Back to Top
Donderdag 09 Apr
86426 users - nu online: 1066 people
86426 users - nu online: 1066 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Columns & Opinie

Afgelopen maand ben ik vijftig geworden. Ik keek mezelf op de ochtend van mijn verjaardag eens goed aan in de spiegel, zag enkele nieuwe kraaienpootjes rond mijn ogen en pakte de ingelijste familiefoto erbij, die gemaakt is toen mijn vader vijftig werd (in 1985) en ik vergeleek mezelf met hem.

door Rick van der Made - 28 juli 2018

Printervriendelijke Pagina  
Vijftig!


This article is also available in EnglishOp de overbelichte foto leek mijn vader wel zeventig: wit haar, verweerd gezicht met een ietwat strenge blik, gestoken in een saai, stijf pak met nog saaiere stropdas.

Merkkleding, sportschool, visoliecapsules, detox, ontstressen, gezichtscrème, schoonheidsspecialist, creatine, vitaminepreparaten: het zei mijn vader allemaal niets.

Bourgondisch leven vond hij belangrijker dan een mooi pak. Mijn moeder kookte lekker oud-Hollandsch: met een goeie schep zout en veel, heel veel boter. Hij nam dagelijks een flinke scheut rode wijn en hij rookte zijn sigaretje (niet veel, maar toch) en als de twee schoonzonen er waren, werd er een sigaartje opgestoken. Ik geloof niet dat mijn vader zich ooit druk heeft gemaakt om welke kraaienpoot rond zijn ogen dan ook. Een leeg wijnglas was veel erger.

Ik daarentegen kan soms een verschrikkelijke ijdeltuit zijn. Maar met het klimmen der jaren merk ik dat ik het eigenlijk wel best vind dat dat buikje toch écht niet meer vanzelf zal verdwijnen, dat ik de boodschappen bij Albert Heijn ook prima in een oude joggingbroek en in afgetrapte Primark-instappers kan doen en dat ik niet bij elk nieuw ontdekt rimpeltje in paniek mijn nagel stuk moet typen op mijn mobiel om direct de botoxdokter te bellen.

“Mensen bereiden zich slecht voor op het ouder worden,” zei mijn Rotterdamse, zeventig-jarige buurvrouw ooit eens tegen mij. Ik was destijds nog net geen dertig en ik begreep eigenlijk niet zo goed wat ze bedoelde. Immers, de jeugd snapt niets van ouderdom. En dat is misschien maar goed ook: je kunt geen belofte van de toekomst zijn als je de last van teveel verleden met je mee moet torsen.  

De dag voor mijn verjaardag deed ik weer eens mee met het altijd gezellige buikspierkwartiertje van mijn sportschool. Al zittend moest ik met mijn vingertoppen mijn tenen aanraken. Ik boog wat naar voren. Mijn vingers kwamen niet verder dan mijn knieën. “Verder Rick! Naar je tenen!,” riep de vierentwintig-jarige trainer Lesly, die breedlachend zijn schoenen vastpakte zonder zijn benen te hoeven buigen. Ik keek mijn zestig-jarige buurman aan, die hijgend op zijn matje naast me zat. Hij tikte met de vinger tegen zijn voorhoofd en pakte zijn boeltje bij elkaar.

Ik ging achterover liggen op mijn matje. Ik dacht aan in Croma gebakken koteletten, aan gekookte aardappels met jus, aan een enorme fles rode wijn, aan koffie met appeltaart en veel, heel veel slagroom.

“Kom op, Rick!,” riep Lesly, “Je bent toch geen bejaarde!”
“Morgen word ik vijftig,” riep ik terug.
“Bijna bejaard dus!,” riep de grapjas.

“En na al dat lekkers een dikke sigaar toe,” dacht ik, terwijl ik probeerde weer net zo vruchteloos als voorheen met mijn vingertoppen mijn tenen aan te raken.
 

GERELATEERDMEER VAN RICK VAN DER MADEMEEST GELEZEN VAN RICK VAN DER MADE

Vijftig!

Rick van der Made, in Columns & Opinie op 01 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media