Back to Top
Dinsdag 07 Jul
86447 users - nu online: 917 people
86447 users - nu online: 917 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam Bear Weekend: alle beren verzamelen!


door Norbert Splint in Evenementen & Agenda , 02 maart 2019

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


Het traditionele Amsterdam Bear Weekend (ABW) vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 25 maart. Het belooft net als voorgaande jaren een relaxed gebeuren te worden vol saamhorigheid, gezelligheid en een vleugje geilheid. Evenementen in The Web, Prik en in Panama, het Bear Ball, staan garant voor een onvergetelijk weekend.The Web: Bear Cave for a Weekend


Dé gastheer tijdens het Amsterdam Bear Weekend is Arjan Kröner (49), sinds jaar en dag uitbater van The Cuckoo’s Nest, maar sinds 2016 ook van The Web. Geboren en gedeeltelijk getogen in Amsterdam weet hij als geen ander wat er speelt in diverse scenes. Waaronder uiteraard die van de beren.

Hij legt de nadruk op het sociale gebeuren. “Sowieso is The Web een bar waar saamhorigheid centraal staat. Er worden al dertig jaar kaartjes gestuurd naar vaste klanten met wie het niet zo goed gaat. Tegenwoordig zijn het natuurlijk minder kaartjes en eerder een appje of facebookberichtje, maar die betrokkenheid proberen we wel vol te houden.” Intussen is er ook ruimte voor vrolijkheid: zo kwam Sinterklaas vorig jaar langs om te beoordelen of iedereen wel lief was geweest of juist stout. De roe en de zak waren binnen handbereik, maar ook cadeaus lagen klaar.

Over vrolijkheid gesproken: de bedoeling is dat The Web tijdens het ABW een ruimte is waar de druk van de ketel kan. Arjan: “Kijk, natuurlijk is The Web een bar waar het accent meer ligt op het cruisen dan op het klaarkomen, als je begrijpt wat ik bedoel. Je kunt hier ook relaxed op je date wachten, zonder dat de barkeeper elke vijf minuten vraagt wat je wilt drinken. Iets bestellen moet natuurlijk wel, maar er zit niemand in je nek te hijgen. Logisch: sommige jongens en mannen komen per trein, per taxi, noem maar op en die zijn eigenlijk altijd vertraagd.

Tijdens het ABW is The Web dus een centrale ontmoetingsplek waar je uiteindelijk toch warm en droog zit, voorzien van gratis WiFi.”

In The Web kan natuurlijk alles: de ruimte leent zich bijvoorbeeld voor het organiseren van een uitgebreid eetfestijn aan diverse tafels, terwijl de darkrooms ook niet ongebruikt hoeven te blijven. Tegelijkertijd balt zich alle informatie over het ABW in The Web samen. “We verkopen de kaartjes voor het hoofdfeest, we doen de brunch voor het anti-kater gebeuren en alle mensen die hier werken zijn goed geïnformeerd en geïnteresseerd. Dus geen nonchalant personeel achter de bar dat snel naar huis wil, maar gezellige mensen die echt een bear cave wil creëren.

Daarmee start dan het berenseizoen: de lente begint, iedereen ontwaakt uit zijn winterslaap en gaat de straat op of de kroeg in.”


Prik: Honey Bears en Polar Bears

Smakelijk nieuws komt er uit de Spuistraat. Prik-gastheren Jelger Bakker (41) en Gerson van Eck (42) hebben speciaal voor het Amsterdam Bear Weekend twee exclusieve cocktails gecreëerd om beren te verwennen. Het gaat dan om de Honey Bear, samengesteld uit maple bourbon, honing, citroen en een vleugje kaneel. Het drankje ontpopt zich als een heerlijk zoetzure cocktail en wordt gedecoreerd met gummi beertjes. Ook is er de Polar Bear, een mix van kokos- en chocoladelikeur plus een zeven jaar oude rum. Dit mengsel ziet eruit als een zoete, beerbruine cocktail met een sneeuwstorm aan kokosvlokken. Beide cocktails kosten € 7,50.

