Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 846 people
86440 users - nu online: 846 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Als u dit leest is het bijna 5 december, of die dag is net voorbij. In Nederland vieren we dan het kinderfeest Sinterklaas. Sinterklaas is het te vroeg geboren broertje van de Kerstman. Oorspronkelijk kwam deze man uit Turkije, maar lang, lang geleden wist geen mens waar dat land precies lag en werd voor het gemak maar elk jaar weer tegen de lief-onnozele kindertjes gezegd dat hij met zijn pakjesboot en Zwarte Pieten uit Spanje kwam.

door Rick van der Made - 03 december 2018

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Slagvelden rond Sinterklaas


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Sinds enkele jaren sleept de goedheiligman in zijn kielzog een niet meer te stuiten cultuuroorlog met zich mee tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet - zijn knecht die volgens het liedje altijd staat te lachen. Voor blank Nederland staat Zwarte Piet voor behoud van de eigen cultuur. Voor zwart Nederland staat hij voor racisme, neo-kolonialisme en knechting.

Een oorlog die duurt van - pak ’m beet - begin oktober tot 6 december en waarin beide partijen alle middelen om de ander op andere gedachten te brengen niet onbenut laten: van het bekladden van winkelruiten tot het bedreigen van de oude sinterbaas zelf.

Elk jaar wordt de goedheiligman ergens in november groots ons kikkerlandje binnengehaald. Dit jaar had mijn woonplaats Zaandijk de eer de beste man te mogen ontvangen.

Na weken van moddergevechten, bedreigingen en oproepen tot fel protest door Jan en Alleman in heel de gemeente Zaanstad, wachtten wij, bange inwoners van Zaandijk, met planken voor de ramen, zandzakken voor de deur en voedselvoorraden in de kelder, met angst en beven op de intocht van de goedheiligman.

Gelukkig had ik ervaring met Sinterklaas en slagvelden. Toen ik drieëntwintig was, vierden wij met de familie Sinterklaas bij mijn broerlief en zijn man thuis. Zij hadden een goedwerkende open haard waarvoor we uit volle borst Sinterklaasliedjes konden krijsen. Dat was hartstikke gezellig.

Voor mijn nauwgezette en keurignette vader betekende de open haard niet alleen gezelligheid. Een open vuur was voor hem dé uitkomst om zich niet al teveel te ergeren aan de immense berg troep die wij als grote familie produceerden.

ca. 1850
Waar mijn moeder het liefst al het cadeaupapier tot confetti versnipperde en het na de pakjesavond altijd tijd vond voor een gezellige Brabantse polonaise door de woonkamer en dwars door alle snippers heen, daar probeerde mijn vader het gebruikte cadeaupapier nog enigszins te recyclen. Goede stukken papier werden gladgestreken en opgevouwen.

“Met zuinigheid en vlijt...,” fluisterde vader mij in mijn linkeroor, terwijl hij een grote snipper papier van de grond opraapte en op tafel legde.

“Die man en z’n verkeerde zuinigheid...,” mompelde moeder in mijn rechteroor, terwijl ze voor zichzelf nog een rood portje inschonk en een prop papier snel tot confetti versnipperde en over me heen gooide.

Mijn vader vond het gewoon fijn gedurende zo’n avond af en toe wat op te ruimen. Niet te hergebruiken cadeaupapier werd verzameld en in het brandend haardvuur gegooid. Wij kenden vader. We lieten hem z’n gang gaan. Ieder z’n eigen pret.

Die Sinterklaas hadden onze ouders voor alle kinderen met aanhang geen cadeau gekocht, maar ze hadden een envelopje gevuld. Ik geloof dat er vijftig gulden per koppel inzat. Dat was veel geld. Daar had mijn moeder heel wat zegeltjes van Albert Heijn voor moeten plakken. Wij kinderen waren uiteraard heel blij met dit gulle gebaar. We stopten de biljetten zorgvuldig terug in de witte envelopjes en gingen door met gezellig doen. Er werd gedanst. Er werd gezongen. Mijn broer, zijn man, mijn vriend en ik deden ABBA na. Mijn zusje en haar vriendin playbackten Melissa Etheridge. Mijn oudste zus en haar Koerdische man wilden iets hetero’s horen - Phil Collins of de Rolling Stones ofzo - maar zij waren altijd in de minderheid en konden dus naar hun lievelingsmuziek fluiten.

Tegen een uur of twee ’s nachts gingen we allemaal naar huis. Een ieder zocht zijn of haar cadeaus bij elkaar. “Waar is mijn envelop met geld gebleven?,” vroeg ik aan mijn oudste zus. “Geen idee,” zei ze. “Die van mij zie ik ook nergens.”

We keken naar vader die handen vol papier in het hoog oplaaiende haardvuur aan het gooien was. Achterin de open haard zag ik een witte envelop vlam vatten.

In zijn wens alles lekker snel aan kant te hebben, had vader al onze envelopjes met inhoud in de open haard gesmeten. We stonden allemaal beteuterd naar het vuur te kijken, maar niemand keek zo beteuterd als mijn vader.

“Die man en z’n verkeerde zuinigheid,” zei moeder hoofdschuddend, en schonk voor zichzelf de fles port leeg in een limonadeglas en nam een goeie teug.

Nee, ik ben niet bang voor Sinterklaas. En als kind uit een gezin waarin minderheid meerderheid werd en waarin meerderheid door minderheid de postmoderne tijden ingeschopt werd, ben ik ook nooit zo bang voor veranderingen.

Minderheid zijn in een gezin, in een familie - homo of Koerdisch - heeft het gezin en de familie veranderd. Ten goede. Die verandering is bij ons met liefde, begrip en respect tot stand gekomen.

Minderheden in een land, in een cultuur kunnen dat land, die cultuur veranderen. Ten goede. Zo hebben we hier inmiddels het vrouwenkiesrecht, moskeeën en het homo-huwelijk omarmd. Als verandering met begrip, respect en wie weet een beetje liefde tot stand komt kunnen we samen nog een een heel eind komen.

Als het op vreedzame, niet-drammerige wijze gebeurt, heb ik zelf geen enkel probleem als Zwarte Piet ingeruild wordt voor “roetveegpiet.” Helaas moet ik bij dat woord wel altijd aan verbrande envelopjes denken.

Ik neem op 5 december gewoon een goeie teug van de rode port en wens u een vreedzame decembermaand toe.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADEdec 2019        lengte: 4 min.
Slagvelden rond Sinterklaas

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 07 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media