Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 1000 people
86419 users - nu online: 1000 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
PrEP nu beschikbaar voor 39 euro per maand


door Redaktie in Health & Body , 24 september 2018

This article is also available in English


Afspraken tussen actiegroep PrEPnu en de Amsterdamse apotheker Hans Smit hebben gezorgd voor een tweede fikse prijsreductie van de hiv-preventiepil PrEP. De prijs van generieke PrEP zakt hierdoor van ruim € 50,- naar € 39,-.

Dit maakte beide partijen bekend op de laatste dag van de Wereld Aids Conferentie AIDS2018 die in juli plaats vond in Amsterdam. Dit tweejaarlijkse congres heeft dit jaar als thema: Breaking Barriers, Building Bridges.

Vorig jaar lukte het door bemiddeling van PrEPnu en Hans Smit al om de eerste generieke variant van PrEP in Nederlandse apotheken aan te bieden voor € 99,50. Het merkartikel Truvada was tot dat moment het enige beschikbare geneesmiddel voor hiv-profylaxe en kostte maandelijks zo’n € 600,-.

“We steunen de missie van PrEPnu”, zegt Hans Smit van de DC Apotheek Valeriusplein. “Net als PrEPnu willen wij PrEP echt voor iedereen beschikbaar maken die het nodig heeft.” Dat is nu nog lang niet het geval. Ook al was de prijs na de gesprekken van vorig jaar al verder gezakt naar zo’n € 55,-, voor velen is dat nog steeds niet of moeilijk betaalbaar.

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe, het nemen van een beschermende pil voorafgaand aan eventuele blootstelling aan hiv. Het bestaat uit het preventief gebruik van de hiv-remmers Emtricitabine/Tenofovir (merknaam Truvada). Bij correct gebruik verdwijnt de kans op infectie met hiv nagenoeg helemaal.

In Nederland lopen per jaar nog steeds 800 mensen een infectie op met hiv. Hoewel een hiv-infectie uitstekend behandelbaar is, blijft voorkomen van nieuwe infecties van groot belang. Beschikbaarheid van PrEP is daarom een cruciale toevoeging aan het preventie-arsenaal.

Gebruikers van PrEP kunnen vanaf vandaag bij DC Apotheek, Valeriusplein in Amsterdam met een recept van de huisarts of specialist PrEP kopen voor € 39,- per maandverpakking. De apotheek kan op recept de medicijnen ook verzenden naar andere delen van Nederland. Uiteraard dient hierbij de PrEP-richtlijn in acht genomen te worden, wat inhoudt dat er van tevoren is getest op hiv, hepatitis B en C, soa’s en nierfunctie. Elke drie maanden worden bloed- en urinetesten herhaald.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

PrEP nu beschikbaar voor 39 euro per maand

Redaktie, in Health & Body op 28 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media