Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1061 people
86426 users - nu online: 1061 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Out & About: Nederland festivalland!


door Jurandy Lucas in Uitgaan & Reports , 09 augustus 2018

This article is also available in English


Elke maand verzorgen Jurandy Lucas (Creative Producer van Backdoor Amsterdam) en Dave Koster (fotograaf) een reportage van HLBTQIA+ evenementen binnen en buiten Amsterdam. Het zomerseizoen is weer begonnen en dat betekent festivalseizoen in Nederland. Deze maand gingen we naar het Bevrijdingsfeest bij het Homomonument en de “Eurovisie Steeg” in Utrecht.


Bevrijdingsdag


Het Nederlandse zomerseizoen is begonnen. De temperatuur stijgt en wij vinden massaal onze weg naar de openluchtfestivals in ons land. Wie houdt nu niet van een massafeest in de buitenlucht? Nou, wij niet altijd. Maar je bent nu eenmaal party reporter, dus wij dachten: even de mouwen oprollen en aan de slag. We lieten ons verrassen.

Eerste op ons lijstje was het Bevrijdingsdag Festival op het Homomonument in Amsterdam. De oranje wegwerp-petjes en -sjaals van Koningsdag de week ervoor waren ingeruild voor meer eigenzinnige mode. Een regenboog van kleur versierde het oog. De boodschap: wij zijn vrij om te zijn wie wij zijn. Dat is het punt namelijk. Het hielp wel dat het weer uiterst mensvriendelijk was.

Je voelde het begin van de zomer aankomen. Het plein stond bomvol met een lekker bevrijde mensenmassa die duidelijk zin in een feestje had. Goed humeur was overal te proeven. Wellicht kwam dat van het mooie weer, het koude bier, of van het entertainment op het podium, dat verzorgd werd door Superball en het G-Team. Of wellicht kwam het van alle drie tezamen.

Na een rondje promo bedrijven voor het Backdoor-feest in juni, konden we ons haar losschudden en ontspannen onder de vele vrienden die we daar tegenkwamen. Maar vergeet vooral niet dat het te danken is aan de vele doden die wij de avond ervoor hadden herdacht, dat wij vandaag vrij zijn om hier te feesten.
Eurovisie Steeg

Het was even haasten naar Utrecht, voor wat uitgegroeid is tot het grootste openlucht ESF-evenement van Nederland. Voor het vierde jaar op rij werd de steeg naast Café Kalff in Utrecht omgedoopt tot Eurovisie Steeg.

Vanaf het begin is Café Kalff trekpleister voor de doorgewinterde liefhebber van het Eurovisie Songfestival. Vooral de campiness en abominabele liedjes waren juist een reden voor een puik feest met alles erop en eraan. In het jaar dat Anouk meedeed en Conchita Wurst won, werd duidelijk dat het café te klein is om iedereen te laten meegenieten. Zelfs rijen dik buiten voor de ramen keken mensen dat jaar mee. Toen ontstond het idee om een enorm scherm in de naastgelegen steeg te plaatsen en deze om te dopen tot Eurovisie Steeg.

Van een paar honderd bezoekers in het eerste jaar - toen Trijntje de pers haalde met een luxe aardappelzak om zich heen – tot nu, vier jaar later, waarin deze steeg buiten haar oevers treedt. Het was toen al gezellig en dat is het zeker nu ook met zo’n vijftienhonderd meezingende bezoekers die de liedjes soms kennen of ter plekke verzinnen. Natuurlijk waren er veel vaste bezoekers van Café Kalff maar ook buurtbewoners, toevallige voorbijgangers en dedicated ESF-fanaten uit het hele land. Al met al brengt de Eurovisie Steeg een unieke sfeer in hartje Utrecht.


Foto's Dave Koster
     Dit was de laatste bijdrage van Dave Koster, heb jij zin om deze rubriek voor Gay News voort te zetten en publiceer je graag je foto's in Gay News en op gayamsterdam, mail dan met info@gaynews.nl

GERELATEERDMEER VAN JURANDY LUCASMEEST GELEZEN VAN JURANDY LUCAS

Out & About: Nederland festivalland!

Jurandy Lucas, in Uitgaan & Reports op 13 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media