Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1033 people
86426 users - nu online: 1033 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht


door Hans Hafkamp in Scene , 12 oktober 2018
lengte: 4 minuten


Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober presenteert IHLIA LGBT Heritage, voorheen bekend als het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief, een speciaal online platform rondom het thema van 2018, Opstand. Met behulp van de homo- en lesbo-wereld gaat het documentatiecentrum proberen de opkomst en bloeiperiode van de homo-horeca te beschrijven op Historypin.

Historypin is een online platform bedoeld om mensen te verbinden met hun eigen geschiedenis en die van hun sociale omgeving. Iedereen kan op Historypin foto’s en verhalen delen en deze plaatsen in de tijd en op de kaart.
 
Voor dit project is IHLIA op zoek naar (afbeeldingen van) memorabilia zoals lucifersdoosjes, consumptiebonnen, bierviltjes, aanstekers, bingokaarten of misschien veel onverwachtere voorwerpen, zoals een meetlint of een puzzle, met daarop de naam van een uitgaansgelegenheid.

Daarnaast is ook behoefte aan verhalen die mensen willen delen en feiten die aangevuld kunnen worden. Bij deze feiten kan worden gedacht aan data van opening en sluiting van een bepaalde kroeg, namen van eigenaars, soort clientèle, namen van de ontwerpers van merchandise, soort muziek, fameuze feesten, artiesten, en fun facts.

Naast plaatjes kunnen op Histoypin ook teksten en video-commentaren worden toegevoegd. Het platform bevat naast een plattegrond met de aanduiding van de locaties, ook een tijdbalk die kan worden aangepast om een beeld te krijgen van zowel kroegen als visuals in de loop der tijd.

Hoewel de eerste specifieke homobars stammen uit de jaren veertig en vijftig, kwam de homo-horeca pas echt tot bloei tijdens en na de opstand van homo’s en lesbo’s in de jaren zeventig en tachtig. In deze horeca-locaties werd de bevrijding, soms zeer uitbundig, gevierd.

Op de eerste spontane homo-demonstraties die halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen plaatsvonden, volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. Deze demonstranten eisten een volwaardig bestaan. Eendracht maakt macht!

Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en canvas tas met teksten als “Flikker,” “Een nicht als een kathdraal,” “Flikker je vrij” of “Liever Lesbies.” Met elkaar vierden ze hun bevrijding in de talloze bars en discotheken die als paddenstoelen uit de grond schoten. De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden, werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal gezien een succes, gelijke rechten zouden volgen.Tijdens de aids-crisis in de jaren tachtig moesten veel horeca-etablissementen hun deuren sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Weer later werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homo-horeca. De overgebleven kroegen zijn nu vaak voor iedereen toegangelijk, ze zijn “straight friendly” zoals dat tegenwoordig heet. Hier en daar b(l)oeit echter nog een special interest bar waar fetisj-feesten worden georganiseerd! Ook dat wordt getoond aan de hand van merchandise.

Voor zover bekend is er nooit eerder onderzoek gedaan naar memorabilia en efemera van de homo-horeca en het is één van de doelstellingen van het project om dat mogelijk te maken. Ook de naamgeving van de kroegen door de tijd heen is een onderzoekje waard.  

Help mee

Doe je ook mee?
 Wie mee wil doen aan dit project kan terecht op www.historypin.org en de collectie “Gay&Lesbian Nightlife in the Netherlands” bezoeken, voor eenvoudige verwijzing kun je beter deze link gebruiken. Velen zullen via een “trip through memory lane” merken dat er nog flinke hiaten zijn. Of misschien zit gewoon een favoriete stamkroeg er nog niet bij... Van iedere gelegenheid is maar één plaatje te zien, de andere plaatjes zitten in een aparte verzameling met de naam van de betreffende bar en/of stad.

Wie een afbeelding, informatie of herinnering wil toevoegen krijgt vanzelf een pop-up scherm te zien, waarop een account kan worden aangemaakt. Zodra dat is gedaan is het mogelijk te reageren onder bestaande plaatjes van bars of zelf plaatjes toe te voegen. Klinkt ingewikkeld, maar is echt heel leuk voor wie de smaak te pakken krijgt!

Wie merchandise of memorabilia aan IHLIA wil doneren of liever een foto of scan van zijn of haar spulletjes direct naar het documentatiecentrum wil sturen zodat zij het kunnen plaatsen op Historypin, kan contact met IHLIA opnemen.

www.ihlia.nl


Wie problemen heeft met het zelf toevoegen van bijdragen kan contact opnemen met projectleider Connie van Gils op connie@ihlia.nl


Illustraties
* Meetlint van de Wells Fargo Saloon te Amsterdam, die in 1976 werd geopend en de deuren sloot in 1986
* Lucifersdoosje van de Stairs te Den Haag
* Kleine kalender van de Cuckoo’s Nest te Amsterdam
* Waterdichte, rode plastic koker met koord van Club ’t Bölke te Enschede om waardevolle spullen en geld in te bewaren, die gratis werd uitgedeeld tijdens de schuimparty in de nachtclub die verbonden is aan de sauna, vermoedelijk rond 2008-2009
* Puzzel van The Web te Amsterdam
* Door Gerritjan Deunk omstreeks 1981 of 1982 ontwopen luciferboekje van café April te Amsterdam, dat geopend was van 1981 tot 2010

GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht

Hans Hafkamp, in Scene op 16 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media