Back to Top
Zaterdag 17 Nov
86212 users - nu online: 1443 people
86212 users - nu online: 1443 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Taartenbakker die geen taart wilde bakken voor homo-stel wint bij Supreme Court


door Redaktie in Algemeen , 20 juli 2018

This article is also available in English


De christelijke bakker in de Amerikaanse staat Colorado die vanwege zijn geloof geen taart wilde bakken voor twee trouwende homo’s, is daarna zelf ‘vijandig’ behandeld door de Commissie Gelijke Behandeling van Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof verwerpt daarom de klacht van het homostel en laat de bakker vrijuit gaan.


Maar verder betekent dit niets, zegt het Hof. Er is geen precedent geschapen. ‘De uitkomst van vergelijkbare zaken, in andere omstandigheden, moet verder worden uitgewerkt door de rechtbanken.’ Daarmee blijven de bezwaren van alle andere bakkers, bloemisten en fotografen die ook hebben geweigerd voor homostellen te werken voorlopig in het luchtledige hangen.

Nog steeds is dus de grote vraag: wat is belangrijker, het recht op vrijheid van (religieuze) meningsuiting, zoals het bakken van een specifieke taart, of het recht om niet gediscrimineerd te worden, zoals het kopen van een specifieke taart?

Niet legaal

Die vraag werd acuut op in juli 2012, toen Charlie Craig en Dave Mullins de Masterpiece Cakeshop van Jack Phillips in Lakewood binnenstapten, een voorstadje van Denver. Binnen twintig seconden stonden ze weer buiten: bakker Phillips weigerde een bruidstaart te bakken voor twee mannen. Complicerende factor is dat het homohuwelijk destijds nog niet legaal was in Colorado; de mannen wilden in Massachusetts trouwen, maar het feest wel vieren in hun thuisstaat. Na de weigering stapten ze naar de Burgerrechtenafdeling van Colorado, die de zaak na onderzoek (Phillips bleek vaker taarten te weigeren) aanbracht bij de Commissie Gelijke Behandeling van de staat.

Die stelde de twee mannen in het gelijk, waarna een rechter en een beroepsrechter de uitspraak bevestigden. Maar het Hooggerechtshof denkt er dus anders over. Dat vindt dat de bakker onheus is bejegend door de Commissie Gelijke Behandeling, omdat die ‘een duidelijke en ontoelaatbare vijandigheid’ heeft getoond ‘jegens de oprechte religieuze geloofsovertuiging waarmee [bakker Phillips] zijn bezwaar motiveerde’.Ongepast

Het Hof vindt het vooral problematisch dat de Commissie het christelijke geloof van Phillips afdeed als ‘een van de meest verachtelijke vormen van retoriek die mensen kunnen gebruiken om anderen te kwetsen’. Het Hof vindt het met name ongepast dat een commissielid aanvoerde dat vrijheid van godsdienst ‘ook werd gebruikt om andere vormen van discriminatie te verdedigen, of het nou de slavernij was of de Holocaust’.

Dat de vrijheid van godsdienst inderdaad is gebruikt om de slavernij en de Holocaust te verdedigen, doet kennelijk niet ter zake – het Hof vindt op grond hiervan dat de Commissie niet onbevooroordeeld stond tegenover gelovigen. Een bijzondere redenering: onwelriekende feiten worden door het Hof blijkbaar als (partijdige) meningen beschouwd.

Met zijn toevlucht tot procedurefouten heeft het Hof de mogelijkheid laten schieten om iets van hiërarchie aan te brengen tussen godsdienstvrijheid en discriminatie. Het houdt het erop dat de ‘kwestie moeilijk is om hier op te lossen’. Het wachten is op de volgende niet-gebakken taart.
  
Taartenbakker die geen taart wilde bakken voor homo-stel wint bij Supreme Court

Redaktie, in Algemeen op 20 juli 2018
Je kunt reageren :: Mijn reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Algemeen
Meer uit nummer 323
Meer van Redaktie

Eagle


Famous Cruise Club

meer info |visit


Pink Pijp & RB borrel


maandelijkse lokale bewoners borrel

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media