Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 1033 people
86447 users - nu online: 1033 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Films & boeken

Eind juli vond in de Beurs van Berlage de presentatie plaats van het boek Droom van een Vrijbuiter. Dit is geschreven door Wil Groot, die al vele jaren in Zuid-Afrika actief is in de strijd tegen hiv en aids. In het boek heeft nu zijn ervaringen vastgelegd in een land dat in bijna alles verschilt van het onze.

door Wil Groot - 18 november 2018

Printervriendelijke Pagina  
Droom van een Vrijbuiter


This article is also available in English


Voordat hij zich in het ontwikkelingswerk stortte leidde Groot, naar eigen zeggen, een vrijpostig leven met onder andere veel gereis en was hij enige tijd werkzaam in het homo-horecacentrum van Gran Canaria. Deze uitbundige levensstijl veranderde hij nadat hij had gehoord dat hij hiv heeft. In deze bijdrage stelt Groot zichzelf en zijn boek nader voor.

Mijn droom: Elf jaar geleden liep ik op een onverharde stoffige weg. Ik kwam spelende kinderen tegen en vroeg ze waar hun ouders waren. “We hebben geen ouders,” zeiden ze en speelden verder. Verderop zag ik een vervallen boerderij. “Dan ga ik daar een huis voor jullie van maken,” zei ik ze. Ik werd wakker en herinnerde mij de droom en het verhaal dat ik de avond ervoor had gelezen in het boek 28 verhalen over aids in Afrika van Stefanie Nolen. Ik belde mijn oudste zus Johanna en vroeg haar wat ze ervan vond als ik naar Afrika zou gaan om daar onderzoek te gaan doen en te proberen mijn droom te verwezenlijken. “Altijd doen,” was haar antwoord.

“Samen delen en voor elkaar zorgen” werd mij, afkomstig uit een katholiek gezin met zestien kinderen, met de paplepel ingegoten. Als kind wilde ik missionaris worden, net als mijn tante Afie, want die was met de Heer getrouwd, vertelde mijn moeder mij. “Kan ik ook met de Heer trouwen,” vroeg ik haar. Ze lachte en zei mij dat dat niet kon. Wel kon ik missionaris worden of priester.

Toen ik jaren later het boek 28 verhalen over aids in Afrika in handen kreeg werd het mij duidelijk. Deze verhalen raakten mij, mede omdat ik inmiddels zelf hiv-positief was. Ondertussen wist ik hoe om te gaan met hiv. Uit de verhalen die ik las, werd mij duidelijk dat dit in Afrika anders is. Ik las een verhaal over een vrouw die zeven kinderen had en vijftien kleinkinderen. Al haar kinderen overleden aan aids. Haar oudste kleindochter was veertien en ze was zwanger. Het verhaal eindigde met: “Zal zij ook...” De volgende dag besloot ik: ik ga dit gewoon doen. Vier maanden later stapte ik op het vliegtuig naar Zuid-Afrika, en Stichting Willen & Doen was geboren.

Al sinds mijn kindertijd droom ik van een betere wereld. Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. Waarin geen onderscheid is en iedereen zijn droom waar kan maken voor een betere wereld.
Op mijn pad leerde ik dualiteit, arm en rijk, macht en onmacht kennen. Ik leerde al snel over de hokjesgeest van de mensheid en dat er overal een label op wordt geplakt. Discriminatie, ons allen bekend, want als HLBTI-er krijg je ook een sticker op je voorhoofd, of je het nu wilt of niet. Andere culturen leerden mij dat waarheid in de ogen van de één anders kan zijn dan in die van een ander. Maar ook dat de man-vrouw rol in veel culturen anders is.

Als vrijbuiter in hart en nieren pakte ik al jong mijn rugzak want ik wilde de wereld zien, andere culturen leren kennen. Azië, de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika verkende ik en na Australië en Nieuw-Zeeland koos ik voor Afrika. Ervaringen delen en leren van andere culturen maakte mij rijk aan kennis. Toch, Afrika is anders. Ik deelde mijn kennis hoe om te gaan met hiv met de mensen, de straatjongens en de kinderen, vrijwillig.

Door de jaren heen organiseerde ik samen met vele vrijwilligers workshops op scholen, benefietfeesten, acties, collectes en niet te vergeten de Nonnenacts, waarmee we optraden op de pride-feesten, op het Kwakoe Festival en niet te vergeten de Hartjesdagen op de Zeedijk in Amsterdam. Drie keer achter elkaar waren wij met de Pride voorpaginanieuws in Het Parool.

Al mijn spaarcenten investeerde ik in ontwikkelingswerk. “Je moet toch ook iets hebben voor je oude dag, Wil,” werd mij door anderen gezegd. “Geld kan ik niet meenemen als ik deze wereld verlaat. De rijkdom aan kennis, iets na te laten aan de volgende generatie en aan anderen wel,” was mijn antwoord.
 
De opbrengst van boek Droom van een Vrijbuiter is voor de kinderen en zo ook al de donaties die binnenkomen. Ik besef dat ik mijn doel heb gevonden. Graag deel ik dit met anderen om hen met mijn ervaringen te inspireren en zelf ook stappen te gaan nemen, want kinderen zijn de toekomst. De wereld veranderen, een kwestie van “Willen en Doen.”

 Het boek Droom van een Vrijbuiter is te bestellen via www.willenendoen.com. Momenteel wordt er gewerkt aan de Engelse vertaling en de stichting Willen & Doen hoopt die op Wereld Aids Dag te presenteren.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Droom van een Vrijbuiter-


Reactie van Ina dd. 23 december 2018
Zo trots op jou. Waar andere alleen maar aan denken, heb jij uitgevoerd. Vooral doorgaan wíl


Reactie van Rob de Groot dd. 21 december 2018
Ik hoop dat je véél Boeken zult verkopen Wil! Ik bewonder je voor je fantastische werk in Zuid Afrika!


GERELATEERDMEER VAN WIL GROOTMEEST GELEZEN VAN WIL GROOT

Droom van een Vrijbuiter

Wil Groot, in Films & boeken op 22 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media