Back to Top
Dinsdag 07 Apr
86426 users - nu online: 891 people
86426 users - nu online: 891 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
De Amsterdam Pride ambassadeurs van 2018: Jip van Leeuwen


door Paul Hofman in Evenementen & Agenda , 20 juli 2018

This article is also available in English


De Pride wordt elk jaar extra uitgedragen door haar ambassadeurs. De organisatie presenteert dan ook jaarlijks vol trots haar ambassadeurs, en dit jaar had het thema voor hen niet beter gekozen kunnen worden, stuk voor stuk met veel inzet en lef voor de LHBTI-community of het uitdragen daarvan.

Jip van Leeuwen by Noah ValentynJip van Leeuwen
“Ik ga voor goud”


Als vertegenwoordiger van Amsterdam was hij erbij toen Nederland de Gay Games kreeg toegewezen. Met de toewijzing schreven stad en ook Jip van Leeuwen geschiedenis. Nu is toenmalig directeur Sport van Amsterdam Jip van Leeuwen (75) ambassadeur van Pride Amsterdam. In de afgelopen decennia heeft deze sportman in hart en nieren veel veranderingen op sportgebied gezien. Maar hebben we ons doel van volledige acceptatie bereikt?

Enthousiast vertelt het sporticoon over zijn leven, de Gay Games en de komende Pride. Jip was verbijsterd toen hij gevraagd werd een van de gezichten van de Pride te worden. “Vanwege mijn gezondheid heb ik even geaarzeld maar mijn man zei resoluut dat ik onvoorwaardelijk ja moest zeggen.”

Met trots kijkt hij terug op die spraakmakende periode waarin Amsterdam voor even het middelpunt van de gay wereld was. Dankzij de medewerking van vrijwel alle sportbonden werden de Games een doorslaand succes. Jip van Leeuwen kreeg er een koninklijke onderscheiding voor.


Dit jaar vormen ‘helden’ het thema van de Pride. Zelf heeft Jip twee grote helden: “John Blankenstein en mijn Martin.” Als openlijke roze scheidsrechter in het betaalde voetbal en activist heeft John veel betekend in de strijd voor de acceptatie van homoseksualiteit binnen de topsport.” Op dit terrein is er volgens Van Leeuwen veel veranderd al geeft hij toe dat ‘we er nog lang niet zijn”.

Hij constateert dat het onderwerp nog steeds beladen is: een top carrière binnen een club kun je wel vergeten, zegt hij zachtjes. “Maar het is gewoon bewezen dat je, als je eenmaal uit de kast bent gekomen, beter presteert.” Tijdens zijn eigen sport carrière als tophandballer zat Van Leeuwen angstvallig in de kast. Een andere held is zijn man Martin. “Zonder hem was ik er niet meer geweest.”

“Ik ben blij dat LGBTI-ers zichtbaarder zijn geworden in de sport. “Het is fantastisch wat we tot nu toe bereikt hebben maar soms willen we te snel gaan.” Dat hij door zijn bijdrage een steentje kan bijdragen aan de Pride maakt hem gelukkig.


     Amsterdam Pride 2018, van 28 juli tm 5 augustus
zie ook www.pride.amsterdam

GERELATEERDMEER VAN PAUL HOFMANMEEST GELEZEN VAN PAUL HOFMAN

De Amsterdam Pride ambassadeurs van 2018: Jip van Leeuwen

Paul Hofman, in Evenementen & Agenda op 24 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media