Back to Top
Woensdag 27 mei
86439 users - nu online: 1108 people
86439 users - nu online: 1108 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Ondanks verbod toch Pride-betoging in Istanboel


door Redaktie in Historie & Politiek , 05 augustus 2018

This article is also available in English


“Those were the gays my friend / Ze streden ooit fervent / Tegen taboes en truttige clichés / Met hun gedrevenheid / Hebben ze ons bevrijd...” Deze regels van Dolly Bellefleur zijn, in de tegenwoordige tijd omgezet, volop van toepassing op de honderden mensen die op 1 juli deelnamen aan de homo-betoging in Istanboel, hoewel de manifestatie door de Turkse regering was verboden.

Groepen mensen verzamelden zich in het centrum van de stad. Ze zongen, dansten, zwaaiden met de regenboogvlag en gaven of luisterden naar krachtige toespraken waarin een verbetering van de HLBT-rechten in het land werd geëist.

Het duurde ongeveer veertig minuten voordat de politie ingreep en de buurt hardhandig schoonveegde, waarbij onder andere traangas werd ingezet. De mensenrechtengroepering Amnesty Turkey berichtte bovendien dat verschillende mensen werden gearresteerd vanwege hun deelname aan de Pride-activiteiten.

In 2003 werd voor het eerst een Pride-betoging in Istanboel georganiseerd, hoewel er vanaf 1993 kleine homo-manifestaties plaatsvonden in deze grootste stad van Turkije. De Pride in 2003 werd door ongeveer dertig mensen bijgewoond, maar in de jaren daarna namen de bezoekersaantallen sterk toe. Enige jaren was de Pride in Istanboel de enige HLBT-manifestatie in een islamitisch land. Volgens berichten deden er in 2013 zelfs zo’n honderdduizend betogers aan de parade mee omdat verschillende andere protestgroepen zich solidair verklaarden.

De Europese Unie loofde de Turkse autoriteiten dat de parade vreedzaam kon plaatsvinden. Tijdens de Pride in 2013 werd er voor het eerst openlijk gezoend en door sommigen uitdagende kleding gedragen, terwijl er ook vrouwen in hoofddoek meeliepen. Ook in 2014 was er een recordaantal betogers.

Dit moet de conservatief-religieuze krachten in het land hevig hebben geïrriteerd, want in 2015 werd de Pride minder dan een uur voor aanvang door het stadsbestuur verboden, zogenaamd omdat die binnen de islamitische vastenmaand ramadan viel. De politie zette traangas en waterkanonnen in om de betogers uit elkaar te jagen. In 2016 werd de betoging al meteen verboden, volgens het stadsbestuur “omdat provocerende handelingen en gebeurtenissen plaats zouden kunnen vinden als we met de gevoeligheden die in de maatschappij zijn boven gekomen rekening houden; en omdat het een verstoring van de openbare orde kan veroorzaken.”

Dit verbod werd ook in 2017 en 2018 uitgesproken, hoewel de manifestatie dit jaar op 1 juli zou plaatsvinden en daarmee niet meer binnen de ramadan viel.

De situatie in Turkije maakt weer eens duidelijk dat de juridische beoordeling en de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit niet altijd samenvallen. Homoseksualiteit is namelijk sinds de stichting van de republiek Turkije in 1923 wettelijk niet strafbaar.

De afgelopen jaren is de publieke opinie echter in toenemende mate conservatief geworden, waardoor discriminatie en geweld steeds vaker voorkomen, ook van officiële zijde.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Ondanks verbod toch Pride-betoging in Istanboel

Redaktie, in Historie & Politiek op 09 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media