Back to Top
Zaterdag 30 mei
86440 users - nu online: 970 people
86440 users - nu online: 970 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Eerste ‘koninklijke’ homo-huwelijk in Europa


door Redaktie in Historie & Politiek , 17 augustus 2018

This article is also available in English


Gezien de omvang van de Europese koninklijke families was te verwachten dat het ooit zou gebeuren - en hoewel je het met die aristocratische terughoudendheid nooit zeker weet, waarschijnlijk eerder vroeger dan later: een gelijkgeslachtelijk huwelijk binnen de verwantschap van een koningshuis.


Het is nu zover. Medio juni kondigde Lord Ivar Mountbatten aan dat hij in de loop van de zomer in het huwelijk zal treden met zijn partner James Coyle, een luchtvaart-steward.

Het is niet te verwachten dat dit net zo’n mediacircus zal worden als de trouwpartij van Prins Harry en Meghan Markle, want daarvoor staat Mountbatten niet dicht genoeg bij koningin Elisabeth II, maar het is toch een uitzonderlijke gebeurtenis.

Lord Ivar Mountbatten is een verre neef van de Britse koningin en een volle neef van Elisbeth’s prins-gemaal Philip. Daarnaast is hij ook een afstammeling van Rusland’s keizerin Catharina de Grote. Lord Mountbatten werd in 1963 geboren, maar hij kwam pas in september 2016 uit de kast.

In een interview met de Mail on Sunday zei hij toen: “Dat ik een Mountbatten ben was nooit het probleem. Het was de generatie waarin ik ben geboren. Toen ik opgroeide stond homoseksualiteit bekend als ‘de liefde die zijn naam niet durft te noemen,’ maar wat nu verbazingwekkend is, is hoe ver we allemaal zijn gekomen wat acceptatie betreft.”

Bij de aankondiging van zijn huwelijk verklaarde Mountbatten: “Ik wilde het eigenlijk vooral voor James doen. Hij is niet getrouwd geweest.” Hij voegde daaraan toe: “Voor mij is het interessant dat ik niet werkelijk hoef te trouwen omdat ik daar al ben geweest, dat al heb gedaan en mijn schitterende kinderen heb; maar ik push het omdat ik denk dat het voor hem belangrijk is.”

Moutbatten is eerder (heteroseksueel) getrouwd geweest met Penny Thompson, met wie hij in 1994 de huwelijksgeloften uitwisselde. Uit deze verbintenis kwamen drie kinderen voort. Het paar ging in september 2010 uit elkaar en scheidde officieel in november 2011. De scheiding heeft echter niet tot kwaad bloed geleid, want Penny Thompson zal Lord Mountbatten “naar het altaar voeren.”

In een reactie op Mountbatten’s coming-out verklaarde ze ooit: “Wat Ivar zich volgens mij niet realiseert, is hoeveel hij als man is veranderd sinds hij uit de kast kwam. James is daarvoor in hoge mate verantwoordelijk want hij is zo ontzettend amusant. Ivar is tegenwoordig ook veel meer ontspannen. Hij is veel vriendelijker. Hij is een geweldige kok geworden. Ik noem hem nu Fanny Cradock [een Engelse televisie-kok]. Hij was zich waarschijnlijk niet eens bewust dat het geheimhouden van zijn seksualiteit hem behoorlijk kwelde. Nu het bekend is, is hij een volledig andere persoon. Iedereen zegt dat ze hem nog nooit gelukkiger hebben gezien.”

In een Brits opinie-onderzoek dat dit voorjaar, kort voor prins Harry’s huwelijk, werd uitgevoerd, kwam naar voren dat van de 1681 ondervraagden driekwart geen bezwaren tegen het gelijkgeslachtelijke huwelijk heeft en dat tweederde een koninklijk homo-huwelijk zou ondersteunen. Deze resultaten tonen een grote verandering in de Britse publieke opinie, want nog in de jaren negentig was, volgens professor Roger Mortimore van King’s College in Londen, de helft van de bevolking van mening dat homoseksuele seks altijd verkeerd is.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Eerste ‘koninklijke’ homo-huwelijk in Europa

Redaktie, in Historie & Politiek op 21 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media