Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 824 people
86447 users - nu online: 824 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

“Elke nieuwjaarsdag is als een nieuw, hoopvol begin,” zei vader elke eerste januari, terwijl hij wat poedersuiker op de oliebollen strooide en voor het mooi opgedofte bezoek wat te drinken inschonk.

door Rick van der Made - 31 december 2018

Printervriendelijke Pagina  
1986 - 2018


This article is also available in EnglishOp 1 januari was het altijd open huis bij ons thuis. Familie, buren, vrienden en collega’s van onze ouders kwamen langs om het nieuwe jaar samen met ons in te luiden.

“Dat is altijd gezellig,” zei moeder.
“Dat is de traditie,” zei vader.

Zo ook op 1 januari 1986. Ik was zeventien jaar oud. 1985 was een bijzonder jaar geweest voor de familie: mijn vader was vijftig jaar geworden, de eerste oom was plotseling overleden en in navolging van mijn oudere broer en van mijzelf had ons jongste zusje op vijftien-jarige leeftijd haar coming out gehad. Van de vier kinderen telde ons gezin er nu drie openlijk homoseksuele.

“Elk jaar is als een nieuw, hoopvol begin,” zei vader knipogend tegen mijn zusje, terwijl hij haar een door moeder zelf gebakken oliebol probeerde aan te smeren.

De bel ging. Een collega van mijn vader en zijn vrouw kwamen binnen. Mijn vader werkte bij Defensie en de collega was een of andere hoge pief bij de Genie. En alhoewel er sinds enkele jaren tijdens Pride een Defensieboot met stoere vrouwen en heren in uniform meevaart, waren de jaren tachtig van de vorige eeuw - zeker in Brabant - toch echt andere tijden.

Iedereen zat door elkaar in de huiskamer. En zoals het vroeger eraan toeging bij feestjes werd er volop gerookt, teveel alcohol gedronken en te zout en te vet gegeten.

De collega en zijn vrouw (door ons kinderen werden zij Oom Jan en Tante Dien genoemd, zoals in die tijd vrijwel iedere volwassene het predicaat oom of tante opgeplakt kreeg) zaten in het midden van de kamer.

Oom Jan was een grote, imponerende man met een bulderende stem die al snel het hoogste woord voerde. Op gegeven moment ging het gesprek over tv-persoonlijkheden die op een willekeurige oudejaarsavond op televisie voorbij konden komen. Toon Hermans, Fred Oster, Willem Duys, Wim Kan, André van Duin.

Al snel werd duidelijk dat Oom Jan helemaal niks van André van Duin moest hebben. Hij vond hem maar een druktemaker, hij vond zijn grappen flauw, het feit dat-ie uit Rotterdam kwam werkte ook al niet in zijn voordeel. “En,” bulderde Oom Jan afkeurend boven alle visite uit: “Hij is nog homoseksueel ook!”

Er viel een ongemakkelijke stilte. Oom Jan keek met de armen over elkaar genoegzaam om zich heen, terwijl de rest van het bezoek met open mond mijn vader aanstaarde, die met zijn mond vol oliebol en tanden stond.

Plotseling klonk er een schaterlach door de kamer. Alle hoofden draaiden zich richting de plek waar de lach vandaan kwam. Daar hing mijn moeder, dubbelgevouwen van het lachen over haar stoel.

“Oh Jan,” zei ze tegen Oom Jan, terwijl ze de tranen uit haar ogen veegde, “Je moest eens weten!”

Wat Oom Jan moest weten, vertelde moeder er echter niet bij. De meeste aanwezigen begonnen met moeder mee te gniffelen en Oom Jan keek een stukje minder genoegzaam de kamer rond.

“Ach,” zei vader zachtjes tegen zijn jongste dochter, terwijl hij haar de schotel oliebollen voorhield. “Laat ouwe Oom Jan maar kletsen hoor, meid. Wij weten wel beter. Elk van mijn kinderen is als elke nieuwjaarsdag: als een hoopvol, nieuw begin.”

Drieëndertig jaar later - vader, moeder, Oom Jan en vele andere ooms en tantes, vrienden en buurtgenoten zijn inmiddels aan een nieuw leven na de dood begonnen - zal ik, op de avond van de eerste januari, nadat al het bezoek vertrokken is, weer aan mijn vader denken. Hoe hij met een van oudejaarsavond overgebleven oliebol in zijn ene en een glas rode wijn in de andere hand tegen zijn jongste dochter zei: “Jammer van Oom Jan, maar het was best een mooie nieuwjaarsdag.”

“Volgend jaar nodigen we op 1 januari Oom Jan en heel het COC uit,” zei mijn zusje.

“Dat is gezellig,” zei moeder.
“Dat wordt dan een nieuwe traditie,” zei vader.

Ik wens u fijne feestdagen, een goed uiteinde en een gelukkig, gezond, gezellig en nieuwtraditievol nieuwjaar toe.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

1986 - 2018

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 04 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media