Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1163 people
86419 users - nu online: 1163 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Wereld Aids Conferentie, een terug blik


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 01 november 2018
lengte: 4 minuten


Van 23 - 27 juli 2018 was Amsterdam de stad waar de Wereld Aids Conferentie plaatsvond. Een grote uitdaging voor de Nederlandse organisaties die actief zijn op het gebied van hiv en aids om grofweg 18.000 artsen, onderzoekers en mensen die leven met hiv vanuit de hele wereld welkom te heten. En dat is gelukt!

Wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici van over de hele wereld kwamen in de RAI bijeen voor het AIDS 2018 congres. Het doel? Samen aids voorgoed verslaan. Rondom AIDS 2018 werden allerlei bijzondere activiteiten in onze hoofdstad georganiseerd.

Aids is nog steeds

Het congres komt op een cruciaal moment voor de wereldwijde strijd tegen aids. Want het einde van aids is in zicht. Maar het is de vraag of we dat gaan halen. De aandacht verslapt. Terwijl er nog iedere dag ruim 2.700 mensen sterven aan de gevolgen van aids. Simpelweg omdat ze geen medicijnen krijgen. De behandeling van kinderen met hiv loopt in het bijzonder achter. En we zien nieuwe brandhaarden ontstaan, waar het aantal nieuwe hiv-infecties explosief groeit. Zoals in Rusland bijvoorbeeld. Onnodig. Want we hebben middelen om aids voorgoed te verslaan. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de oplossingen zich sneller verspreiden dan het virus. Geen tijd te verliezen.

Charlize TheronDat Nederland nu gastheer is van dit belangrijke congres, is niet toevallig. Ons land heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen aids. Zo is Nederland al lange tijd een onmisbare partner voor hoog aangeschreven wetenschappelijk onderzoek op gebied van hiv en aids. Onlangs nog, deden onderzoekers van het AMC een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar een geneesmiddel. En onder leiderschap van wijlen Burgemeester van der Laan, startte Amsterdam een historisch project om de epidemie op stedelijk niveau de kop in te drukken. Amsterdam werd daarmee in 2017 de eerste stad ter wereld die de internationale hiv-doelen* haalde. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Conferentie aidsbestrijding in RAI start met protestmars

We moeten het stigma doorbreken dat nog steeds overal is op aids, zelfs in Nederland.'' Dat zei prinses Mabel op het Amstelveld in Amsterdam, voorafgaand aan de mars.

De prinses loopt mee met de mars, die het einde vormt van de Towards ZERO Together AIDS-walk die aidsactivisten in Brussel begonnen en die eindigde in Amsterdam. "Ik loop met jullie mee, want er is nog geen einde aan aids maar dat kan wel'', aldus Mabel. "De politieke wil is er nog niet, maar we kunnen gezamenlijk zorgen voor politieke wil.''

Ze zei verder dat hoewel er de laatste dertig jaar veel is gedaan om de ziekte te bestrijden, "we slechts halverwege zijn''. Volgens de prinses is het nu tijd om te versnellen. "Anders verliezen we de missie om aids voor 2030 uit de weg te ruimen.''
  Hoogtepunten


Tijdens de opening van AIDS 2018 werd stilgestaan bij de slachtoffers van de MH17 die vier jaar geleden onderweg waren naar de aidsconferentie in Melbourne. Ook maakte minister Kaag, van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, bekend dat de overheid 10 miljoen euro ter beschikking stelt voor de aidsbestrijding. Daarnaast werden er tijdens Aids 2018 nieuwe alarmerende cijfers gepresenteerd waaruit blijkt dat de hiv- en aidsepidemie in 50 landen groeit, waaronder in Rusland.


De mooiste momenten van de Tour d'Amour

Femke Halsema fietst ook mee
De eerste editie van de Tour d'Amour was een daverend succes. Gehuld in mooie outfits en op versierde fietsen toerden meer dan honderd deelnemers door het hete Vondelpark. Er werd gefietst, gedanst, gelachen, gedronken en vooral veel geld opgehaald: 27.115 euro (en de teller bleef nog lopen).


Clinton: Swaziland voorbeeld voor succesvolle aidsbestrijding

Bill Clinton
Tijdens de afsluiting van de internationale aidsconferentie AIDS 2018 in Amsterdam sprak Bill Clinton over het succes van MaxART. Een project in eSwatini (voormalig Swaziland), opgestart door Aidsfonds en de Clinton Health Access Initiative en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Postcode Loterij. Het succes: 44% minder nieuwe hiv-infecties in eSwatini sinds 2011.


De zoektocht naar een geneesmiddel voor hiv

Dankzij donateurs steunt Aidsfonds al jaren wetenschappelijk onderzoek naar hiv en aids. Hierdoor kunnen mensen met hiv tegenwoordig gezond oud worden, maar een geneesmiddel is er nog niet. Om de genezing van hiv te versnellen heeft Aidsfonds samen met de Nederlandse overheidsorganisatie Health~Holland een fonds opgezet.

Prins Harry (UK)Met het samenwerkingsverband komt er nu twee miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de genezing van hiv. Naast een bijdrage van donateurs van Aidsfonds en een bijdrage van Health~Holland, wordt het bedrag bijeengehaald door samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen te bevorderen.

Deze twee miljoen euro is een mooie stap in de richting van de totaal tien miljoen euro die Aidsfonds wilt ophalen voor innovatief onderzoek naar de genezing van hiv.
Belang van onderzoek en ontwikkeling

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over hiv en aids en hoeft hiv al jaren geen doodvonnis meer te betekenen. Helaas is er alleen nog geen middel dat hiv geneest. Volgens Louise van Deth, directeur van Aidsfonds, is het niet de vraag óf het er ooit van komt, maar wanneer. “We weten dat genezing van hiv mogelijk zal zijn op een dag, maar het is een moeilijke weg. Financiële ondersteuning van dat onderzoek is daarom belangrijk. Door genezing kan hiv letterlijk uit het leven van 37 miljoen mensen met hiv weggenomen worden. Genezing betekent het einde van een wereldwijde epidemie.”

Er is al veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Maar onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen.

Foto's: Marten van Dijl/ IAS e.a.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Wereld Aids Conferentie, een terug blik

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 05 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media