen mannen opgepakt, gefolterd en vernederd", zegt Tanya Lokshina. "Sommigen zijn verdwenen, anderen keerden terug naar hun familie, nog amper levend. Minstens drie mannen lijken overleden te zijn." Volgens Lokshina heerst in Tsjetsjenië een overweldigend klimaat van angst. "Een officiële klacht indienen is amper mogelijk omdat wraakacties door de lokale autoriteiten niet uit te sluiten zijn." LGBT'ers riskeren overigens niet alleen vervolgd te worden door de autoriteiten, maar ook slachtoffer te worden van eerwraak door hun eigen familieleden.

Hoe anders is de berichtgeving nu in 2019, weinig is er over te lezen in de Nederlandse pers.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

De vergeten heksenjacht op homo's in Tsetsjenië

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 10 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media