Back to Top
Maandag 01 juni
86440 users - nu online: 931 people
86440 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Amerikaans Hooggerechtshof zou conservatiever kunnen worden dan VS zelf


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 25 augustus 2018


Trump benoemt nieuwe rechter: waarom is dat zo belangrijk en wat hebben wij ermee te maken? "Een uitzonderlijk persoon zal worden gekozen", verklapte Trump al twitterend. Live op prime time tv, maakt hij zijn benoeming van een rechter voor het Hooggerechtshof bekend en daaruit blijkt al dat er wat bijzonders aan de hand is.


Net als vorig jaar, toen Trump de Conservatief Neil Gorsuch voordroeg als hoogste rechter, kijken naar verwachting tientallen miljoenen Amerikanen naar de beslissende toespraak. Progressief Amerika houdt zijn hart vast, conservatieven zien hun kans schoon het hof eindelijk naar hun hand te zetten.

Het vertrek van de gematigde rechter Anthony Kennedy, die vorige week besloot dat het met zijn 81 jaar tijd is voor zijn pensioen, laat het hof verdeeld achter. Er blijven acht rechters over, gescheiden langs partijpolitieke en ideologische lijnen: vier conservatieven, vier progressieven. Waarom zo belangrijk? Het Amerikaanse hooggerechtshof is de hoogste instantie van de rechterlijke macht, gevestigd in een imposant pand naast het Congres in Washington. Het hof heeft grote macht omdat het landelijke en lokale wetgeving toetst aan de Grondwet.

Homorechten, de doodstraf en de macht van de president zijn kwesties waar het hof zich mee bezighoudt. Een van zijn belangrijkste uitspraken deed het hof in 1973. Het oordeelde dat de toenmalige abortuswetgeving ongrondwettig was en stelde dat vrouwen het recht hebben om hun zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Trump wil dit terugdraaien en beloofde tijdens zijn campagne dat hij hier als president direct werk van zal maken. Dit alles dus om de uiterst conservatieve christelijke kliek te vriend te houden. Met de benoeming van nog een conservatieve rechter heeft men de meerderheid en kunnen verworven vrijheden zoals abortus, homorechten en veel andere zaken met een pennenstreek ongedaan worden gemaakt.

Het is echt een heel grote overwinning voor de Republikeinse Partij. Omdat een nieuwe rechter van het Hooggerechtshof voor het leven wordt benoemd, kunnen we verwachten dat de komende decennia conservatieve beslissingen uit het Hooggerechtshof zullen komen. Het Hooggerechtshof kan over veel beslissen in de VS. Denk maar aan het recente besluit van het Hof over het in stand houden van Trumps inreisverbod, de beslissingen over het immigratiebeleid van Trump en het omstreden besluit om de bakker uit Colorado in zijn gelijk stelde, omdat hij geen taart wilde bakken voor een homostel dat wilde trouwen en de feestelijkheid wilde opluisteren met een taart.

Je zou verwachten dat rechters dus recht spreken, in Amerika is het beroep rechter een zuiver politieke benoeming en danst de rechter naar de pijpen van degene die hem benoemd heeft of diens politieke partij. Dat heeft met toetsen aan de grondwet weinig meer te maken te meer om dat de grondwet in Amerika heel veel ruimte laat voor een zeer ruime uitleg en een ieder er dus wel wat in kan vinden. Ja zeker een belachelijk systeem dat zeker aan een herziening toe is. Maar daar is moed voor nodig en dat ontbreekt bij de Amerikaans conservatieve kliek die alles liever bij het oude laat. Maar een oude wijsheid zegt “ rust roest” en “stilstand is achteruitgang” . Maar voorlopig zitten ze daar de eerste tientallen jaren met een aantal homo en vrouwenrechten schendende bejaarde rechters waar weinig of geen vooruitgang van te verwachten is.


 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Amerikaans Hooggerechtshof zou conservatiever kunnen worden dan VS zelf

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 29 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media