Back to Top
Maandag 27 Jan
86407 users - nu online: 1082 people
86407 users - nu online: 1082 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Ik zou best wel eens als model kunnen liggen


door Sandro Kortekaas in Theater, Kunst & Expo , 03 oktober 2018

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Tot en met 11 november toont galerie MooiMan male-art een solo-expositie waarin het werk van Peter Schauwecker (1936, Feuchtwangen, Duitsland) centraal staat. Mannen, louter en alleen mannen, in vele tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen en haast gewichtloos, los van zwaartekracht, verstild in al hun naaktheid en dromend in onschuld.

Zo is zijn werk in één zin te omschrijven. Intieme momenten tussen schilder en model.

Schauwecker is een eigenzinnige, realistische schilder en was kunstdocent en kunstzinnig therapeut. Hij doceerde als hoogleraar aan de Hogeschool van München. Sinds 1999 werkt hij als freelance-kunstenaar – of, zoals hij het zelf graag met grote glimlach en toegeknepen pretoogjes noemt, “pensionada” – met tentoonstellingen in Italië, Duitsland en met regelmaat in Nederland bij galerie MooiMan en kunstbeurzen waar de galerie vertegenwoordigd is.

Schauwecker schildert voornamelijk naar model tekeningen en aquarellen, die hij vaak als basis gebruikt voor zijn olieverfschilderijen. Gestaag na zijn pensionering is Peter met een aantal vaste modellen blijven tekenen en schilderen in zijn zonnige atelierwoning in Pucheim, vlakbij München. De rode draad in al zijn werk vormt zijn fascinatie voor het naakte lichaam van de man en de juiste anatomische weergave daarvan in alle mogelijk denkbare posities. De expositie is het bewijs ervan hoe virtuoos hij zelfs op hoge leeftijd nog steeds is.

In zijn zonnige, ruime en hoog gelegen appartement tekent, aquarelleert en schildert Peter Schauwecker al zijn mannen. Hij staande achter zijn schildersezel en voor hem op de grond liggend zijn model, naakt en vaak op een laken over een matras of zittend op een stoel. Sinds zijn pensionering zijn deze sessies zijn wekelijkse vaste ritme. Een gesprek met Gerd, zijn favoriete model en al ruim dertien jaar meer dan alleen vriend aan huis. Een interview over kunst, vriendschap, het ouder worden als model, maar ook over het ouder worden als kunstenaar en de zorg voor en naar elkaar.

Hoe is het contact met Peter tot stand gekomen?
“In 2005 gaf Peter een aquarellencursus in ‘Sub - Schwules Kommunikations- und Kulturzentrum,’ een homo-ontmoetingscentrum in het centrum van München. Ik had me ingeschreven voor deze cursus en heb er ook aan deelgenomen.”

Vanuit welk achterliggend idee ben je model geworden? Want model staan is niet gemakkelijk en wordt vaak onderschat. Je moet er een goed lichaam voor hebben, maar moet ook lang in een bepaalde houding kunnen blijven staan.
“Ik werd model eigenlijk als een direct gevolg van de cursus die ik bij Peter volgde. Ik vertelde hem spontaan dat ik ook model kon zijn voor zijn ‘Zeichengruppe’ - zijn tekenclubje - dat elkaar zo om de drie tot vier weken ontmoette. Maar ik was nog nooit eerder model geweest en had dit ook nog nooit eerder gedaan. ‘Ik zou best wel eens als model kunnen liggen,’ zei ik, waarmee zo’n beetje alles is begonnen.”

Je staat nu al dertien jaar model voor Peter. Zie je veranderingen in de samenwerking met Peter? Zie je dat zijn tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen anders zijn dan in het begin, dertien jaar geleden, toen je model stond voor hem?
“Ik vond en vind zijn tekeningen nog steeds zeer gedetailleerd en fascinerend. Er was toen en nu nog steeds geen snelle methode om tot het uiteindelijke kunstwerk te kunnen komen. Maar wat veranderd is, is het vertrouwen en de steeds verder groeiende vriendschap. Ik heb meer zelfvertrouwen ontwikkeld omdat ik mezelf ook positiever zie door Peter’s optimistische houding. Daardoor is mijn zelfvertrouwen in de loop der jaren sterk gegroeid.”

Je hebt een zeer goede relatie met Peter, hij noemt je zelfs zijn favoriete model. Wat vind je daarvan?
“De vriendschappelijke relatie met Peter heeft me zelfvertrouwen gegeven voor mijn gehele leven. Ik ben blij dat we elkaar waarderen en elkaar graag mogen.”

De kunstwerken van Peter zijn gemaakt om verkocht te worden. Als ze verkocht worden, hangen ze aan de muur bij vreemden. Wat vind je daarvan, als je dan zelf ergens hangt?
“Ja, het is goed dat er voor de kunst van Peter waardering is en ook verkocht wordt.”

En wat vindt je partner ervan?
“Mijn man Lars houdt van Peter’s stijl van schilderen en kan het ook goed met Peter vinden. Hij vindt het geen probleem.”

