Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1027 people
86426 users - nu online: 1027 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Chatten over seks onder invloed van crystal meth


door Arjan van Bijnen in Health & Body , 21 augustus 2018

This article is also available in English


Deze zomer wordt de website sexntina.nl uitgebreid met een chat-mogelijkheid. “Dat is nodig, want veel mannen hebben behoefte aan een laagdrempelige manier om onbevooroordeeld over hun druggebruik te spreken,” zegt Leon Knoops van Mainline.


Vanaf augustus 2018 kunnen mannen elke dinsdag en woensdag tussen 15.00 en 18.00 uur anoniem chatten met medewerkers van het chemsex-team van Mainline. Dit kan via de site van Mainline en sexntina.nl, een website over het gebruik van crystal meth (tina) tijdens seks. “Wij bieden een veilige omgeving om vragen te stellen, advies te krijgen of ervaringen met chemsex te delen,” vertelt Knoops. “Dat doen we al twee jaar met gespreksgroepen (chemsex meetings) en binnenkort dus ook online. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor mannen die ver weg wonen, of die het moeilijk vinden om face-to-face te praten over seks, druggebruik of de zelfcontrole kwijtraken. Want sommige mannen willen graag minderen of stoppen, maar weten niet hoe.”

Slechte gezondheid

Tijdens de chemsex meetings ziet Mainline vooral problemen ontstaan onder de groep mannen die crystal meth gebruiken of chems slammen (injecteren). “Slammen gebeurt zowel met tina als met andere chems, zoals coke of nieuwe psychoactieve stoffen,” aldus Knoops. “We horen regelmatig dat mannen vooraf niet op de hoogte waren van de effecten, de impact en de kracht van het middel toen ze tina voor het eerst gebruikten. Mannen die zijn afgekickt, zeggen vaak dat als ze hadden geweten wat voor impact het middel kan veroorzaken, ze er nooit aan waren begonnen. Het is dus belangrijk dat er gedegen, onbevooroordeelde informatie is over tina en slammen, zodat mannen weloverwogen keuzes kunnen maken. Regelmatig gebruik kan namelijk leiden tot een slechte seksuele, fysieke en geestelijke gezondheid.”

Soa-adviezen

“Als je chemsex hebt, moet je bovendien rekening houden met een vergrote kans op soa’s,” verklaart Paul Zantkuijl van Soa Aids Nederland. “In seksuele netwerken waarin veel aan chemsex wordt gedaan, worden meestal geen condooms gebruikt. Op tina, maar ook op andere chems, kun je heel lang doorgaan. Dat betekent dat je tijdens een feestje met veel verschillende partners seks hebt. Je kunt ook veel meer pijn verdragen, waardoor ruwere vormen van seks mogelijk zijn. Hierdoor beschadigen je slijmvliezen, zodat soa’s gemakkelijker kunnen binnendringen.”
 
De soa-adviezen voor deze groep zijn realistisch ingestoken: vier keer per jaar laten testen en maatregelen nemen om de kans op hepatitis C te verkleinen. Dit virus kan zich behalve via seks ook via gedeelde rietjes, spuiten en naalden verspreiden. Hiv-negatieve mannen worden geadviseerd om PrEP te gebruiken. “In overleg met PrEP-deskundigen adviseren we deze groep bovendien om dagelijks PrEP te gebruiken, dus niet alleen rondom seks. Dan is het minder erg als je een keer een dosis vergeet.”

Hulpverlening

Hoewel sexntina.nl veel tips voor zelfcontrole biedt, lukt het niet iedereen om het gebruik in de hand te houden. “Crystal meth is de meest krachtige stimulant op de Nederlandse drugsmarkt,” aldus Knoops. “Het vraagt veel discipline om je gebruik onder controle te houden. Mannen die afhankelijk worden, voldoen niet aan het stereotype ‘junkie.’ Het gaat vaak om mannen die hun leven goed voor elkaar hebben en jarenlang zonder problemen van chemsex genoten. Wij spreken regelmatig mannen die vanwege het gebruik van meth langzaam de controle over hun leven kwijtraken. Zij verliezen hun baan, huis en/of partner. Daar schamen ze zich vaak voor, wat de drempel verhoogt om professionele hulp te vragen.”

Op sexntina.nl vind je een overzicht van hulpverleners die expertise hebben over chemsex, bareseks, crystal meth en slammen. Een veilige plek waar je terecht kunt zonder veroordeeld te worden. Live praten over chemsex kan om de twee weken bij Mainline en tijdens speciale spreekuren van GGD Amsterdam. Ook in Rotterdam en Den Haag zijn inmiddels chemsex meetings gestart.

   zie sexntina.nl

GERELATEERDMEER VAN ARJAN VAN BIJNENMEEST GELEZEN VAN ARJAN VAN BIJNEN

Chatten over seks onder invloed van crystal meth

Arjan van Bijnen, in Health & Body op 25 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media