Jelger: “Achter de bar hebben we meer otters dan beren, maar waarschijnlijk is dat vóór de bar anders. Hoe dan ook staan we het hele weekend, wat zeg ik: zeker tot maandagavond voor iedereen klaar.” Voor sommigen is die maandagavond zelfs een absoluut hoogtepunt omdat de Prik dan - net als op de zondag - gratis bitterballen serveert. Sommige beren komen er hun hol voor uit.

Maar er is meer. Zo kost een pint bier (0,5 liter) tijdens de ABW happy hours, zie programma, slechts vier euro en is er op zondag en maandag de bruisende prosecco van de tap voor drie euro. Daarvoor blijf je natuurlijk niet achter je Growlr hangen.

Speciale aandacht verdient de welbekende Prik-karaoke, vanzelfsprekend gepresenteerd door Sjonnie op de zondagavond. In de ABW-editie worden de beren uitgedaagd om ABBA’s Honey, Honey uit voeren, maar een berendansje doen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. “Tuurlijk, je kunt je gewoon uitleven. Ook als je niet kunt zingen is succes verzekerd, daar zorgt onze Sjonnie wel voor.”


Bear-Ball in Panama: Home of the Mister Bear 2019 Elections


Sjag Kozak (44) en Bram Sniekers (42) zijn de organisatoren van het Bear-Ball in Panama. Precies: dat zijn ook de mannen achter Bear-Necessity en FurBall. En Bear + Ball = Bear-Ball, hét event voor de zaterdagavond, pardon: de zaterdagnacht van het ABW. Dan wordt ook de Nederlandse Mister Bear 2019 gekozen tijdens een even spectaculaire als hilarische verkiezing. Dit alles in samenwerking met Club Church.

Dat de mannen van Bear-Necessity en FurBall samen hun ding doen is interessant en leuk. Interessant omdat in andere berensteden als Berlijn en Madrid (in het wapen van beide steden komt bijvoorbeeld een beer voor) de organisatoren van concurrerende party’s elkaar de hersens inslaan, maar in Amsterdam juist samenwerken. En leuk omdat beide community’s, die toch al een grote en gezellige groep vormen, samenkomSjag, Big General & Bramen tijdens een groot en gezellig feest waar veel mag en weinig moet. Dat gaat al jaren goed en - boeiend! – in tegenstellig tot andere party tigers verwerken de heren alle feedback die op ze afkomt. Bram: “Zelfs als iemand zegt dat ’ie het in Panama kut vond, doen we er wat mee.”

Maar vlak voor het Bear-Ball vindt dus de verkiezing van Mister Bear 2019 plaats. Sjag: “Inmiddels hebben vijf kandidaten zich aangemeld en het ronselen loopt nog. Dat belooft dus wat. Het zijn allemaal heel verschillende persoonlijkheden: de een heeft een hanenkam, de ander is kaal, iemand is grof behaard, maar weer iemand anders is helemaal glad.” Een beer die glad is? Bram: “Waarom niet? Een Mister Bear kies je niet op uiterlijk, maar op persoonlijkheid. Hoe sta je in het leven, wat doe je met je bear-zijn of wat doe je er juist niet mee? Wat is je motivatie om Mister Bear te worden, in hoeverre stel je je dienstbaar op richting de community? Dat vindt de jury belangrijk.”

Wie de juryleden precies zijn, is nog strikt geheim. De naam van de presentator (of: presentatrice?) is al wel bekend: Rachèl BeauJolie. Als dat geen drag queen is, weten we het ook niet meer. Het berengebeuren is dus niet exclusief mannelijk. Sjag: “Nee hoor: zo is een van de juryleden ook een vrouw en tijdens het Bear-Ball zijn vrouwen ook welkom. Alleen niet in de darkroom.”


Voor het complete programma en meer informatie: amsterdambearweekend.nl
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN NORBERT SPLINTMEEST GELEZEN VAN NORBERT SPLINT

Amsterdam Bear Weekend: alle beren verzamelen!

Norbert Splint, in Evenementen & Agenda op 07 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media