We mochten een aantal werken niet meenemen voor de solo-expositie Mannen - Males - Männer. Peter is te zeer gehecht aan bepaalde werken. En hij wilde jouw toestemming om ze op een dag tentoon te stellen of te verkopen. Wat vind je daarvan?
“In de meer dan dertien jaar dat we elkaar kennen, zowel als vrienden als van schilder tot model, is ons contact intensiever geworden en naarmate we beiden ouder worden, is het belangrijker geworden: Peter is onzekerder geworden door zijn leeftijd, maar ook eenzamer door de dood van veel van zijn dierbare vrienden. Soms lijkt het dagelijkse leven voor hem eentoniger geworden, terwijl zijn aquarellen of olieverfschilderijen juist uitbundig en levendig zijn. Hij reist nog vaak naar het centrum van München - ‘geht bummeln,’ zeg maar - en maakt een wandeling en keert dan terug naar hem bekende restaurants. Hij geniet dan echt van het sociale aspect van bij elkaar zijn.”

Ik heb het idee, maar ik weet het niet zeker, dat hij een aantal werken waarvoor jij hebt geposeerd voor je wil reserveren. Weet jij daar iets van?
“In het persoonlijke contact zien we ons ondertussen steeds regelmatiger: één tot twee keer in de week. Peter zegt vaak dat het hem verheugt dat een jongere man belangstelling voor hem heeft, iets wat hij met deze aandacht voor hem heel erg fijn vindt.”

“In de huidige periode ontstaan er nog steeds werken die hem erg goed bevallen of misschien is het voor hem ook wel een bevestiging dat hij zijn technieken nog steeds fantastisch beheerst.”

“In mijn gesprekken met Peter vertelde ik hem mijn wens om na zijn dood voor zijn kunstwerken te willen zorgen. Want wat overblijft zijn niet alleen de herinneringen, maar vooral ook zijn werken, waarvoor er altijd kijkers, liefhebbers en verzamelaars zullen zijn. Maar de manier om ze te bereiken zal veranderen.”

Ben je ook wel eens model in je eigen huis of is dat altijd in het atelier van Peter?
“Als ik model ben voor Peter ontmoeten we elkaar altijd in zijn studio.”

Misschien een moeilijke vraag. Maar heb je ook een favoriete foto of aquarel?
“Het mooist vind ik zijn tekeningen, die hij maakt als voorfase voor latere aquarellen of olieverfschilderijen. Ik vind zijn dun opgezette tekeningen net als zeer fijn filigraan. Jaren geleden heeft Peter mij een portret – een potloodtekening – gegeven met daarop de opdracht: ‘Voor mijn vriend Gerd.’ Dat is één van mijn favoriete werken.”

Peter heeft ooit verteld dat als je model gaat liggen, je regelmatig in slaap valt zodat hij je mooi rustig kan tekenen en schilderen. Wist je dat?
“Als ik na een lange werkdag met zwaar werk vervolgens als model voor hem ga liggen, ontspan ik me helemaal. We luisteren naar muziek van de laatste decennia en soms val ik in slaap en vergeten we samen van tijd tot tijd de tijd die ik als model daar voor hem lig. Dan duurt mijn modelsessie iets langer.”

We merken dat Peter ouder wordt, dat worden we natuurlijk allemaal en dat Peter wat vergeetachtiger wordt. Dat is ook wat Peter ons zelf vertelde. We nemen aan dat je deze veranderingen ook ziet? Je ziet hem regelmatig, hoe ga je met hem om en hoe merk je dat?
“Ja, Peter vergeet steeds meer dingen. Des te belangrijker is het voor mij om hem een stukje waardering en sociale warmte terug te kunnen geven, die ik van hem heb ontvangen door onze regelmatige ontmoetingen. We praten veel, praten over ervaringen uit onze beide levens en begrijpen elkaar ook als we niet praten.”

“Vorig jaar mei bezocht ik samen met Peter zijn geboortestad Bad Windsheim in Franken, we bekeken zijn ouderlijk huis en bezochten de werkplaats van zijn vader. Het was voor mij belangrijk om te weten en te leren hoe en waar Peter is opgegroeid en om hem, misschien nog een laatste keer, de kans te geven om het huis van zijn ouders te laten zien.”

“Peter was ook te gast op onze bruiloft - met mijn man Lars - en was erg blij dat vandaag de dag - in tegenstelling tot zijn ervaringen - homo’s, in ieder geval in westerse landen, in staat zijn om opener en meer geaccepteerd te leven.”

Het is wat vreemd om erover te spreken, maar we bespraken het ook open met Peter, die inziet niet het eeuwige leven te hebben. Heeft hij ooit gesproken over wat er later met zijn werk moet gebeuren?
“Soms sprak Peter zich erover uit dat het hem niets zou schelen wat er na zijn dood met zijn werk gebeurt. Het is mijn idee om op het internet een pagina over Peter te maken, die zowel zijn artistieke als menselijk kant laat zien. Op zijn kalender, tevens zijn redmiddel tegen zijn vergeetachtigheid, schreef hij op: Dat het zijn wens is dat ik voor zijn leven mag zorgen en dat het ook zijn wens is en dat dit door iedereen geaccepteerd moet worden.”

Het is met recht geschreven; Peter heeft het verdient.

Gedurende de expositie Mannen - Males - Männer zijn ook nieuwe, bronzen beelden van de eveneens Duitse kunstenaar Ivo Blanck te zien. Van Peter Schauwecker zijn nog enkele catalogi over zijn werk te koop.

 Galerie MooiMan, Noorderstationsstraat 40, Groningen.
Te zien tot 12 november 2018. www.mooi-man.nl

GERELATEERDMEER VAN SANDRO KORTEKAASMEEST GELEZEN VAN SANDRO KORTEKAAS

Ik zou best wel eens als model kunnen liggen

Sandro Kortekaas, in Theater, Kunst & Expo op 07 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media