Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 815 people
86442 users - nu online: 815 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Montréal verliest de Gay Games


door Richard Keldoulis in Evenementen & Agenda , 23 januari 2004

This article is also available in English


Het recht om de Gay Games 2006 te organiseren is aan de gaststad Montréal ontnomen. Dit dramatische besluit, dat in november werd genomen tijdens de jaarlijkse vergadering van de Federatie van Gay Games in Chicago, heeft de toekomst van het hele sportevenement twijfelachtig gemaakt.

De strijd tussen de organisatie in Montréal en de Federatie broeide al geruime tijd. De in San Francisco gevestigde Federatie werkt op dezelfde manier als het Internationaal Olympisch Comité. Ze kiezen de stad waar de Games worden gehouden, strijken de aanzienlijke vergoeding van één miljoen dollar op voor de vergunning, en houden toezicht op de organisatie van de Games.

Fiasco

Aangezien de laatste drie Gay Games allemaal in een financieel fiasco zijn geëindigd - waarbij zowel Amsterdam als Sydney failliet gingen - had de Federatie strikte financiële richtlijnen voor Montréal vastgesteld. Ze hadden Montréal's optimistische budgetaire voorspelling van zestienduizend deelnemers bijgesnoeid tot een iets nuchterder tienduizend en gevraagd om een "krachtdadig budgetair toezicht".

Nadat de Games in 2001 aan Montréal waren toegekend, heeft de stad er hard aan gewerkt niet te vervallen in de fouten van de voorgaande steden.
Montréal had een veelbelovende start met de verklaring van Jean Chrétien, de Canadese premier die persoonlijk verscheen in de video die het bod ondersteunde, dat de organisatie van de Gay Games in Montréal "een eer voor Canada" zou zijn. En dat waren niet uitsluitend lege woorden.


De nationale, provinciale en gemeentelijke overheden hadden reeds driemiljoen euro toegezegd - een mate van ondersteuning die nog niet eerder in zo'n vroeg stadium aan de Games was gegeven. (Ter vergelijking: Sydney ontving bijna niets aan financiële hulp van de overheid en de provinciale overheid was uitsluitend bereid in geringe mate in natura steun te verlenen. In Amsterdam trok burgemeester Patijn pas op het laatste moment de portemonnee, toen het erop leek dat de Games ten onder zouden gaan.)

Bereikbare Spelen

Hoewel de Games in Sydney ongeveer twaalfduizend deelnemers trokken - min of meer hetzelfde aantal als Amsterdam - leek Montréal's doelstelling van zestienduizend niet compleet onhaalbaar.


Niet alleen is Montréal veel bereikbaarder voor grote aantallen supporters van de Games in Noord-Amerika en Europa, maar de organisatie van de Games in augustus zou ook voor veel sportlui veel gunstiger zijn geweest dan de Games in november in Sydney.

De Canadese organisatoren klaagden ook over de ondoorzichtige en ondemocratische werkwijze van de Federatie, die ze ervan beschuldigden dat ze slechts eenentwintig van de wereldwijd meer dan duizend homosportgroepen vertegenwoordigen.

Belangrijker nog is dat ze stelden dat geld van Canadese belastingbetalers wettelijke gezien niet door een buitenlandse organisatie kan worden gereguleerd.


Nu Montréal vastbesloten lijkt zonder het Gay-Games-handelsmerk een sportevenement te laten plaatsvinden onder de noemer Rendez-Vous Montréal 2006 en de Federatie evenzeer vastbesloten is de Games "idealiter ergens in 2006" te houden, mogelijk in tweede keus Atlanta, heeft het er veel van weg dat er voor iedereen die zich met homosport bezighoudt een verlies-verlies situatie in het verschiet ligt.

[illustratiebijschrift]
Mark Tewksbury, winnaar van Olympisch goud met zwemmen en medevoorzitter van Rendez-vous Montréal 2006, lichtte tijdens een bijeenkomst in Brussel op 3 december het besluit zonder de Federatie door te gaan nader toe.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Montréal verliest de Gay Games

Richard Keldoulis, in Evenementen & Agenda op 24 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media