Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 909 people
86440 users - nu online: 909 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Hot Doubles bij de Amsterdamse Sauna NZ


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 15 januari 2019

This article is also available in English


Het blijft intrigerend mannen in dezelfde pose gekleed en naakt te zien. Tot eind februari is in Sauna NZ te Amsterdam de expositie Hot Doubles te zien. Op deze tentoonstelling worden werken getoond uit het ongoing project van fotograaf Ewoud Broeksma, modellen die zowel gekleed als naakt en in gelijke pose zijn gefotografeerd.


De expositie is een eerste samenwerking tussen Sauna NZ en galerie MooiMan male-art, samensteller en uitgever van het bijbehorende boek Dubbelaars / Doubles II.

Opmerkelijk was dat tijdens de opening van deze expositie niet alleen schaars geklede bezoekers van de gaysauna de expositie vanuit de lounge-ruimte konden bekijken, maar dat van buiten ook geklede bezoekers, die de expositie uit nieuwsgierigheid wilden zien, een voyeuristisch kijkje mochten nemen. Daarmee was het mogelijk zowel gekleed als naakt (voorzien van een handdoek) de opening van deze expositie te bezoeken.
 
In 2012 vond de eerste expositie plaats naar aanleiding van het boek Dubbelaars / Doubles I, waarin fotograaf Ewoud Broeksma de eerste resultaten van zijn doorlopende project liet zien. Dit eerste boek en de tentoonstelling bleken een succes. De mannen die geposeerd hebben, zijn niet ervaren met het zich laten fotograferen. Het zijn vaak sporters die er geen moeite mee hebben om hun getrainde lichaam te tonen.

Fotograaf Ewoud Broeksma staat er om bekend hen regelmatig voor de camera te krijgen. Overigens zijn de meeste modellen in Dubbelaars / Doubles II – op een enkeling na – géén topsporters. Echte topsporters zouden geen eerlijk beeld geven van hoe de “gemiddelde man” zich kleedt of er ontdaan van alle kleding uitziet, meent de fotograaf.In het boek worden de modellen summier aangeduid met een sport of beroep en hun leeftijd. De dubbelportretten tonen een grote verscheidenheid in lichaamsbouw, lengte, breedte, jong of oud. Het boek gaat niet om hun naaktheid, maar om de uitdrukking of “kleren de man maken” of wellicht de vraag waarom juist niet. Dat roept tegelijkertijd vraagtekens op doordat je verwachtingspatroon anders kan zijn dan hetgeen de werkelijkheid laat zien.

Naar aanleiding van de expositie stelde galeriehouder Sandro Kortekaas enkele vragen aan Ewoud Broeksma over zijn project.  

Hot Doubles is een expositie in een “hot” omgeving. Hoe voelt het om met deze geklede en niet geklede mannen tussen de mannen te hangen?
“Gezellig, ontspannen en leuk. Ik hang er zelf niet tussen trouwens. En als je met iemand praat kijk je echt niet de hele tijd halverwege toch?”
 
Voor het openingsmoment van de expositie Hot Doubles bedacht galerie MooiMan een originele fotoshoot met de medewerkers van Sauna NZ om zo onderdeel uit te kunnen maken van de expositie. Hoe ging dat?
“De fotoshoot ging vrij snel. Moest ook, zo vlak voordat de sauna open ging. De hoofdpersoon - een oud-medewerker van Sauna NZ, journalist Joseph - was gemakkelijk coachbaar. De medewerkers renden voor me om alles technisch zo gemakkelijk mogelijk te maken.”

In januari 2019 wil je nog een fotoshoot houden in Amsterdam. Is dat ook bij NZ en hoeveel modellen heb je nodig?
“Ja, ergens in januari en inderdaad in NZ. Let daarvoor op de site van de sauna voor de specifieke dag. Die photoshoot vindt op een vroege ochtend plaats, want daarna gaat de sauna weer op volle toeren. Ook tijdens de shoot is men welkom trouwens, afhankelijk van de drukte. En ter plekke kun je eventueel nog beslissen. Neem iets mee van je hobby of werk om mee op de foto te gaan. Voor het project worden volledige namen niet genoemd, alleen hobby/werk en leeftijd.”
 
Het boek Doubles / Dubbelaars II maar ook de foto’s zijn te koop bij Sauna NZ. Hoe gaat het project nu? We hebben je eerder ook foto’s zien maken met HLBTI-asielzoekers. Komt er weer een vervolg: Doubles / Dubbelaars III?

“Klopt, ik sta alweer te popelen om een derde boek te maken. Immers, het blijft intrigerend: gekleed-ongekleed. En ook het enthousiasme blijft groot. De naakte man mag gezien worden, kijk naar al die datingprogramma’s. En de wereld draait gewoon door, toch?”


  Nog te zien t/m 28 februari 2019 in Sauna Nieuwezijds
Nieuwezijds Armsteeg 95, Amsterdam www.saunanieuwezijds.nl
Het boek Dubbelaars / Doubles is tevens bij de sauna te koop, voor Eur. 33,50

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Hot Doubles bij de Amsterdamse Sauna NZ

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 21 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media