Back to Top
Zaterdag 17 Nov
86212 users - nu online: 1440 people
86212 users - nu online: 1440 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Karin Spaink houdt jaarlijkse Mosse-lezing


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 12 september 2018


Op 20 september, de honderdste geboortedag van de historicus George L. Mosse, zal Karin Spaink de jaarlijkse, naar hem vernoemde lezing houden. Karin Spaink (1957) is schrijfster en columnist en schreef onder meer over handicap en lichaamsbeleving, over seksueel geweld door vrouwen, over transseksualiteit, over de orenmaffia en - veel - over internet.


De (voorlopige) titel van Spaink’s betoog luidt “Tussen Grewel en Fortuyn: Identiteit, herzuiling, privilege en verschil” en zij wil hierin duidelijk maken dat “identiteitspolitiek” een voortzetting is van een aloude machtsstrijd met andere middelen – maar vooral: met andere stemmen. De hedendaagse discussie over “identiteitspolitiek” heeft namelijk een lange voorgeschiedenis. Nieuw is de heftigheid van het debat. Tegenstanders stellen dat, bijvoorbeeld, de aandacht voor HLBT-emancipatie “links” ondermijnt en veroordeelt tot machteloosheid.

Identiteiten liggen volgens Spaink minder vast dan men denkt: de wereld is niet binair, identiteiten (en de definities daarvan) veranderen, kunnen met elkaar botsen, elkaar aanvullen of overlappen. Tussen man en vrouw, bijvoorbeeld, bestaat een baaierd aan mogelijkheden; seksuele preferenties zijn niet in graniet gehouwen; wat onder “kleur” en “ras” wordt verstaan verandert met de tijd; zelfs de definitie van “handicap” is niet stabiel.

Dat identiteit fluïde is, betekent niet dat er geen basis overblijft voor gemeenschappelijkheid en politieke bondgenootschappen. Maar het raster verdient verfijning, zo stelt Spaink. Wat hadden Annemarie Grewel en Pim Fortuyn gemeen, behalve een liefde voor schoothondjes?

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA. De lezing is vernoemd naar George L. Mosse (Berlijn 1918 – Madison 1999), een vooraanstaande, liberale historicus van Duitse, Joodse komaf, die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA. Hij deed onder meer onderzoek naar het Duitse nationaal-socialisme en de samenhang daarvan met mannelijkheid, joden- en homohaat.


 De Mosse-lezing 2018 vindt op donderdag 20 september van 17.30 tot 18.30 uur plaats in de Openbare Bibliotheek (zevende etage: OBA Theater), Oosterdokskade 143, Amsterdam, en wordt gevolgd door een receptie. De toegang is gratis. Zie ook www.ihlia.nl.
  
Karin Spaink houdt jaarlijkse Mosse-lezing

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 12 september 2018
Je kunt reageren :: Mijn reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 325
Meer van Redaktie

Eriks gay Bed and Breakfast


Quiet clean bedroom and Dutch breakfast for one guest

meer info |visit


Het Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media